2022-06-13 292 瀏覽
姨甥考試成績好,所以今日帶左佢黎銅鑼灣食雪糕。小朋友果然鍾意食蛋糕同雪糕。百味堂本身好多間分店,依加縮淨尖沙咀K11 musea、山頂、銅鑼灣三間分店。每次去親都會問下職員有冇椰子雪糕,自從之前食過一次就愛上那多重口感的椰子雪糕。結果是…没有的。 ⦁原味忌廉蛋糕 蛋糕鬆軟綿密,忌廉不多亦不甜,入口輕盈。但有種食完同冇食冇分別的感覺。 ⦁藍莓雪糕牛奶雪糕中間有層層藍莓果蓉,藍莓醬全是藍莓製成,本身沒有加糖同防腐劑,完全可以食到藍莓本身的甜味,配上原粒藍莓口感更加豐富。 ⦁Tiramisu雪糕牛奶雪糕上面倒了咖啡同加左朱古力粉,咖啡味好香。可能咖啡係液體的關係,最後變左奶味重的咖啡。 同場加映,大家經開百味堂分店,如果有尼款雪糕,必試!係我力推之作⋯ ⦁椰皇蛋白配原味牛奶雪糕顧名思義用了椰皇水燉蛋白,再配上濃濃牛奶香的雪糕,入面仲有椰汁西米、低溫烘烤的椰子脆片、椰肉等,多重層次勁滿足!(唔知幾時會再有得食呢⋯)

⦁原味忌廉蛋糕

⦁藍莓雪糕