2018-03-22 52 瀏覽
平日落銅鑼灣睇完牙都會番屋企食飯,今日咁岩撞到個舊朋友,大家得閒就去食餐晚飯,因為佢唔食得刺身同辣野,最後就近搵咗呢個越南餐廳食。閒日晚餐時段都算多人,差不多幾乎滿坐,好彩一共兩人,所以就唔洗等就入得去坐。睇睇餐牌食物價錢都算中間價位。於是除左每人叫一碗麵,仲叫咗一個小食拼盤,同各人一杯凍飲。最先侍應放低一碟調味配菜,其後粉麵就到,我所叫既係「生牛肉牛坑腩片湯粉」另外加咗札肉片,湯底清甜咸味適宜,配搭金邊粉十分開胃,至於粉麵餸之中,生牛肉係最穩陣之選,至於坑腩片肉質較遜色,有點韌,無法撕嚼。接住二人嘅飲品轉眼就到,上菜速度頗快。我所叫嘅飲品係「越式咖啡沙冰」,賣相吸引,而味道則唔算太甜,可能沙冰嘅關係,咖啡唔算好濃,所以我都並無將沙冰攪勻。最後小食拼盤到齊,一碟裡面分別有越式牛油雞翼、手打蝦餅同春卷。一泥多啲款式抵食,二泥可以試哂三種,下次就知點樣叫。個人覺得,春卷係最深得我心,皮脆且調味不俗;其次蝦餅都唔差,但切記襯熱食,蝦肉嘅口感好啲;至於雞翼就比較一般,唔夠入味。總結,比較少係銅鑼灣食越式野,個人覺得便飯而言算中規中矩。會推薦食番穩陣啲嘅牛肉湯河,如想配小食則可叫多碟春卷,就非常

生牛肉牛坑腩片湯粉加札肉
牛坑腩片牛筋片湯粉
牛坑腩片牛筋片湯粉

越式咖啡沙冰
凍咸檸七喜

小食拼盤 (越式牛油雞翼、手打蝦餅、春卷)
春卷
總結,比較少係銅鑼灣食越式野,個人覺得便飯而言算中規中矩。會推薦食番穩陣啲嘅牛肉湯河,如想配小食則可叫多碟春卷,就非常飽喇。