2019-02-01 52 瀏覽
以慢煮烹飪以主既餐廳日漸越多,近日又比我搵到呢間位於西營盤既隱世小店,所以趁今日早收工,急不及待地去探一探究竟啦🙆‍♀️門兩旁既左青龍右白虎,又幾搶眼🙈甫進餐廳,真係眼前一亮。餐廳裝潢走新派路線,格調清新,感覺清新且富有文藝氣息,岩哂文青黎食飯x聊天x打卡🙆‍♀️小食拼盤 ($98)超抵食拼盤‼️ 通常小食拼盤都離不開炸薯條同薯格,而呢款拼盤入面竟然係七味一字雞翼,流心拉芝士條,英式炸魚手指,墨西哥粟米花同黑松露蕃薯條,仲要係即叫即炸,份量仲十足添😍 特別提下墨西哥粟米花,真係好好味,香甜粟米帶點焦香,好正❗️ 另外,蕃薯條仲爆多添,多到食吾哂咁濟🤣 旁邊既黑松露醬又係超多黑松露,師父落料真係吾手軟😂墨西哥粟米薄餅 ($38)一份有四塊先收$38😱 仲要勁足料❗️薄餅既厚度約有1cm,口感香脆又吾會太薄,上面鋪滿哂粟米粒同芝士,d 芝士多到滿瀉,仲有拉絲效果添😍 芝士四川雞肉薄餅 ($38)同樣都係勁多芝士,呢款就換左係雞肉,少少辣,口味比較墨西哥粟米薄餅更惹味😋椰子水朱古力特飲 ($38)椰子水配朱古力,又幾特別同意想吾到既合拍波🥰 雪糕咖啡 ($42)特別既係,用左意大利蜂蜜雪糕,淋上esp

小食拼盤 ($98)
小食拼盤

墨西哥粟米薄餅 ($38)
墨西哥粟米薄餅

芝士四川雞肉薄餅 ($38)
芝士四川雞肉薄餅

椰子水朱古力特飲 ($38)
椰子水配朱古力,又幾特別同意想吾到既合拍波🥰
椰子水朱古力特飲

雪糕咖啡 ($42)
特別既係,用左意大利蜂蜜雪糕,淋上espresso,微微蜂蜜甜香,入口即溶,落到喉嚨,咖啡香就會慢慢散發出黎,口感綿滑💕
雪糕咖啡

加拿大法式豬鞍架 8安士 ($98)
「我愛慢煮」既招牌慢煮扒,一定要試試🙆‍♀️經過慢煮後既豬鞍,味道比一般豬鞍入味更入味,肉質鬆軟彈牙,最重要係肉味重又不帶豬臊味,仲要做到鎖汁效果,咬落肉汁流哂出黎,肉汁好豐富juicy😋
加拿大法式豬鞍架 8安士

芋頭蓉 ($15)
令人驚喜既沙律菜👍 整份沙律菜都係芋頭整成既蓉,用料好足😍
芋頭蓉

白酒慢煮焦糖菠蘿配雪糕 ($48)
用白酒慢煮菠蘿,將白酒香逼入菠蘿內,咬落好juicy,仲好有白酒香,配上表面既焦糖衣,外脆內軟,好值得推薦🥰
白酒慢煮焦糖菠蘿配雪糕

總結:
呢間「我愛慢煮 - The Hangout Corner」係西營盤A1出口行,行左大約10分鐘,先至到達。以地點黎講,的確係遜色左少少。但以食物,價錢同餐廳環境黎講,均係上上之選👍 雖然店舖冇加一服務費,客人自行點完餐後,店員仍會將食物送上,仲會貼心地幫我地倒水😱 服務真係冇得彈呀‼️

P.S. 餐紙,碟同刀叉🍴都係自助式架

2019-01-24