今日下午去同慶祝老公生日,一入門口,有三個平排既鐵板區,我地坐既位置係中間既鐵板區,今日三個鐵板區都滿座既,平均一位師傅招呼4位客人,我地叫左個$640/位既商務午餐,經Openrice訂座有清酒任飲。坐底無耐已經立即上左個沙律,可以邊食邊慢慢等第一度菜係帆立貝第二度菜係清酒煮蜆,我特別鍾意個蜆,忘記影相第三度就係龍蝦,龍蝦眼仔碌碌都幾生猛第四度係厚燒牛,個菜偏咸左少少第五度係龍蝦煮既麵豉湯,感覺同一般麵豉湯差唔多,無乜龍蝦味第六度係炒飯師傅煮完個炒飯就離開了,我地旁邊近門口個老少少既男師傅就仲煮緊,一路食都聽到旁邊個師傅同佢既客傾計,首先旁邊個師傅傅一直講自己煮野好食,又推介佢個客睇影片分享平台職人學煮野,感覺旁邊年紀大師傅不停吹噓自己煮野比其他師傅好,仲當住我地兩臺客4個人面前同自己既客講:「知唔知點解你地同旁邊啲客差唔多時間黎,但旁邊既咁快煮完晒,而我仲煮緊比你地食,就係因為我用心煮」,感覺一啲都唔尊重仲我地4位仲坐係度既客人,我地旁邊果兩位客人都忍唔住講:「嘩,師傅,感覺你個炒飯仲好食喎」 唔知師傅係真聽唔到定扮聽唔到,無回應我地旁邊既客人,但我就覺得我兩人比1400蚊食一個午
坐底無耐已經立即上左個沙律,可以邊食邊慢慢等
第一度菜係帆立貝

第二度菜係清酒煮蜆,我特別鍾意個蜆,忘記影相

第三度就係龍蝦,龍蝦眼仔碌碌都幾生猛

第四度係厚燒牛,個菜偏咸左少少

第五度係龍蝦煮既麵豉湯,感覺同一般麵豉湯差唔多,無乜龍蝦味

第六度係炒飯

師傅煮完個炒飯就離開了,我地旁邊近門口個老少少既男師傅就仲煮緊,一路食都聽到旁邊個師傅同佢既客傾計,首先旁邊個師傅傅一直講自己煮野好食,又推介佢個客睇影片分享平台職人學煮野,感覺旁邊年紀大師傅不停吹噓自己煮野比其他師傅好,仲當住我地兩臺客4個人面前同自己既客講:「知唔知點解你地同旁邊啲客差唔多時間黎,但旁邊既咁快煮完晒,而我仲煮緊比你地食,就係因為我用心煮」,感覺一啲都唔尊重仲我地4位仲坐係度既客人,我地旁邊果兩位客人都忍唔住講:「嘩,師傅,感覺你個炒飯仲好食喎」 唔知師傅係真聽唔到定扮聽唔到,無回應我地旁邊既客人,但我就覺得我兩人比1400蚊食一個午飯慶祝生日,但就比旁邊師傅串我地個師傅唔及佢好,個感覺就好差,同埋覺得同一間餐廳個個廚師煮法、擺盤都唔同真係好奇怪。