2024-03-28 161 瀏覽
同朋友去咗銅鑼灣行街,佢帶我搭叮叮去鄰近嘅跑馬地食日本嘢,原來有間隱世居酒屋,我哋食咗壽司同埋一啲串燒都覺得好唔錯。特上/上壽司定食 $288/ $238我哋每人叫咗一個壽司食,特性壽司定食有12件,上壽司定食就有10件,定食配有豆腐海帶麵豉湯、前菜同埋嘢飲。兩個定食嘅壽司種類分別最主要係特上set有拖羅壽司、海膽軍艦同埋三文魚子軍艦。壽司飯已經調味,而且加入Wasabi,魚生上面都掃咗啲唔同嘅調味醬油。魚生都好新鮮,我最鍾意梗係肥美嘅施羅啦,入口即溶。貝類嘅壽司都好清新爽口,配上一啲有子醬油,味道好清新。另外海膽軍艦好正,海膽鮮甜美味,口感Creamy。三文魚子軍艦都好好味,我最鍾意每粒脹卜卜嘅三文魚子喺個口腔之中爆發鮮味嘅感覺。清酒廣島蠔 $68廣島蠔好肥美,經過清酒烹調至半生熟嘅感覺,咬開好多汁,勁鮮甜蠔味濃郁,飲埋啲汁嘅精華,簡直係一流。白鱔 $68白鱔都幾厚身,燒到皮脆肉爽,而且保持肉汁,魚鮮味好濃,調味嘅燒汁恰到好處。自家制免治雞肉棒 $42免治雞肉棒燒得好靚,雞肉混入一啲雞軟骨粒增加口感,食嘅時候最緊要攪勻隻蘭王蛋黃燒汁一齊食,口感順滑香濃。茄子 $22有和風同汁燒兩種燒

特上/上壽司定食 $288/ $238

清酒廣島蠔 $68

白鱔 $68

自家制免治雞肉棒 $42

茄子 $22
有和風同汁燒兩種燒法,我哋就揀咗汁燒,日本醬油嘅香氣配上茄子味道幾好。