2023-07-26 499 瀏覽
走進位於大圍嘅小館,睇到潔白嘅桌布同用心擺設嘅餐具,一切都好整齊,讓我感到放心。為咗消除我個個肚餓,先試咗佢哋嘅招牌菜「勾魂叉」。呢道菜果然唔係吹水,肉質鮮嫩多汁,再加上特調嘅醬汁,真係令人垂涎三尺。入口之後,香辣嘅滋味攻佔晒我嘅味蕾,令我唔知不覺忘卻咗疲倦,只剩返對美食嘅熱愛。接著上嚟嘅係琵琶鵝,一切切嘗一口,鵝肉嘅香氣彌漫開嚟,再加上微微嘅甜味,真係令人歎為觀止。肉質鮮嫩,每一口都令人欲罷不能。呢道菜唔止味道出色,擺盤亦都精美,令我一食難忘。然後,嚐埋薑米蒜香籠仔蒸蟹。融合咗薑、米、蒜嘅香氣,蒸蟹嘅原汁原味完全保留,令呢道菜更加美味。蟹肉鮮甜,蒸得剛剛好,再加上薑蒜嘅香氣,彷彿令我感受到大自然嘅慷慨。坐喺我身邊嘅係摯愛嘅家人,佢哋嘅笑容同陪伴令呢餐更加開心。我地一齊分享著各自嘅感受,大家嘅心情都變得愉悅無比。

2023-07-21