官塘嘅工商廈區真係有好多上樓嘅隱世小店,試極都試唔完😋 今次蕃薯妹去呢間日本菜,同樣係唔可以被埋沒嘅隱世高質小店🥰佢位於超多食店嘅駱駝漆大廈3座,雖然唔係街鋪,但係門面都略花咗少少心思,有一幅好靚嘅花草牆招牌☺️ 一上到嚟就留意倒佢。餐廳內坐位好舒適,全部都係軟綿綿嘅厚沙發椅,真係值得一讚👍🏻 食飯坐得舒服都好重要🥰呢度嘅菜式同一般日式居酒屋差唔多,一品料理、串燒、鍋物、燒烤、拉麵等等都一應俱全🥗🍜🍲🍢特別一提我鐘意佢嘅點餐系統,掃code用手機📱落單,而且好多細心嘅紅項俾食客選擇,例如飲品可以剔「少冰」、鰻魚飯可以剔「走芝麻」、他他醬魷魚圈可以剔「多醬」等等……😋🥰綠薄荷富士山 $35薄荷梳打+滑滑嘅雲呢拿雪糕🍦 個樣仲好靚,入面有塊著燈嘅冰塊🧊 打咭一流😌 好飲又好睇~牛肉他他燒 $92嚟之前我已經諗定一定要食呢個他他燒😂見到OP入邊嘅相片,完全零抵抗力😮‍💨 超吸引!果然冇令我失望😋 雖然比想像中細片,但係牛肉刺身真係好正😆 他他燒仲要係微微燒咗條邊,比平時牛肉刺身更香口,夾埋蔥花同埋洋蔥一齊食,正吖🤤月見免治雞肉 $58蒸肉餅食得多,第一次食雞肉餅😆 呢個免治雞肉餅加咗月見汁,類
官塘嘅工商廈區真係有好多上樓嘅隱世小店,試極都試唔完😋
今次蕃薯妹去呢間日本菜,同樣係唔可以被埋沒嘅隱世高質小店🥰

綠薄荷富士山

綠薄荷富士山 $35

牛肉他他燒 $92

月見免治雞肉

月見免治雞肉 $58
蒸肉餅食得多,第一次食雞肉餅😆 呢個免治雞肉餅加咗月見汁,類似壽喜燒汁味嘅甜醬油+生雞蛋黃,撈埋食好好味,餸飯一流🍚

原條鰻魚炒飯

原條鰻魚炒飯 $128
真係原條鰻魚啊😍又大條又夠厚身😋

他他醬魷魚圈

他他醬魷魚圈 $58
彈牙嘅魷魚圈配上有碎蛋嘅他他醬,炸得香脆好好味😋

牛油果蟹子沙律

牛油果蟹子沙律 $52
青瓜絲+蟹柳絲+蟹籽+沙律菜,一般蟹子沙律做法,特別在佢有我至愛嘅牛油果🥑🥰
2021-09-23
綠薄荷富士山