2024-01-18 451 瀏覽
講真,今日心血來潮想點點火,去左間『旦王』試吓佢嘅正宗酸辣粉。勁!份量睇落小小碗,其實食落去勁過足球。裡面有榨菜絲、花生粒攞嚟脆口,辣肉碎同芫荽帶嚟嘅香,份量都真係足!豬紅又厚切得嚟彈牙,夾埋個酸辣湯底,麻麻地、辣辣地,正到彈!面頭啲芫荽、幾粒炸花生,係咁增加層次,嗰啲薯粉滑滑地又入味,攞嚟湯嘅味道,真係由內到外酸辣透心涼!講埋個湯底,夠酸夠辣,重有一種麻麻哋的感覺,食落真係過癮到不得了。整體嚟講,這間店算係正宗得嚟有陣味,食完喺呢個炮製得嚟港式嘅地方,仲要排小小隊,呢個體驗叫人滿足!幾抵推介畀想試真正重慶酸辣粉嘅朋友!記住啊,唔好點太辣,唔係真係辣到你歌都唱唔出嚟!🌶️🥣✨