2019-03-17 66 瀏覽
男人話打邊爐, 就喺大鴻輝揀一間, 見食評唔錯就揀"相馬"日式Shabu Shabu。 餐廳喺大鴻輝最高既一層, 出Lift右轉跟指示就會見到。坐位都好寬敞舒服, 唔似其他火鍋放題餐廳, 坐得好逼全程聽到隔離枱傾計講咩。 一人一鍋既方便又唔怕啲味撈埋一齊。店員介紹幾個不同既放題選擇, 我地揀咗, 因為牛小排幅相既雪花牛吸引咗我😂同埋有海鮮放題。 本身係包咗六款唔同既湯底, 想試特別啲可以加錢轉湯底, 黎得Shabu Shabu就揀咗比較日式既赤豚同黑豚湯底。牛肉豚肉雞肉海鮮食哂可以叫店員refill, 其他蔬菜類丸類麵類等等, 可以自己到吧枱自助夾, 飲品都算多選擇, 有我鍾意飲嘅忌廉溝鮮奶。黑豚湯底 ($18) ⭐⭐⭐⭐⭐黑蒜豚骨湯底, 好濃郁既黑蒜味, 基本上不用點醬油都好夠, 由其好鍾意食蔬菜類時吸哂黑蒜既味道非常好食。赤豚湯底 ($18) ⭐⭐⭐⭐辛辣豚骨湯底, 男人話夠哂辣, 而且豚骨湯都好濃, 辣得夠滋味。牛小排 ⭐⭐⭐⭐⭐果然同相片一樣咁雪花, 油脂分佈平均, 牛小排味道濃, 一塊接一塊咁食好快就食哂一碟, 店員亦細心收起碟同問我地仲要唔要多份。 我地最終食咗四碟, 每碟

店員介紹幾個不同既放題選擇, 我地揀咗[美國頂級牛小排], 因為牛小排幅相既雪花牛吸引咗我😂同埋有海鮮放題。 本身係包咗六款唔同既湯底, 想試特別啲可以加錢轉湯底, 黎得Shabu Shabu就揀咗比較日式既赤豚同黑豚湯底。

黑豚湯底

黑豚湯底 ($18) ⭐⭐⭐⭐⭐

赤豚湯底 ($18) ⭐⭐⭐⭐

牛小排

牛小排 ⭐⭐⭐⭐⭐
果然同相片一樣咁雪花, 油脂分佈平均, 牛小排味道濃, 一塊接一塊咁食好快就食哂一碟, 店員亦細心收起碟同問我地仲要唔要多份。 我地最終食咗四碟, 每碟質素都係一樣, 唔會refill就俾差啲牛。

海鮮盤 ⭐⭐⭐⭐
有大蝦、 蠔同帶子, 質素絕對唔差, 而且仲好大隻, 無限任食, 唯一係選擇比較少。

蔬菜類 ⭐⭐⭐⭐
最正係有羽衣甘藍同萵筍, 平時一般比較少有, 我好鍾意食萵筍架, 另外皇帝菜大蔥都正。其他一般金菇粟米仔冬瓜等等都ok。

丸類 ⭐⭐⭐⭐
大部分丸類都有食, 最鍾意係爆醬芝士丸必食, 另外彈牙墨汁墨魚丸, 吸汁蜂窩豆腐, 魚腐等我都鍾意食。

最後竟然飽到食唔落雪糕😂😂😂

食物質素非常好, 性價比高, 環境舒服, 下次會再黎食放題架💕
黑豚湯底
牛小排