2023-10-17 134 瀏覽
愛,可以怎樣來具體表達?對你所愛的,給予你自己最好的。不論是一項興趣、一隻寵物、一個孩子、一位戀人或伴侶,把最好的擺上,不是理所當然的嗎?決定給,就會有。愛,就是這麼一回事。沒有掌握好這點的人,生命總是失之交臂、百般遺憾。油封鴨腿,同伴愛吃的美食之一。不常遇上,明明菜單上有的,不是售光,便是不再在賣了!緣慳一面,是宿命?這一天,努力地找,到底港島區哪裡在午餐時段供應。想不到這家有,在港島西;更想不到,是這個價位!如此,出發了。左轉又右轉,站在上坡樓梯的起點。撐上去,卻沒找著店名,連貌似餐廳的門口也看不見!最後找著的仍然不是我!含蓄的門面、英文的招牌,佇立在這段短短的斜路上。能點上她愛吃的法式油封鴨腿 (今天正是為此而來),加上一份大家都喜歡的西冷牛扒,連加一也不過二百塊左右,胃口和荷包也可以繼續今天餘下的「食好西之行」!若問這牛扒的嚼感和味道如何,我會答「恰如其分」,已經是一分錢不只一分貨了!就像愛遇上生活時,總有這樣那樣的沙石,一味理想化只會令大家辛苦,但愛總有一份感召力,令人發揮「小宇宙」,做出超人成果!不信?如下這叫人望穿秋水的主菜,就是例證。愛,首重「誠」。不會讓眼前的景象蒙蔽
愛,可以怎樣來具體表達?

西冷牛扒 (午餐)

不信?如下這叫人望穿秋水的主菜,就是例證。
油封鴨腿 (午餐)
愛,首重「誠」。不會讓眼前的景象蒙蔽了明慧的眼睛,然後開口說出真相,不是要傷人,而是希望對方悅納,以行動來轉化。鄙人說真話了:鴨腿的味道一般,肉不夠腍、入味亦不足。「大件夾抵食」不是用餐的唯一條件,您懂的。

環顧其他客人,都在吃午餐,相信份量可以叫每位都滿足:例如$88的豬仔骨,足足有四條,剩下的骨頭就能看出原本的件頭。愛使人滿足,然而層次有很多很多,等著當中的人「升呢」去一同經歷。

愛,就行了。
2023-03-24
生日
2023-05-06 179 瀏覽
⌂ 上環 我愛慢煮@thehangoutcorner上環普慶坊18號地下G2號舖星期一至日 12:00 - 22:00· 經典威靈頓牛柳Classical Mini Beef Wellington $218· 肉醬焗意粉 Baked Bolognese Spaghetti $108· 牛角包窩夫配曲奇雪糕 Croffle Elements with Cookies & Cream Gelato $68· 慢煮紅酒梨子配玄米茶雪糕 Red wine infuse pear with Genmaicha gelato $68· 荔枝接骨木花特飲 Lychee & Elder Flower Spritzer  $42· 熱情果芒果特飲 Passionfruit & Mango Spritzer $42𖧷 設有加一︶︶꒦꒷‧˚₊៸៸﹕︶꒷꒦︶꒷꒦︶︶꒦꒷‧˚₊ ៸៸#ewm上環 #ewm西式 ︶︶꒦꒷‧˚₊៸៸﹕︶꒷꒦︶꒷꒦︶︶꒦꒷‧˚₊ ៸៸*・゜上環浪漫慢煮西餐廳゜・*最近和朋友到了上環隱蔽而高質素的餐廳享受晚餐,離地鐵站有點遠,就當作是餐前運動吧ꕤ︎︎·͜· ︎︎餐廳主打慢煮料理,其特點是低溫、長
⌂ 上環

𖧷 設有加一
#ewm上環
#ewm西式
*・゜上環浪漫慢煮西餐廳゜・*
餐廳主打慢煮料理,其特點是低溫、長時間地烹煮食材,以達到更好的口感和營養價值。
慢煮料理受到越來越多人的歡迎呢·͜· ︎︎ᕷ
餐廳裝修為紅磚工業風,磚牆和鋼的結構搭配大面積的窗戶和開放式空間
餐廳還有不少木質元素和植物裝飾相結,加上暖色的小燈,昏暗的環境很浪漫呢!
值得一讚是餐廳服務不錯,店員會介紹菜式,又會詢問客人關於食物的評價٩( ´ω` )و

︶︶꒦꒷‧˚₊៸៸﹕︶꒷꒦︶꒷꒦︶︶꒦꒷‧˚₊ ៸៸
๑ 經典威靈頓牛柳 Classical Mini Beef Wellington $218
酥皮的外層烤得十分酥脆,內裡則是柔軟的牛肉和香氣四溢的配料,讓人一口接一口⸜(*˙꒳˙*)⸝

๑ 肉醬焗意粉 Baked Bolognese Spaghetti $108
表面上覆蓋著一層金黃酥脆的芝士!喜歡芝士的你不能錯過啊!
芝士為整道菜增添不少層次感
入口後,意粉韌性十足,配上豐富的肉醬和番茄醬汁,味道醇厚~
不過需要注意的是,這道菜的份量比較大,適合和朋友一起分享~

๑ 牛角包窩夫配曲奇雪糕 Croffle Elements with Cookies & Cream Gelato $68
口感非常棒,外層酥脆,內裡鬆軟,經過加熱後更是香氣四溢。
配上曲奇雪糕 ,口感滑順,甜度適中,吃起來十分清爽。
雪糕與窩夫完美結合,讓人難以忘懷~

๑ 慢煮紅酒梨子配玄米茶雪糕 Red wine infuse pear with Genmaicha gelato $68
紅酒慢煮梨子與玄米茶雪糕巧妙地結合在一起,是一道非常別致的甜品
慢煮的過程將梨子中的水分慢慢釋放出來,梨子柔軟口感吸收了紅酒的香氣和味道,讓人回味無窮(////^////)
玄米茶雪糕口感綿密,入口即化,非常清新,加上微微帶有一點點的玄米香,讓人感覺非常舒適。
紅酒慢煮梨子的酸甜與玄米茶雪糕的清新一起入口,彼此融合,非常好吃。
去年曾經光顧過太子分店,亦點了相同的甜品,那時感到十分驚艷!
總想去試多一遍!強烈推薦大家去品嘗!!·͜· ♡

๑ 荔枝接骨木花特飲 Lychee & Elder Flower Spritzer  $42
荔枝接骨木花特飲口感獨特,荔枝的甜味與接骨木花的花香相得益彰,清新怡人,令人回味無窮(•ө•)♡

๑ 熱情果芒果特飲 Passionfruit & Mango Spritzer $42
口感清爽,果香濃郁,甜度適中,非常適合夏天飲用(๑•̀ㅂ•́)و✧

#上環美食 #hk #hkdaily #hkfoodie #美食 #hkfoodie #food #hkfood #hkig #foodiehk #foodinstagram #foodphotography #手機食先#foodpics#foodblogger #香港美食 #hkigshop #餐廳推薦 #打卡餐廳 #餐廳推介 #上環好去處 #香港美食指南 #西式 #我愛慢煮

2023-04-18
2023-04-01 150 瀏覽
今個星期Friday Night難得Chill吓,去咗港島區 呢間食吓嘢 飲吓嘢。3月尾嗰邊人哋睇緊攬球(Seven),呢度可以稍為靜靜地坐低一陣 嗌咗個light meal “路唇”,暖暖胃先. 飲吓麥啤。 VerY Nice∼∼跟住嚟個慢煮豬仔脾 呢個好味到呢 食唔停... (講真 呢個心想再嗌多一份)其實呢間餐廳甜品都有幾款揀吓嘅(咁當然唔可以對比啲甜品主打店或者甜品鋪喇)最後揀咗有紅酒嗰款嘅甜品,食埋呢個有 紅酒梨 配咗曲奇味i-cream嘅甜品. 細細口梨配住啖啖嘅icream, 非一般嘅享受∼∼Fri Day Night Chill mm7

3月尾嗰邊人哋睇緊攬球(Seven),呢度可以稍為靜靜地

Fri Day Night Chill mm7

2023-03-22 111 瀏覽
今日慶祝老公生日,揀咗呢間慢煮西餐,環境舒服雖然店面唔大,但係分有兩層感覺更加有格調。而且上環店比起尖沙咀店更加幽靜,加上係平日 6:00,真係好似去去咗旅行咁😛黑松露芝士通心粉聽起睇好普通既通心粉加埋黑松露醬就同煙肉之後即刻升呢通心粉軟硬程度剛剛好,唔會過林,芝士豪無吝嗇地掛住每一粒通粉。雖然無拉絲芝士,但芝士控都表示大滿足慢煮紅酒香草煮羊膝成隻豬手咁既賣相已經令人流哂口水切一切試一口,嫩滑程度出奇地高,可以話係一試難忘。 特別要讚嘅係佢個薄荷醬 , 好啱我口味 ,因為佢唔會好勁薄荷好似食緊牙膏嘅感覺,反而係甜甜地容易入口 就咁食都好好食好似食緊啫喱咁 ,食到停唔到口🤭法式油封鴨脾感覺唔係度度西餐廳都有,於是試一試。份量比想像中大,醃得好入味,我就覺得有啲鹹咗少少之外,肉質一啲都唔乾 ,值得一試👍🏻芝士焗龍蝦加入咗海量嘅蒜蓉,同埋芝士多重享受,屬正常發揮。甜品時間,外脆內軟既布朗尼滿足咗個第二個胃,餐廳提供寫字服務,點餐時同店order 就OK,擺盆吸引,店員仲會幫埋手點蠟燭,服務態度很好!

聽起睇好普通既通心粉加埋黑松露醬就同煙肉之後即刻升呢

通心粉軟硬程度剛剛好,唔會過林,
芝士豪無吝嗇地掛住每一粒通粉。
雖然無拉絲芝士,但芝士控都表示大滿足

成隻豬手咁既賣相已經令人流哂口水

法式油封鴨脾

法式油封鴨脾

芝士焗龍蝦
加入咗海量嘅蒜蓉,同埋芝士多重享受,屬正常發揮。

芝士波士頓龖蝦

朱古力布朗尼蛋糕配雪糕
芝士波士頓龖蝦
朱古力布朗尼蛋糕配雪糕
  • 48小時羊後膝
  • 法式油封鴨腿
上週末去了上環的一家隱世餐廳吃午餐,餐牌有很多不同的選擇。他們主打慢煮菜餚,我們點了加拿大保濕豬鞍($138)、香烤三文魚扒($128)和美式蜜糖芥末豬仔骨(4塊,$88)等等,兩個人吃,份量非常足夠。~~~在這些菜餚中,個人最喜歡的是加拿大保濕豬鞍,滿煮過的豬肉,肉質非常嫩滑,本身豬的豬味亦濃郁,輕輕加少許鹽🧂及胡椒調味,味道也已經非常不錯。~~~香烤三文魚扒外皮烤得恰到好處,酥酥脆脆的,內部口感鬆軟,半生半熟,火喉控制得當。~~~美式蜜糖芥末豬仔骨則味道香甜,芥末味不會過搶,一百不到的價錢有四大塊,很是划算。~~~除了慢煮菜餚,餐牌上還有很多其他選擇,看到很多人order芝士大啡菇,決定下次再來一試。這家餐廳位置有少許隱蔽,但一旦到達,這裡的氛圍確是非常舒適溫馨,燈光柔和,用餐環境很舒服。~~~我愛慢煮 (普慶坊) (上環)上環普慶坊18號地下G2號舖

~~~
我愛慢煮 (普慶坊) (上環)
上環普慶坊18號地下G2號舖
2023-03-18 51 瀏覽
Bookmark 左呢間餐廳好耐,終於搵到個星期六同朋友去慢活一個下午。小店比人感覺好舒服好岩談心。黑松露甜蕃薯條-黑松露超級香,係高質的松露而唔係松露醬-蕃薯條係幼切個隻,香脆香甜清香芒果蝦沙律-芒果真係好似個名咁好清香,唔酸唔會過甜,有淡淡的清香-有3大隻蒜香烤的大蝦,大量新鮮沙律菜,仲有姐好愛的黑橄欖美式蜜糖芥末豬仔脾-個汁甜甜辣辣有啲似buffalo wings的sauce. 加埋honey mustard味道更有層次-豬仔脾有4大隻,每隻都肥美多汁啖啖肉Carbonara -份量好多!夠哂2-3人食。芝士加蛋香完全令個sauce 昇華-意粉做到Al dente, overall 十分欣賞!

黑松露甜蕃薯條
-黑松露超級香,係高質的松露而唔係松露醬
-蕃薯條係幼切個隻,香脆香甜

清香芒果蝦沙律
-芒果真係好似個名咁好清香,唔酸唔會過甜,有淡淡的清香
-有3大隻蒜香烤的大蝦,大量新鮮沙律菜,仲有姐好愛的黑橄欖
清香芒果蝦沙律

美式蜜糖芥末豬仔脾
-豬仔脾有4大隻,每隻都肥美多汁啖啖肉
美式蜜糖芥末豬仔脾

Carbonara
-意粉做到Al dente, overall 十分欣賞!

Carbonara

好想向大家推介❤️呢間係上環好高質素嘅慢煮西餐廳❤️我地揀左個兩人餐👫💫煙三文魚配鮮果醋醬沙律- 沙律夠曬大碟,份量好足,食材又夠新鮮👍💫安格斯西冷牛扒- 西冷牛扒大大塊,慢煮之後,大約七成熟,肉質keep到好嫩滑👍💫美式蜜糖芥末豬仔骨最驚喜係哩個豬仔骨,蜜糖芥末醬好好味,配合埋嫩滑又入味嘅豬仔骨,啖啖肉,食到停唔口🤗💫芝士通心粉芝士通心粉,芝士味濃郁,啱哂芝士控嘅朋友二人餐仲包左兩件飲品(酒類飲品或特飲都可以)⭐️玫瑰洛神花特飲⭐️蜜桃水果茶(熱)性價比極高😊因為見到隔離食客order左青口都好吸引,我地仲叫左個💫白酒煮藍青口添個白酒汁好好味,點麵包食一流👍除咗食物質素高之外,間餐廳氣氛好warm, 光線又悠和,坐得又舒服,職員亦都相當友善,服務態度非常好,真心要推介比大家!🤗
好想向大家推介
❤️呢間係上環好高質素嘅慢煮西餐廳❤️

我地揀左個兩人餐👫

💫煙三文魚配鮮果醋醬沙律
- 沙律夠曬大碟,份量好足,食材又夠新鮮👍

💫安格斯西冷牛扒

💫美式蜜糖芥末豬仔骨

💫芝士通心粉
芝士通心粉,芝士味濃郁,啱哂芝士控嘅朋友

二人餐仲包左兩件飲品(酒類飲品或特飲都可以)
⭐️玫瑰洛神花特飲
⭐️蜜桃水果茶(熱)

性價比極高😊

因為見到隔離食客order左青口都好吸引,我地仲叫左個
💫白酒煮藍青口添
個白酒汁好好味,點麵包食一流👍

2023-03-14
2023-03-14 1292 瀏覽
我哋叫咗個二人餐,都幾抵食,份量亦都啱啱好。個餐包左煙三文魚配鮮果醋醬沙律🥗,安格斯西冷牛扒🥩,美式蜜糖芥末豬仔骨🍗,芝士通心粉🫕,兩杯飲品可以揀酒類飲品或者特飲🍷。🐮安格斯西冷牛扒🥩慢煮牛扒肉汁軟腍,保留住肉汁,冇overcooked,唔會乾爭爭鞋颯颯。牛扒大大塊,啖啖肉,牛肉味重👍。🐷美式蜜糖芥末豬仔骨🍗燒豬仔骨有 4大條,慢煮唔會overcooked,肉質嫩滑得黎實淨,啲肉唔會散哂。燒烤醬酸酸甜甜好開胃😋,就算唔點蜜糖芥末都夠味。強烈建議用手食🙌,開心好多😆🧀芝士通心粉🫕OMG!超級邪惡,超級多汁,仲要上面灑左芝士🧀,中間仲有一pat黑松露醬😍啲通粉喺芝士醬入面游緊水,每一啖通粉都有超濃郁芝士味,好滿足🤤。🦐煙三文魚配鮮果醋醬沙律🥗食咁多肉要食返啲沙律平衡下個diet。煙三文魚咁啱賣晒,所以就轉左蝦🦐,沙律菜新鮮爽脆🥬,配左芒果🥭,加埋酸酸味嘅鮮果醋醬,好refreshing🤩

🐮安格斯西冷牛扒🥩

🐷美式蜜糖芥末豬仔骨🍗

🧀芝士通心粉🫕

🦐煙三文魚配鮮果醋醬沙律🥗
2023-03-14 54 瀏覽
是日約同事來普慶坊食個late lunch,普慶坊這一帶遠離喧鬧與人群,可以靜靜地享受一下難得的慢活感!餐廳lunch menu 由12點供應到下午5點,主菜有牛扒,鴨脾,豬仔骨,春雞,意粉等,跟同事各點了一份慢煮牛扒,加配了炒滑蛋,大啡菇。牛扒擺盤非常好看,牛扒大約有7成熟,切開的肉面還帶點粉紅色,肉汁豐富,咸度適中,重點是份量非常多!一個女生基本吃完牛扒就飽了。牛扒配的是薯蓉,薯蓉很稠,咸香咸香的很好吃。另外加點的炒滑蛋份量不少,有蛋香而且炒得一點也不油;大啡菇菇味濃而且烤得剛剛好,不會很干。吃完正餐,點了餐飲及一份紐約芝士蛋糕分著吃,我的凍水果茶香香甜甜帶點荔枝香很解渴,同事點了玫瑰咖啡,玫瑰花香很濃郁。紐約芝士蛋糕加了草莓醬topping,酸酸甜甜的,份量剛剛好。慢活完又繼續上班工作去了。

慢活完又繼續上班工作去了。
2023-03-10 54 瀏覽
今日同個朋友行咗去上環呢一個咁有文化氣息嘅地方,沿途真係見到唔少具有特色嘅建築物,又或者係藝術創作。最估唔到嘅係喺依啲具濃烈文化氣息嘅地方之中,發現咗一間隱世小店。加拿大保濕豬鞍 $138豬鞍肥瘦均勻,外層煎到脆卜卜,做到外脆內軟鎖住晒啲肉汁,裏面食落仲係非常之鮮嫩😋。配埋個汁同蔬果,一啲都唔會覺得油膩👍。溫泉蛋卡邦尼意粉 $108上到枱第一樣嘢緊係整穿隻蛋先😋,跟住撈勻佢,食落非常厚身,味道濃郁,好有飽肚感👍。黑松露番薯條 $78番薯條非常香,食落隨卜卜熱辣辣,再點埋黑松露醬,松露同番薯味道非常夾。是日手工啤 $48再配埋是日嘅手工啤,配搭得天衣無縫😋👍。

加拿大保濕豬鞍 $138

溫泉蛋卡邦尼意粉 $108

黑松露番薯條 $78

是日手工啤 $48

再配埋是日嘅手工啤,配搭得天衣無縫😋👍。

2023-03-04
  • 炸蕃薯條
  • 法式豬鞍架
2023-03-08 55 瀏覽
早幾個星期前在這區行來行去,已發現這餐廳,今日約了朋友再行這區,便去試。這有些隱蔽,不是在大街,也要找找才找到但也不是太難。在東華醫院對面,樓梯行上便是。看看餐牌,午餐也有六七款選擇,原來是可以選擇熱湯或蘋果茶。我們選擇了蘑菇湯,也算可以。頭盤我選擇了豬肉連汁,有菜,如新鮮紅蘿蔔,薯仔(不是雪藏), 上菜時有四大舊,好味但汁偏甜。也只是$88, 物有所值。我朋友叫了牛扒,普普通通,也可以。環境也算舒服,招呼也好,相 信會再去。
環境也算舒服,招呼也好,相 信會再去。
牛扒,豬肉都有
牛扒,豬肉都有
  • 午餐套餐
2023-03-05 46 瀏覽
呢間舖頭真係好隱世如果你唔係特登搵基本上好難發現佢嘅存在我見OpenRice好多人讚所以決定過嚟試試入到去覺得裝修好有格調好有西式古堡風格因為我哋都早去所以人唔係太多 坐得幾舒服之後我哋開始叫嘢食前菜牛油煮青口比較普通唔係想像中咁好食仲有少少雪藏味 肉質較削!焗大啡菇又係相對比較普通!即係唔會覺得好好味 好特別!焗羊膝呢個比較好味但係配菜比較Hea份量少 我諗小朋友都未必夠食甜品紅豆雪糕窩夫🧇整體味道唔錯配合得好好 紅豆好軟淋整體上用餐感覺麻麻環境係舒適係靚 坐得都舒服但係食物質素麻麻 而且份量比較少選擇亦都唔多 本身想揀嘅嘢食好多都冇 例如牛面頰俾人感覺係試過一次就算唔會再回頭幫襯
呢間舖頭真係好隱世

所以人唔係太多 坐得幾舒服

之後我哋開始叫嘢食

前菜牛油煮青口
比較普通唔係想像中咁好食
仲有少少雪藏味 肉質較削!

焗大啡菇

又係相對比較普通!
即係唔會覺得好好味 好特別!

焗羊膝呢個比較好味

俾人感覺係試過一次就算
唔會再回頭幫襯
2023-03-01
2023-03-03 54 瀏覽
中午想去遠啲靜啲嘅地方,特別過嚟呢度,今日都算多人,餐廳環境個感覺幾放鬆,多人得嚟唔逼,都唔會好嘈我哋點咁一份春雞配薯條,另一份Rib都係配薯條,飲品就揀咗一配磨菇湯同一杯凍荔枝茶春雞燒得幾好,皮脆肉嫩,rib有黑椒味,加埋甜甜地嘅BBQ醬幾惹味,兩個主菜都配咗啲蔬菜,感覺健康,薯條炸耐啲脆啲會好食啲,磨湯湯就偏淡,荔枝菜偏甜店員都好有禮貌嘅,不過可能樓面少人,太忙,其實有一個餐我哋係點煙三文魚唔係薯條,不過廢事浪費,加上店員都好好人,所以感覺都還好嘅

2023-02-26 74 瀏覽
今日附近工作,附近冇乜餐廳,同事話試吓呢間價錢都冇睇就走咗入面坐低,門面同環境幾浪漫🌹以為價錢好貴,出其地價錢一d都唔貴,最貴果個set都係108蚊,仲要係食西冷牛扒😋lunch set包餐湯/餐飲我哋一人叫咗入牛扒,有蔬菜有薯蓉,可以加8蚊轉薯仔/糙米飯,價錢抵食👍🏻以為慢煮要等好耐?又唔係喎,好快上菜牛扒個汁加咗d喼汁,可以帶出牛扒嘅味道同埋塊牛扒都幾大塊唔知係咪慢煮關係,牛扒偏乾身,有口感薯蓉好滑,個汁都好香整體性價比都幾高,又抵食,下次嚟開呢頭做嘢再試埋佢其他lunch set😋
lunch set包餐湯/餐飲

牛扒個汁加咗d喼汁,可以帶出牛扒嘅味道
同埋塊牛扒都幾大塊
唔知係咪慢煮關係,牛扒偏乾身,有口感
薯蓉好滑,個汁都好香

2023-02-26
2023-02-15 165 瀏覽
今晚約咗朋友聚舊,揀咗係上環普慶坊嘅呢間我愛慢煮晚餐,貪佢夠隱蔽,可以慢慢傾計。最近開始熱返,朋友一坐低就叫咗一杯荔枝接骨木花特飲。杯特飲加了雪碧,味道清香,荔枝味道濃郁亦有幾粒荔枝肉。我哋仲叫咗芝士條做餐前小食,新鮮熱辣炸起,外面脆入面煙韌,食起上嚟有拉絲效果,仲可以點mayonnaise食。主菜朋友叫咗紅酒香草燴羊膝,一放低時整道菜煙氣繚繞,睇得出佢啱啱整好。羊肉好好肉地,夠嫩又唔騷,加咗香草令味道更出色。醬汁有小小甜味,點嚟食又別有一番風味。我叫咗香烤三文魚扒,三文魚皮煎到香口,魚肉油脂充足,咬落鬆化。最後,我哋揀咗慢煮紅酒梨子配雪糕做甜品。原隻嘅梨味道帶有好香嘅紅酒味,紅酒煮完梨之後亦同時變到好甜,飲落有啲似mulled wine。配玄米茶雪糕,清清哋同紅酒梨子好同夾。

荔枝接骨木花特飲

芝士條