2019-03-07 60 瀏覽
平日極少到香島區覓食,因為又遠,價錢又比市區貴呢日就同個澳洲同學出黎食飯,佢就住係上環上次佢同朋友食過呢間覺得又抵又好食,咁就帶左我黎如果唔係有地膽帶路,都好難搵到呢間餐廳啊呢度裝修都幾特別,就黎情人節,同情人黎撐腳枱腳絕對唔肉赤!餐廳名叫我愛慢煮,顧名思義主打慢煮牛肉!黎到就上openrice睇下其他人有咩推介,就諗住叫個慢煮牛面肉,點知賣哂最後我地叫左個日式蛋黃醬粟米煙三文魚薄餅,咸蛋黃醬炸雞鎚,美國黑安格斯牛肉眼(12oz)配露荀,同加拿大法式豬鞍架(8oz)首先登場既係三文魚pizza,以$38既價錢黎講既性價比真係勁高,有幾塊大大塊既三文魚,d配料差唔多鋪滿整個pizza熱辣辣芝士仲有拉絲味道非常好,pizza底仲要脆卜卜,冇得輸跟住輪到咸蛋黃炸雞鎚,本來係雞脾下鎚,但店員話雞脾賣哂,只能換6支小雞鎚雞鎚炸得金黃香口,咬落仲有肉汁,不過咸蛋黃味唔重,同埋小雞鎚比大雞鎚(脾)肉質差,有點失望之後就到肉眼扒,由於係慢煮既關係,冇得揀幾成熟牛扒賣相唔錯,睇落大大塊,煎得好靚不過扒身較薄,我個人鐘意厚身既既加$38既露荀我就唔岩食,因為我唔鐘意陣草青味,但朋友覺得好食最後就到個豬鞍架
平日極少到香島區覓食,因為又遠,價錢又比市區貴
呢日就同個澳洲同學出黎食飯,佢就住係上環
上次佢同朋友食過呢間覺得又抵又好食,咁就帶左我黎
如果唔係有地膽帶路,都好難搵到呢間餐廳啊
呢度裝修都幾特別,就黎情人節,同情人黎撐腳枱腳絕對唔肉赤!
餐廳名叫我愛慢煮,顧名思義主打慢煮牛肉!

熱辣辣芝士仲有拉絲
味道非常好,pizza底仲要脆卜卜,冇得輸
日式蛋黃醬粟米煙三文魚薄餅
咸蛋黃醬炸雞鎚
之後就到肉眼扒,由於係慢煮既關係,冇得揀幾成熟
牛扒賣相唔錯,睇落大大塊,煎得好靚
不過扒身較薄,我個人鐘意厚身既
美國黑安格斯牛肉眼(12oz)配露荀
最後就到個豬鞍架,同樣地煮得好出色,厚身切開有肉汁流出,豬味非常鮮甜
加拿大法式豬鞍架(8oz)
2019-02-11
日式蛋黃醬粟米煙三文魚薄餅
加拿大法式豬鞍架(8oz)