2020-07-24 322 瀏覽
深水埗一向出名係平民美食天堂,今次介紹既呢間茶餐廳已經紮根左深水埗六十幾年,佢地既豬潤麵遠近馳名,係米芝蓮推介既街頭小食店之一🍴.幫襯當日咁岩係附近做運動🏋🏻‍♀️,無諗過朝早十點零鐘已經近乎坐滿食客,好彩兩個人唔洗等位直接同另一對食客搭檯👩🏻‍🤝‍👨🏼.呢度既樓面姨姨好厲害,落單完全唔洗手寫,憑記憶🧠就記到每檯客既order,到俾錢前一刻埋黎結帳更加計數了得,真心佩服👍🏻******************************✨豬潤通🍜 ($32)一場黎到又點可以錯過最出名既豬潤呢! 呢度有公仔麵、米粉、通粉同意粉可以揀,最後點左通心粉,個人認為咁樣就可以每一啖都間接飲到d豬潤湯啦👅通心粉份量都幾大碗,豬潤亦都俾得好大方,一碗入面有唔少片,當日兩個人share一碗黎食覺得份量剛好👌🏻 雖然食得出d豬潤已經用左唔少薑去辟味,不過個人認為都仲係有少少內臟味😂 至於湯底偏淡,如果食開濃味既朋友仔可能會覺得好似清水咁淡...🤣.其實除左豬潤,呢度既牛肉🐮都同樣出名。下次有機會會再試埋😈-✨咖咉西多士🥪 ($19)呢度既西多士望落似pancake既金黃色🌟 茶餐廳好貼心咁已經係上面預先切左兩
✨豬潤通🍜 ($32)

其實除左豬潤,呢度既牛肉🐮都同樣出名。下次有機會會再試埋😈
✨咖咉西多士🥪 ($19)
呢度既西多士望落似pancake既金黃色🌟 茶餐廳好貼心咁已經係上面預先切左兩刀🔪,上桌時分好左四份方便大家,唔洗再左切右切咁麻煩🙆🏻‍♀️
舊年係附近間#蘇媽·蘇媽 食過佢地既咖吔多士覺得味道偏甜,初時都擔心呢度既咖吔西多士會過甜,點知食落又接受到,甜度剛好👌🏻
而最吸引既係呢度既西多士入口有好濃香既蛋味🥚,口感咬落好紮實,蛋漿十分足料。如果唔係陣間要做運動,絕對會encore多一份😜
✨熱奶茶 ($14)、凍奶茶 ($15)
或者係飲慣無糖飲品,個人認為凍奶茶落左糖漿味道偏甜破壞左奶茶既精髓,熱既比凍既好飲,只係又未去到非常好飲既地步🤔

👧🏻人均消費:$40
👍🏻味道指數:3/5
👍🏻抵食指數:4/5
👍🏻環境指數:3/5
👍🏻再訪指數:3.5/5
📍 維記咖啡粉麵
地址:深水埗福榮街62號及66號地下;
北河街165-167號地下D號 (📍分店)
⏰營業時間:06:30–20:30 (Mon –Fri);
06:30–19:15 (Sat–Sun & Public holiday)
$40 (早餐)