餐廳: 珍珠皇宮印度餐廳
資訊:

重慶雖然有好多印度餐廳,但香港人通常來來去去都係去某兩間,最近去左一間從未去過嘅印度餐廳就俾倒好深刻印象我,因為啲咖哩比起香港好多印度餐廳都要辣,唔會特登較到冇咁辣咁,似返印度人食開嘅辣度,最重要係店面都比較乾淨同企理,食得更放心。講緊嘅就係珍珠皇宮,佢喺重慶大廈1樓,喺地下中間看更位後面就有樓梯上去。哩度嘅定價比重慶其他印度餐廳貴少少,但基本上人均$150-200已經食到飽。胡椒餅(免費) - 點完餐侍應就送上一份胡椒餅,好薄好脆,蘸埋辣辣地嘅薄荷醬,惹味又好食。炸洋蔥圈($52) - 賣相雖然同想像中有啲出入,不過我反而幾鍾意,因為啲炸洋蔥炸皮冇平時西餐廳食倒嘅咁厚咁硬,好似食緊炸白飯魚咁,係脆得黎軟身嘅,蘸埋佢個甜甜地嘅醬汁味道都唔錯,加上夠大份,如果有叫酒飲嘅叫哩碟炸洋蔥圈就啱晒。瑪沙拉煮魚($118) - 瑪沙拉本身的確係應該食倒辣味嘅,不過之前喺香港食過唔少印度餐廳,啲咖哩都較到就返香港人冇咁辣,所以瑪沙拉通常都較到唔辣嘅,但哩度嘅瑪沙拉就真係辣辣地,辣度大約係小辣,鍾意食辣嘅朋友就會覺得惹味好食,如果本身唔食得辣我會建議點椰汁咖哩。魚塊大約有五六舊,肉質唔會太腍,食倒少少

胡椒餅

炸洋蔥圈

瑪沙拉煮魚

魚塊大約有五六舊,肉質唔會太腍,食倒少少彈口。
瑪沙拉煮魚

蒜蓉烤餅($28) - 烤餅一客有三大塊,好腍好軟身,就算唔想用手,淨係用匙羹同叉都好易切開小塊食。
蒜蓉烤餅

芒果奶昔($35) - 食咖哩當然唔少得一杯芒果奶昔,佢地嘅奶昔都打得幾滑唔會太稀,芒果味好香甜。
芒果奶昔
士多啤梨奶昔($35) - 哩度嘅奶昔都算多口味,除左常見嘅芒果、甜味同咸味奶昔,仲有士多啤梨、香蕉同玫瑰,朋友叫左士多啤梨,酸酸甜甜一啲都唔藥水味,味道唔錯。
士多啤梨奶昔
總結,雖然哩度嘅價錢比重慶其他餐廳貴少少,但環境就乾沬企理好多,張枱唔會立痴痴咁,而且每張枱都有枝酒精搓手液喺度,我最鍾意係佢啲咖哩好夠辣,除左頭先講到嘅瑪沙拉,佢地仲有一款叫勁辣咖哩,有機會都想挑戰下。
胡椒餅
炸洋蔥圈