嗰晚約咗喺呢區工作嘅朋友食飯,因為我知道呢幢新嘅商業大廈每層都有新餐廳,包括我一直都想食嘅潮州菜館都喺呢度開分店👏🏻 餐廳環境以中國古典雅風格,近門口的座位,特別有薄紗屏風,有刺繡圖案,作間隔用,感覺好似私人啲,但也能感受濃濃的中國文藝feel~🐟 大眼雞魚飯 (HK$398).怎麼叫咗飯,但成碟魚都冇飯嘅?.店員解釋「魚飯」其實係以新鮮海魚烹調成凍魚,以魚當飯食.初嚐大眼雞魚,肉質厚實而軟彈,我覺得調味比較濃味偏鹹,配少少豆醬能帶出鮮味.呢個配白粥或白飯一流👏🏻👏🏻🦪 汕頭煎蠔烙 (HK$128).蠔餅炸得金黃色,好厚身,外脆內軟.蠔仔大隻飽滿,鮮甜多汁,差唔多每一口都食到.點一些魚露令味道更鮮、更滋味,同時亦可減油膩🍲 二十年老菜脯燉鮮豬肚湯(HK$78).湯頭微紅,但非常清澈,味道很香很好味,飲完之後不會令人口渴.有老菜脯,黑黑的,口感腍身而有啲爽口,有啲似食緊黑蒜的感覺,但味道就好鹹甜的菜脯味.新鮮豬肚,大片,軟嫩,好好食.上網搜尋,飲咗可健脾養胃,止咳祛痰,開胃有助消化*🍲 胡椒鹹菜鮮豬肚湯 (HK$78).湯頭同樣清澈,朋友話滿胡椒的香辣味,鹹菜的微酸,帶出鮮味感.豬肚同樣

🐟 大眼雞魚飯 (HK$398)
.怎麼叫咗飯,但成碟魚都冇飯嘅?
.店員解釋「魚飯」其實係以新鮮海魚烹調成凍魚,以魚當飯食
.呢個配白粥或白飯一流👏🏻👏🏻

大眼雞魚飯

🦪 汕頭煎蠔烙 (HK$128)
.蠔餅炸得金黃色,好厚身,外脆內軟
.蠔仔大隻飽滿,鮮甜多汁,差唔多每一口都食到
.點一些魚露令味道更鮮、更滋味,同時亦可減油膩

汕頭煎蠔烙

🍲 二十年老菜脯燉鮮豬肚湯(HK$78)
.新鮮豬肚,大片,軟嫩,好好食
.上網搜尋,飲咗可健脾養胃,止咳祛痰,開胃有助消化
🍲 胡椒鹹菜鮮豬肚湯 (HK$78)
.豬肚同樣軟嫩,乾淨俐落

🥬 乾貝春菜煲 (HK$128)
.春菜,我覺得似係小芥菜和菜芯嘅混合版,口感鮮嫩、爽脆,菜味清甜,簡單配乾貝已經很好味,我不知不覺食咗大半煲去😋

乾貝春菜煲

🍚 潮州白粥 (HK$15)
.食潮州菜,白粥係必點至選
.煮得軟綿綿的,米粒開花,入口軟滑同而有些少口感
.看似水米分離,但粥液香濃,滿滿米香

潮州白粥

🫖 香片 (HK$15/位)
.茶色清澈,入口清香茉莉花的香甜味道
🫖 功夫茶
.細小一杯,一定要趁熱飲,才飲到先甘香後甜的層次感,凍咗先飲只有苦味呀~

功夫茶

我覺得傳統潮州手工菜,看似平凡、家常便飯咁嘅樣,但細節都在烹調功夫裡,突顯食材原來的鮮味,呢一餐真係好好味😋👍🏻
2023-05-23
汕頭煎蠔烙