本身好鍾意食番茄牛,但好難搵到十分滿意既店舖。大部分都會用茄膏去整,又或者有味精,食完好口渴。番茄師兄平時都會有好多人排隊,響唔起眼既街道,忽然會見到一堆人企響店前面等位。食完真係完全明白點解要排隊等。今次揀左滑一滑烏冬。有炒滑蛋,牛肉同新鮮番茄兩塊。炒滑蛋十分滑溜,份量多;牛肉有淡淡味極鮮醬油味,調味剛好,肉質鬆軟;番茄都好新鮮,唔會酸。滑一滑完全對得住佢個名。番茄湯底冇渣,但有濃濃既番茄味,可以直接當番茄湯咁飲,飲完唔會口渴既。見佢既logo下面寫類似:用心全意製作好番茄湯底。我感受到佢既誠意,亦覺得佢已經做到。檸檬雪梨露較細杯,味道酸酸甜甜,鍾意酸味既可以試下。入面會有少少雪梨肉沉底,唔係現成野,好味道。牛油炒雞髀菇好香口,一上枱已經好吸引,忍唔住食左一半先記得要影相。牛油同菇好夾,菇切細塊所以好入味,表面有炒香既醬汁包裹,非常可口。黎呢度淨係知佢出名係番茄湯底,冇諗過炒菇都咁好味,仲要係$29,份量多,抵到爛。試過食折左$70幾蚊既靚餐廳都冇咁好味,多數人煮雞髀菇都係入面淡味的。食到好好食既野,但價錢都係咁平,一碗麵都係幾十蚊,仲有咁多料,就算排得耐都值得既。講真,某d出名既拉
滑一滑
檸檬雪梨露
牛油炒雞髀菇
食到好好食既野,但價錢都係咁平,一碗麵都係幾十蚊,仲有咁多料,就算排得耐都值得既。講真,某d出名既拉麵鋪,七八十蚊碗拉麵都係得兩塊叉燒,係好食但都唔會成日食。番茄師兄性價比超高,下次會再試其他款。
唯一差少少係地方較窄,可能響深水埗多數地方偏細,會同隔離坐得好近,又可能要讓比人出入咁。另外,覺得店家對佈置都好有想法,文宣既排位都有諗過度過,會吸引到我去睇。

2020-06-15
滑一滑