The Grill Room (銅鑼灣廣場二期)

2023-10-31 1282 瀏覽
今日步行日,行路多過坐,晚餐就想喺chill d 嘅地方食,坐吓、唞吓、傾吓計。㩒完錢就發覺呢度有間新餐廳,睇相好似幾唔錯,就決定喺度食,唔洗再行啦!行入餐廳一刻已經覺得無揀錯地方,燈光柔和、環境寬敞舒適、有不同間隔,大班朋友聚餐,或二人世界都適合。可能行得太多,至在飲嘢傾計,多過食嘢,問左侍應可以坐吧枱,太開心,可以背向其他客人,只顧盼眼前七彩繽紛嘅美酒,感覺更加Chill。喺琳琅滿目嘅美酒前,同Bartender 傾左兩句,佢介紹左兩杯靚靚美酒俾我地。Berry well($118)主要係白酒,mixed berries 等。甜甜地,十分易入口,味道fruity,入口少少creamy,加埋少少花香,呢杯真係好啱女仔飲。Smokey Passion ($108) 儀式感極重,啱晒打卡。呢杯唔只係味覺嘅享受,上枱時,Bartender 會在旁灑上香氣,所以會有一刻有一陣陣嘅香氣煙霧。入口同樣感覺fruity,不過可能因為有passionfruit,所以多一份  fresh嘅感覺。 食物我地揀左椰菜花煙燻芝士意大利飯($178),勁鍾意呢個飯,有意大利飯軟糯黏稠嘅口感,但又唔會覺得好滯,

Berry Well

Smokey Passion

食物我地揀左椰菜花煙燻芝士意大利飯($178),勁鍾意呢個飯,有意大利飯軟糯黏稠嘅口感,但又唔會覺得好滯,反而椰菜花唔單只加強左口感嘅層次,更令到每啖飯都多一重蔬菜嘅清爽,而且味道幾清淡,啱我。
椰菜花煙燻芝士意大利飯

另外,仲要左一份香煎慢煮牛柳伴日本南瓜杏包菇 配 牛肝菌牛肉原汁($308)。上枱已經被慢煮而成嘅粉嫩紫紅色所吸引,慢煮牛柳油脂唔多,但牛味豐盛,配搭牛肝菌牛肉原汁,味道就更原始,每一啖咀嚼都係牛嘅原汁原味。
香煎慢煮牛柳伴日本南瓜杏包菇 配 牛肝菌牛肉原汁

仲有一個用心位,當點了慢煮牛柳後,會奉上不同嘅刀俾我地選擇,以為只係揀一把啦,但知道我地會share,就我地各自揀一把。第一次食牛扒可以自己揀刀,每把刀嘅刀身、刀柄都有唔同設計,非常特別嘅經驗。

有時誤打誤撞之下,反而會得到極大嘅驚喜,呢個晚餐真係超Chill,無論環境、食物、氣氛、感受……等等,一切都非常輕鬆愜意。