餐廳: FireBird
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
來過Fire bird 幾次,都未食厭,襯疫情放緩,我和朋友再來吃一餐。因為居酒屋地方唔大,大家記得要預約。我哋一坐低先點左兩杯特飲,緩和一下大家崩緊嘅心情。Mix fruit tea $58淡淡紅茶香,甜度低、冰也不多,基本上大半杯都係新鮮水果合成,有西柚、藍莓、西柚、橙和士多啤梨,又靚又解渴。朋友點了mocktail Lava flow $78 打咭一流既飲品,我冇試味,佢話是菠蘿、椰子士多啤梨打成沙冰再加士多啤梨syrup 而成的非酒精飲品,酸喵喵好醒胃。特上手楃壽司盛盒$298壽司:吞拿魚、三文魚、白身魚、牡丹蝦和特長鰻魚、甜蛋。稱得上是「特上壽司」當然比一般的壽司size 大,刺身足足長一半;鰻魚更誇張,除咗打咭一流,魚生夠新鮮,醋飯不死實,水準絕不比壽司店遜色。另外還有「海膽軍艦,魚子軍艦」海膽油潤鮮香、魚子脆閃亮卜卜,以脆紫菜卷著,正到不得了。來到燒鳥居酒屋,必試「鷄肉串燒盛合」$138 自家製免治雞肉棒吃前將日本鷄蛋撈勻,將免治雞肉棒沾上蛋液,令口感更滑溜;免免治雞肉中混合了鷄軟骨,多了一點咬口,啖啖肉的感覺超幸福。長蔥雞肉串將鷄肉夾著燒過的長蔥同吃,多了一分香蔥的芳香

因為居酒屋地方唔大,大家記得要預約。

我哋一坐低先點左兩杯特飲,緩和一下大家崩緊嘅心情。

Mix fruit tea $58

朋友點了mocktail

特上手楃壽司盛盒$298

壽司:吞拿魚、三文魚、白身魚、牡丹蝦和特長鰻魚、甜蛋。
水準絕不比壽司店遜色。
另外還有「海膽軍艦,魚子軍艦」
海膽油潤鮮香、魚子脆閃亮卜卜,以脆紫菜卷著,正到不得了。

來到燒鳥居酒屋,必試

「鷄肉串燒盛合」$138

自家製免治雞肉棒

長蔥雞肉串
將鷄肉夾著燒過的長蔥同吃,多了一分香蔥的芳香,層次更佳。
另外有「雞髀雞肉串」、「雞胸串」
兩者燒至恰好,前者雞髀肉嫩有肉汁;後者不鞋口。
除了燒鳥,還有營養豐富「燒秋葵」點點的海鹽令蔬菜鮮味更突出。

追加項目,強烈推薦
「自家製免治雞肉串」$38

火山熔岩鮭魚卷$98
最後是有驚喜 「火山熔岩鮭魚卷」$98
以三文魚紫菜壽司做個 base , 加上超多蛋黃醬再火炙,壽司上放上大量炸蘿蔔絲、蟹籽和香蔥,口感是前所未有咁豐富,蛋黃醬的咸香成主題,暖暖的壽司非常有特色的食法。
  • 火山熔岩鮭魚卷
  • Firebird雞肉串燒盛合