2011-01-21 28 瀏覽
由於要到石硤尾聽talk,所以專誠來到深水埗搵食,雖然以前係九龍塘做野時,成日都會落去呢邊食,可是咁耐以黎,都未試過係維記食lunch,同事提議到此,十分開心可以好快食到美味既豬潤。今天太幸運了,唔駛等位就可以即刻入座,可能因為已經點半了。同事叫了蛋牛麵,我就叫潤牛麵,黎得呢到點可以唔食豬潤架,話哂最出名就係豬潤,但點解同事唔食,佢話太高膽固醇,但偷食一兩舊就無問題,哈哈。那碗潤牛麵當然非常好味,豬潤鮮嫩滑溜,無渣無根,加上薑汁同煮,辟去了腥味同燥味,牛肉煮得唔會靱,牛味十足。而且湯底已溶入了牛肉及豬潤的鮮味,令我連湯都飲埋,可是公仔麵的麵質始終唔好,如果可以連麵質改埋,一定無得頂。蛋牛麵的牛肉都係非常鮮嫩美味,而且那隻煎蛋有燶邊,可以盡吸湯的鮮甜味道,令普通既一碗麵都有咁好演繹。另外還叫多了一份咖央西多士share,西多是用煎的方法去整,所以沒有一般的油膩,而且在內早已加入了咖央醬,多了一份甜味,並且有非常濃郁既蛋香,可是略嫌煎的不夠火喉,而且唔夠多咖央醬,但整體都是好食的。這裡的麵份量足,食落唔似一個麵餅份量,應該有個半既份量,連一個男仔食一碗麵都有可能夠飽。更多資料:http:/

潤牛麵
蛋牛麵
咖央西多

更多資料:http://hk.myblog.yahoo.com/zysk-c/article?mid=1663
蛋牛麵
潤牛麵