2020-10-10 119 瀏覽
屋企附近開咗間四川菜既餐廳,為左滿足一己辣欲 今日專程去試下如果唔係住個頭 真係唔會發現到個商場 因為比較隱蔽 聽聞廚師來自四川 正宗川菜口味 店員非常有善地提醒 辣度 ( 小辣係我可以接受既)前菜先黎麻辣海帶絲 試試辣 爽脆海帶 香辣程度可接受就要開始入小菜 + 主菜見每台都點 酸菜魚 當然要試吓 話晒係招牌菜2人份量非常大,面盆咁大個顏色鮮豔 辣味十足 即使係小辣 唇已經發麻魚片煮得片滑嫩無骨 當然要夾埋配菜一齊食 ( 芽菜,酸菜,紅薯粉,椰菜等等) 食嘅時候要小心 因為酸度同麻辣度 係意想不到 送飯一流個人鍾意薯粉,煙韌又有口感 加埋魚 層次多元化小菜: 酸菜炒肉絲肉絲炒得好惹味,基本我認識既辣椒都係晒一碟比酸菜魚重要辣, 不得了 愛辣人士 唔可以錯過黃金皮蛋講起哩碟 真係有回憶好耐已經無食過 之前係四川旅行 我只食到哩一碟菜 ( 辣度剛好 又有蛋香)今日再次可以食返 開心皮清澈透明,相比普通的黑色皮蛋 睇賣相都WIN 加上味清淡 切開 溏心蛋黃溏心 微微爆漿 一啖放入嘴,重有一絲的鮮甜再加上蔥花 澆上醬油、醋、辣椒油爽口開胃
如果唔係住個頭 真係唔會發現到個商場 因為比較隱蔽
聽聞廚師來自四川 正宗川菜口味
店員非常有善地提醒 辣度 ( 小辣係我可以接受既)

前菜先黎麻辣海帶絲 試試辣 爽脆海帶 香辣程度可接受

就要開始入小菜 + 主菜

見每台都點 酸菜魚 當然要試吓 話晒係招牌菜
2人份量非常大,面盆咁大個
顏色鮮豔 辣味十足 即使係小辣 唇已經發麻
食嘅時候要小心 因為酸度同麻辣度 係意想不到 送飯一流
個人鍾意薯粉,煙韌又有口感 加埋魚 層次多元化

小菜: 酸菜炒肉絲

肉絲炒得好惹味,基本我認識既辣椒都係晒一碟
比酸菜魚重要辣, 不得了
愛辣人士 唔可以錯過

黃金皮蛋

講起哩碟 真係有回憶
今日再次可以食返 開心
皮清澈透明,相比普通的黑色皮蛋 睇賣相都WIN 加上味清淡
切開 溏心蛋黃溏心 微微爆漿 一啖放入嘴,重有一絲的鮮甜
再加上蔥花 澆上醬油、醋、辣椒油
爽口開胃