螢火

Hotaru
2021-11-09 294 瀏覽
🇭🇰螢火·呢間我之前同同事食對面間鐵牛既時候已經見到佢架啦 見佢裝修好靚就搵左個禮拜日同左男朋友黎食😍😍佢呢度係有鐵板燒同埋壽司食既 我地今次就試左佢個omakase🍣😋·Lunch Omakase $488 l Sushi Lunch Set $328呢兩個餐既壽司其實有大概一半都係一樣既 不過omakase個個既用料就靚啲 而且有多2件壽司 仲有多個前菜同埋手卷🤤🤤不過個lunch set都有10貫既 而且就算師傅好細心咁握左少D飯比我 我最後都飽到上心口 所以我覺得呢個set都超夠🤣·前菜 蒸蛋佢第一個上既前菜已經超級精緻 佢入面有超多蟹肉 配埋D蒟蒻絲 豆腐絲 同埋個個酸酸地既醋汁 超級開胃😍😍之後佢個蒸蛋又係超靚 佢本身個蛋味好濃 加埋舊鵝肝既鵝油 食落超鮮🤤·壽司 (金色碟makase 銀色碟:sushi set)佢呢度既壽司配搭真係好有記憶點 係一開始個兩件油甘魚同金鯛稍為普通少少 不過其實佢都好新鮮🤣之後佢個象拔蚌超級甜 而且好爽脆 質感好好 sushi set既話呢一粒就會係石桓貝 都係好甜既🤤之後就有個火炙銀鱈魚 我地兩個都超中意呢個 佢個魚油超香 真係有一咬就化開
🇭🇰螢火

前菜 蒸蛋
前菜

蒸蛋
壽司 (金色碟
makase 銀色碟:sushi set)
油甘魚
象拔蚌
之後佢個象拔蚌超級甜 而且好爽脆 質感好好
石桓貝
sushi set既話呢一粒就會係石桓貝 都係好甜既🤤
燒銀鱈魚
之後就有個火炙銀鱈魚 我地兩個都超中意呢個 佢個魚油超香 真係有一咬就化開既感覺 配埋上面個個辣辣地既醬 超惹味😍😍😍
大拖羅
之後佢個大拖羅又係超靚 魚油好香 食落好滿足🐟
柚子醬油漬吞拿魚
之後個柚子醬油漬吞拿魚食落就清新D 可以係中間中和一下咁😎
金目鯛
之後佢下一件既金目鯛 配埋D炸蒜口感超好 又係一咬就必曬D魚油出黎 我男朋友最中意呢粒😈
牡丹蝦
之後sushi set既話會有一舊甜蝦壽司 佢係超大隻 好甜 我男朋友話佢甜到好似牡丹蝦咁😂😂
甜蝦
而omakase就會有牡丹蝦 佢呢個比甜蝦再甜D 而且咬落好彈牙 我男朋友都好中意🦐
火炙帶子
之後個紫菜火炙帶子就算片開左一半都超厚超大隻 成啖擺曬入口超開心
海膽壽司
佢最後仲有個我自己全餐最中意既海膽壽司 佢係超甜 超新鮮 而且一D都唔腥 我食得超滿足🥰🥰之後omakase多個2貫壽司
左口魚裙邊
第一舊係火炙左口魚的裙邊 佢呢個上面有少少刁草同芝士碎 食落好夾
火炙拖羅
最後就有個紫菜火炙拖羅 佢呢個用左少少洋蔥擺係面 所以食落清爽D 好夾個拖羅😌
手卷 烏冬 味噌湯
吞拿魚魚蓉手卷
佢最後仲有個蔥吞拿魚蓉手卷既 佢呢個個吞拿魚蓉仲係超有口感 而且佢比既份量超慷慨 係成個手卷都塞滿曬 開心😍😍之後佢其實仲有個烏冬既 但係因為我地已經太飽啦 所以我地就咁要左個味噌湯 佢呢個都超級熱辣辣 而且佢個係濃味D個種味噌黎既 飲落超舒服😌
甜品 許願天燈
芝麻雪糕

最後既最後佢仲有個芝麻雪糕 佢呢個芝麻味超濃 用佢黎完結一餐超級完美🥳而且佢呢度既鐵板燒區個邊有個天燈投影區 我地食完野 職員仲好好咁比我地去玩 放翻出黎真係超靚超有feel 好適合黎慶祝🏮
📍尖沙咀尖沙咀東部加連威老道96號希爾頓大廈LG樓1號舖
Lunch Omakase