2022-07-11 819 瀏覽
最近行街見到渝味曉宇宣傳生酮火鍋,身為曾經生酮,而家仍然低碳嘅我,一定要去會一會佢。🪑店舖環境非常光猛企理,枱與枱之間距離亦非常足夠,整體感覺舒服。📒菜單有清楚寫明邊幾種係生酮湯底,豉油都有另一樽酮學專用豉油(睇宣傳係用萬字醬酒)。飲品中嘅糖除咗羅漢果茶係靠原個羅漢果外,梳打或雞尾酒係用allulose + 羅漢果糖製成的糖漿,所以飲落去完全無怪味或aftertaste,非常凡人。🫙店員有特別提醒桌上提供的醋係凡人醋,送的紅棗雪耳糖水都唔適合酮學,呢間餐廳啲員工培訓做得幾好,起碼具備基本生酮知識,唔會老點。🍲生酮鴛鴦湯底(‼️午市普通湯底免費‼️)因為我低碳,朋友唔係酮學,所以一邊叫咗「養生花膠雞鍋」(+$20/位),一邊叫咗普通辣大紅鍋。🐓花膠雞鍋超足料,花膠有6-7條而且有少少厚度,食落去有花膠味,唔係cheap嘢,而且唔覺得同凡人湯底有咩分別。🌶普通辣大紅鍋係非酮湯底,唔算太辣,我都可以食到,但上面啲辣椒真係好嚇人🫣🍝海帶麵(半份) $38我多數食烘乾蒟蒻麵,未食過海帶麵,IHerb自己買又要浸梳打粉又盛,呢度有就試吓,餐廳幫手處理埋乾手淨腳。照指示淥一分鐘的話口感幾爽,隻爽感似粗海

🍲生酮鴛鴦湯底(‼️午市普通湯底免費‼️)

🍝海帶麵(半份) $38
我多數食烘乾蒟蒻麵,未食過海帶麵,IHerb自己買又要浸梳打粉又盛,呢度有就試吓,餐廳幫手處理埋乾手淨腳。照指示淥一分鐘的話口感幾爽,隻爽感似粗海帶一咬即斷嘅感覺,但無蒟蒻回彈嘅膠感。淥耐少少就會比較軟身,更似麵。

🍋青檸梳打 $48
偏酸,不過酮人一般耐甜度會下降,呢個酸度都幾好。無aftertaste 。

🫐生酮雜莓汁雞尾酒 $48
好多莓好足料,而且呢杯真係有白酒果種香味,但飲落又唔覺有酒精,幾易入口。無aftertaste 。

以上係比較有生酮特色嘅食物,以下係火鍋料:

🐠鮮魚膘(半份) $38
呢個超好食,爽脆而且一啲都唔腥!

🐟鰻魚(白鱔)(半份)$58
有鱔魚嘅軟滑鮮甜。

🐂美國Prime牛小排(半份) $128
油花超靚,有牛味同牛油香,而且切得有厚度,保留到口感,推薦👍

🐸牛蛙(一隻) $38
幾大隻,多肉,肉質嫩滑。

🐮稻田毛肚(半份) $78
一份都有四五塊,好大塊,職員教「七上八下」咁淥,或者跟指示淥10秒。口感比較結實,爽,而且好吸汁,唔食得太辣唔好放入辣湯😂

🥗田園菜籃(半份) $48
足夠兩個人食,菜洗得乾淨,而且好新鮮。

🐟鮮龍躉片(半份) $78
勁厚切喎個龍躉片,而且半份份量都唔少,表面有新鮮魚嘅光澤,味道都有魚味,有口感。

🦴牛骨髓(半份) $48
呢個好少食所以點嚟試下,感覺似比較結實嘅豆腐,本身無乜味,適合配濃郁嘅湯底。

🍵茶位+醬料 $20/位

總括而言,呢間係認真做生酮餐嘅餐廳,火鍋材料新鮮有質素,酮學要同凡人聚餐的話十分推薦,絕對可以賓主盡歡。
2022-07-11