餐廳: FireBird
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2017-09-03 345 瀏覽
等埋朋友收工就去咗銅鑼灣間FireBird,門面睇嚟有啲似咖啡店同酒吧嘅混合體.呢度其實係間日式串燒酒吧,裝修好新派嘅感覺.餐廳有部份食材係產自日本,餐牌寫採用嘅雞肉品種係元氣雞同阿波尾雞.雖然主打係雞肉,不過亦都有提供其他肉類,同埋壽司,刺身,串燒等等日本料理.呢次我哋就試咗幾樣嘢,先嚟嘅係野菜棒配FireBird特製味噌,就咁睇個名以為係用蔬菜打成棒狀嘅嘢,實際原來係冰鎮蔬菜.蔬菜切成粗長條形,俾少少想像力的確可以叫做棒,分別有西芹,甜黃椒,甜紅椒,青瓜,甘筍,車厘茄,粟米同番薯等等,爽爽脆脆咁,蘸埋微甜嘅特製味噌,簡單得嚟又清新.自家製京風冷豆腐,豆腐滑溜,上面有蔥花同薑蓉,可以同埋鹽同醬汁一齊食,又係一個好輕盈嘅菜式.海鮮寶箱壽司,賣相好吸引.帆立貝殻上面鋪咗海膽,三文魚子,蟹籽,牡丹蝦,帆立貝,三文魚,油甘魚,吞拿魚同玉子,下面就係紫菜飯卷.鹽燒鮭魚腩,鮭魚腩外皮焦脆,魚肉綿而同有魚油香,切成四小件,食得幾方便.FireBird雞肉串燒盛合,可以一次過試晒餐廳嘅日本產雞肉串燒,包括雞胸串,雞腿串,長蔥雞肉串,自家製免治雞肉棒配日本鮮蛋黃,另外仲有一串秋葵.佢哋嘅雞肉脂肪含量少

呢度其實係間日式串燒酒吧,裝修好新派嘅感覺.

野菜棒配FireBird特製味噌

自家製京風冷豆腐

海鮮寶箱壽司

鹽燒鮭魚腩

FireBird雞肉串燒盛合

FireBird雞肉串燒盛合,可以一次過試晒餐廳嘅日本產雞肉串燒,包括雞胸串,雞腿串,長蔥雞肉串,自家製免治雞肉棒配日本鮮蛋黃,另外仲有一串秋葵.佢哋嘅雞肉脂肪含量少,質感比較彈牙,而自家製免治雞肉棒就加咗少少雞軟骨,幾有咬口.

秘傳雞肉火鍋

秘傳雞肉火鍋,雞湯味濃郁鹹香.配料除咗有軟骨雞肉丸同雞肉之外,仲有豆腐,冬菇,甘筍,娃娃菜等等,都好豐富.

鮭魚親子釜飯

鮭魚親子釜飯,鮭魚即係三文魚,親子嘅意思係指三文魚肉同三文魚子,餐牌寫兩款食材都係產自北海道.

鮭魚親子釜飯

侍應會幫我哋撈好啲飯,再另外用小碗載住.

鮭魚親子釜飯

三文魚肉同三文魚子之間仲有本菇等等,整體嚟講味道冇負擔.

炸番薯條

炸番薯條,餐牌寫採用嘅係日本宮崎番薯,每條番薯都係厚切,炸得脆口中有粉糯口感,蘸埋黑糖漿嚟食,完全唔覺膩.

Lover Kyoto

試埋呢度嘅飲品,Lover Kyoto主要用抹茶,牛奶同糖漿沖調,另外仲有鮮忌廉,抹茶糖漿同白玉點綴,再用雕成玫瑰花咁嘅士多啤梨做裝飾,飲落微甜.

Lava Flow

Lava Flow就用咗菠蘿汁,椰奶,櫻花糖漿同士多啤梨糖漿混合而成.

Lava Flow

杯邊同樣插咗雕成玫瑰花形嘅士多啤梨,同埋一片菠蘿,驟眼睇同餐廳嘅公雞圖案有啲似.
野菜棒配FireBird特製味噌
海鮮寶箱壽司