繼續分享我至愛嘅韓風美食!🤤​除咗鐵板三文治, 我仲好鍾意韓國百味堂嘅牛奶雪糕!😍 ​去開韓國都應該食過百味堂雪糕,呢間老字號連鎖甜品店已經開業超過50年~自2017年過江嚟香港開店後,Keep住都有定期推時令口味雪糕,好似今個10月,就推出兩款限定口味雪糕,分別有紅番石榴味及菠蘿椰香味,經過見到,真係忍唔住入咗去試!​▲百味堂會定期出限定口味雪糕。▲雖為韓國品牌,但裝修感覺好日式呢!▲用雪糕筒做嘅燈座~幾靚~佢哋雖是過江龍店,但質素Keep得返韓國水準!香港店嘅雪糕,同樣用返韓國農場直送嘅有機牛奶製造架~每份雪糕都係用100%嘅有機奶製作,所以溶得超快,但質感份外幼滑,奶味又勁濃郁,真係會令人一試即愛上(非誇張)!​✦胭脂紅番石榴牛奶雪糕睇Menu就話呢款雪糕係用來自台灣嘅胭脂紅番石榴整,上層係番石榴果肉及梅粉,下層有胭脂紅番石榴汁及牛奶雪糕~!呢款真係超好味!胭脂紅番石榴嘅果汁好清甜,同牛奶雪糕勁夾!😍食時伴隨啖啖梅粉,味道好有層次感!不過,講到唔好嘅位,我係麻麻地薄切番石榴,一片片咁薄食,咬上口無咩嚼勁,如果切粒,相信口感會好啲。​✦菠蘿椰香牛奶雪糕 呢款口味好似Pina Col
繼續分享我至愛嘅韓風美食!🤤​
除咗鐵板三文治, 我仲好鍾意韓國百味堂嘅牛奶雪糕!😍 ​
▲百味堂會定期出限定口味雪糕。
▲雖為韓國品牌,但裝修感覺好日式呢!
▲用雪糕筒做嘅燈座~幾靚~

胭脂紅番石榴牛奶雪糕
✦胭脂紅番石榴牛奶雪糕
菠蘿椰香牛奶雪糕
✦菠蘿椰香牛奶雪糕
呢款口味好似Pina Colado,同樣用菲律賓蜜糖菠蘿醬,外加椰汁製成,底層配牛奶雪糕,真係超濃郁香甜!另外,我好鍾意佢雪糕上嘅新鮮菠蘿脆片,賣相好有亞熱帶風情,打卡唔錯。然後,相比胭脂紅番石榴,呢款味道會Creamy啲,味道係唔錯,不過私心較鍾意前者!😬​
原味牛奶雪糕
✦原味牛奶雪糕
兩杯雪糕實在唔夠喉,今次我仲再要多杯原味牛奶雪糕!🌝🍦​
牛奶雪糕不重複講,其實要原味筒裝雪糕,仲有個原因係我超愛佢哋嘅雪糕筒!口感好香脆,有濃濃蛋香,而且唔會似平時食開嘅威化餅脆筒咁,一咬開就散晒,而係一片片斷開~加上波浪形倒三角設計,令溶咗嘅雪糕無咁易漏出嚟,整個設計又好食又方便。​
2020-10-01
胭脂紅番石榴牛奶雪糕