泰潮 #中環❗️連續十年獲得米芝蓮推介嘅泰國菜❗️呢間泰國菜連續10年獲得米芝蓮推介✨非常利害。雖然今次去嘅係位於中環嘅分店,而唔係獲獎嘅深水埗本店,但味道的確唔錯,大件夾抵食。二人餐B👭🏻$298呢個二人餐多到可以夠四個女人食🤯無加一每人賣單都唔使$150🤩有齊晒湯、沙律、小食、獲獎嘅海南雞、咖喱、甜品,抵到爛。1️⃣冬陰公湯🍲酸酸地唔係好辣,有大量蝦肉、豬肉丸2️⃣泰式青木瓜絲沙律🥙同大部份青木瓜沙律一樣,都係用上泰式酸甜魚露調味,青木瓜爽口份量多。3️⃣泰式炸蝦餅拼春卷🍤超大粒炸蝦餅,春卷包住蔬菜絲,炸得非常香脆。4️⃣泰潮海南雞🐔呢個絕對係佢哋嘅招牌菜式,事先起晒骨,雞肉嫩滑,面頭仲有啲雞油,配上辣椒醬同埋油翻夠晒好味。5️⃣招牌咖喱牛筋腩🐮咖喱椰香味重,甜甜地唔會太辣。特別欣賞佢啲牛筋真係超級淋,感覺超強骨膠原,好似食緊花膠咁。6️⃣泰式蒜蓉炒雜菜🥬貌似普通嘅炒雜菜,但蒜香味幾重,有茶餐廳嘅鑊氣。7️⃣雞油香飯或者白飯🍚不得不提佢嘅雞油飯真係好香,算係我食過咁多間海南雞飯之中最濃!而且根本有成兩碗飯咁大,女仔根本冇可能食得晒。8️⃣泰式甜品🍰最後送上一個椰汁大菜糕,清清甜甜。❣️整體來講❣️呢間泰國菜嘅性價比真係冇
泰潮 #中環
❗️連續十年獲得米芝蓮推介嘅泰國菜❗️

二人餐B👭🏻$298

1️⃣冬陰公湯🍲
酸酸地唔係好辣,有大量蝦肉、豬肉丸

2️⃣泰式青木瓜絲沙律🥙

3️⃣泰式炸蝦餅拼春卷🍤
超大粒炸蝦餅,春卷包住蔬菜絲,炸得非常香脆。

4️⃣泰潮海南雞🐔

5️⃣招牌咖喱牛筋腩🐮

6️⃣泰式蒜蓉炒雜菜🥬
貌似普通嘅炒雜菜,但蒜香味幾重,有茶餐廳嘅鑊氣。

7️⃣雞油香飯或者白飯🍚

8️⃣泰式甜品🍰
最後送上一個椰汁大菜糕,清清甜甜。

❣️整體來講❣️呢間泰國菜嘅性價比真係冇得輸,兩個女仔食冇可能食得晒😳見有唔少上班一族放工咁嗌個飯都夠。雖然菜色唔算特別,但獲得米芝蓮推介,水準的確唔錯,平平哋值得一試✨。

泰潮 (中環)
🚩中環嘉咸街7號地舖