The Grill Room (銅鑼灣廣場二期)

喺銅鑼灣鬧市中有一間咁有情調、咁有feel的西餐廳實屬少見,好多餐廳一係座位與座位間隔太近,一係背景聲好嘈雜,好難靜靜哋、好private地同對方傾計,所以呢間開喺鬧市之中的寧靜西餐廳令我覺得份外驚喜。一坐低,已經覺得呢間餐廳好適合初次約會,又或者happy hour,樓底夠高,間隔亦見闊敞,坐得舒服,感覺幾private。先介紹飲品先!基本上酒品已經好齊全,而cocktails選擇亦都幾多。鍾意fresh啲、果汁味濃啲可選擇Berry Well ($118),以白酒做base,再混以雜莓、檸檬、蛋白等而成。而飲品上面亦鋪咗少許薰衣草提升香氣,每呷一口,都會聞到淡而清香的薰衣草,幾good。Smokey Passion $108以熱情果而調配而成,口感同樣清新,但酒味會更濃啲啲。上枱後店員會噴上laphroaig蘇格蘭威士忌,eye-catching之餘仲增加少許whisky的酒香。不嗜酒精的話,mocktail選擇都吸引,好似呢杯以日本乳酪飲品calpis調配的Mr Freeze ($88),帶點日本乳酪的微酸口味,正!口味可揀原味或nutella味。Coconut No-jito

Berry  Well

Smokey  Passion

Smokey Passion $108

Mr.  Freeze

Coconut  No-jito

Coconut No-jito $78
以椰子水調成的無酒版的mojito,清新解渴。

至於食物,整體質素亦達中上,是夜選擇咗穩陣無得輸的牛扒以及意大利飯。炭燒美國16安士USDA安格斯肉眼牛扒 ($578) 比想像中出色,值得一讚的係餐廳的確做到「炭燒」的香氣以及牛扒表面微脆的口感。推薦大家,牛扒醬汁要選擇牛肝菌牛肉原汁,醬汁味道好濃郁而不太鹹,同牛扒好夾!伴菜就選擇感覺比較light的烤西蘭花苗配烏魚籽碎。

牛肝菌蘑菇意大利飯 $168
菇菌risotto,通常我會重視意大利飯的質感、菇菌味道能唔能夠入到risotto,呢間餐廳的大廚滿足到我呢兩個要求,risotto入味之餘整體又唔會太稀太濃稠,而飯粒質地唔會太al dente,抵讚!
2024-01-25
Berry  Well