餐廳: 磯野水產
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2017-07-11 191 瀏覽
今日同朋友經過銅鑼灣去左呢間新開的磯野水產慶祝生日。 餐廳位置非常方面,地鐵站一出行幾步就到。 餐廳門口環境好有日式味道,入面就不算好大,我地被安排坐喺師傅前面,可以睇到師傅表演同食材有幾新鮮。 我地決定由店員發板,幫我地安排當日的食物。 前菜首先有蔬菜條伴多春魚醬,醬料好濃的海鮮味,好貼心地有一個小蠟燭放左喺下面保持醬微暖,唔會因爲凍而變腥。 再有另一個前菜,滑子菇蟹肉沙律。厚厚的蟹肉有4條,沙律菜上面佈滿滑子菇,口感有少少潺,好特別,配合類似泰式辣醬做沙律汁,十分開胃。 之後係磯野刺身盛合五款,有吞拿魚腩,帶子,三文魚,赤蝦,油甘魚各兩片。魚生係厚切,口感厚實,鮮味十足,果然一分錢一分貨! 到重點磯野海鮮盛合-特撰。盛合入面有龍蝦,蟹,帶子X2,鮑魚X2,赤蝦X2,大蜆X2,全部都非常新鮮,仲識郁!師傅會安排不同海鮮用不同烹調方法。 每一樣都非常好食! 個人最鐘意係龍蝦刺身,非常爽口彈牙,味道又鮮甜。食完個殼仲痴住少少龍蝦肉,師傅會加上味噌,麵包糠,蔥花同龍蝦肉撈埋一齊燒,好惹味!一蝦兩食夠特別! 另外一道印象最深刻既就係蟹粥(+$100),師傅會先用用清湯將蟹煮,然後加入飯其他菜
今日同朋友經過銅鑼灣去左呢間新開的磯野水產慶祝生日。
餐廳位置非常方面,地鐵站一出行幾步就到。

我地決定由店員發板,幫我地安排當日的食物。

野菜條沙律伴多春魚醬

滑子菇蟹肉沙律

磯野刺身盛合

師傅會安排不同海鮮用不同烹調方法。 每一樣都非常好食!

天婦羅大蝦

璣燒大扇貝

個人最鐘意係龍蝦刺身,非常爽口彈牙,味道又鮮甜。
龍蝦刺身

味噌燒龍蝦

另外一道印象最深刻既就係蟹粥(+$100),師傅會先用用清湯將蟹煮,然後加入飯其他菜粒去煲成粥。煲好之後,師傅仲好細心幫我地拆埋蟹肉放番上粥面。個粥係我食過最好食既,十分鮮味,就算已經食到好飽都想食哂成碗。
蟹粥 (+ $100)

慶祝生日當然要叫支酒啦,餐廳有位店員係有清酒牌,對酒好有研究,會好細心咁解釋每一隻酒比我地聽,最後佢幫我地揀左呢支。飲落有淡淡既蜜瓜同雪梨味,好易入口,岩哂女仔飲!

最後食到好飽,都比呢個南瓜蛋糕吸引。南瓜好軟好滑,淡淡的Cream味,外貌平平無奇既佢估唔到有咁大驚喜!
南瓜蛋糕

總括黎講,雖然呢餐真係唔平,但食物質素十分高,可以話係物超所值! 而且服務好好,每個店員都好有禮貌又風趣,成餐飯都好開心,大滿足!
2017-06-19
野菜條沙律伴多春魚醬
滑子菇蟹肉沙律
天婦羅大蝦
璣燒大扇貝
龍蝦刺身
味噌燒龍蝦
蟹粥 (+ $100)
南瓜蛋糕