同幾位朋友約左喺荃灣食飯,當中有人話去鳥山名食,仲包保啱啱去完日本嘅我都未食過牛腸鍋。牛腸鍋?真係未試過, 但對於我呢個重口味嘅人, 完全開正我嗰範! 有朋友聽到之後面露難色 ,好彩提議去呢間餐廳果個朋友即刻話果度有佢至愛的日式湯麵,一定唔會令佢失望。一行人到達D-Park,好彩朋友帶路,因為底層有商鋪裝修緊圍哂板,唔留心真係唔覺有條巷仔行得入去,餐廳原來就係玩具反斗城隔離。裝修幾靚,尤其鐘意佢天花的設計,係入口同坐低後望過去所睇到的好唔同。因為閒日,好快就有枱,我地有得坐卡位,好舒適,啱囇傾計。見到旁邊一排酒樽display,可惜揸車黎,無得飲酒。餐牌無論食物或飲品都比其他日式餐廳多好多選擇,價錢有平有貴,豐儉由人。我即刻就點左個串燒鷄心($28),牛油果軟殻蟹反卷($52/3件),當然點埋博多牛腸火鍋($150),原來佢好似中式火鍋咁,可以加配料加湯的食法。朋友就叫左炙燒三文魚腩左口魚背玉子飯配手打牛肉烏冬($100),吉列豬扒手打烏冬($82),醬油漬牛舌拉麵($88)同炸魷魚軟骨($45)。朋友的刺身飯+烏冬先到,兩個都係迷你版,啱哂貪心想試多啲嘢的人。雖然睇落似女士size,

朋友的刺身飯+烏冬先到,兩個都係迷你版,啱哂貪心想試多啲嘢的人。雖然睇落似女士size,但呢位男友人食完都覺得ok飽,仲讚果2款刺身同係日本食到嘅一樣咁好味,燒過後好香油香味。但佢最欣賞係個湯烏冬!湯底好清甜,烏冬煮得啱啱好,有咬口,而牛肉亦唔會過熟,重牛肉味。聽完我都忍唔住試左少少,又真係幾好味喎!

炙燒三文魚腩左口魚背玉子飯

手打牛肉烏冬

吉列豬烏冬個湯底應該係同個牛肉烏冬一樣嘅,豬扒炸得都唔錯,仲配埋椰菜絲沙律另上,可以慢慢食,唔驚浸淋。

吉列豬扒手打烏冬

另外朋友的牛舌拉麵係黑蒜油湯底,相對係來就香濃好多,要讚下師傅刀功,碗麵有超過10塊牛舌,每塊都切得幾薄身,但食起來依然有質感,咬落爽口!呢位朋友係慢世魔君,食到尾佢話個拉麵都無變得淋囇。

醬油漬牛舌拉麵

炸魷魚軟骨的份量都有驚喜,唔怪得朋友話點黎一齊食。食完大家都讚,佢質感唔同炸鮮魷咁軟身;亦唔同鷄軟骨,佢係爽口,而唔係爽脆,而且每粒都大大粒,有嚼勁,食完一粒又一粒。

炸魷魚軟骨

我的串燒鷄心好好味,難得燒完都仲咁juicy同tender,個汁啲味好夾,至怕有啲地方的燒汁整到又甜又膩。

串燒鷄心

個軟殻蟹反卷都幾好,牛油果夠熟,creamy,配埋炸得香口的軟殻蟹。

牛油果軟殻蟹反卷

終於等到主角牛腸鍋出場,有好多蒜片,椰菜,九菜。好濃味,牛腸炆得好軟淋,好香。雖然知道係高膽固醇,但真係忍唔住食完一碗又一碗,唔係成日食,唔緊要啦。(一路打,一睇番張相又想食……) 可能原意係用來加湯做火鍋,所以我原煲食到尾段時有啲咸。

博多牛腸火鍋

成餐飯都係$600,好抵。雖然今晚唔太忙,但餐廳都有好多staff,好勤快咁幫我地收碟添茶,上牛腸鍋時主動上碗仔同匙。
食完今次,下次出糧後要搵班重口味的朋友再黎食牛腸鍋,兼可以試下啲刺身同sake,因為前面果枱啲刺身好似好正咁……

後話:我食左起碼半鍋牛腸鍋,之後就算返到屋企都唔覺口渴,証明佢個湯濃得黎應該都無落味精。
2018-06-13
炙燒三文魚腩左口魚背玉子飯