2020-09-25 30 瀏覽
今日收工過開旺角,突然間好想食魚麵,於是又翻返嚟呢間麵麵度,好彩早人哋一步行樓梯上嚟,如果唔係等得𨋢嚟嘅話都要排長龍。我自己就嗌左個避風塘雞翼濃湯魚麵,佢嘅避風塘雞翼唔辣,雞翼都炸到外皮脆卜卜,入邊嘅雞肉就好嫩滑好Juicy。不過最正嘅都係佢個魚麵,每一啖都超彈牙,但係又一啲都唔腥,加埋佢個魚湯,冇腥味之餘又好清甜。男朋友就試咗佢個麵麵圍城,因為佢有九樣小食圍住個魚烏冬。魚烏冬比起魚麵來講冇咁彈牙,但係口感會比較煙韌一啲,食落好似飽肚啲。而佢九樣小食入邊我最印象深刻嘅係佢個明太子雞翼,雞翼入邊包住滿滿嘅明太子,好夠味。另外仲有個醉蝦,不過佢個蝦就冇酒味嘅,啲蝦食落都好爽口彈牙。小食我哋叫咗漁人樂脆,入邊有普通薯條、番薯條,最重點係佢地嘅自家制墨魚條同魚肉條。兩種魚條嘅外層都係腐皮包住,炸到脆卜卜,啱晒啲鍾意食香口嘢嘅人。但係我自己就比較鍾意食番薯條,外面脆卜卜,入邊軟得嚟甜甜地,唔錯。而嘢飲方面我就試咗佢個泡沫玫瑰奶茶,佢係利用玫瑰蜜糖你做到呢個效果。玫瑰味好出,但係茶味就比較淡少少。而鍾意飲咖啡嘅男朋友就試咗佢哋嘅斑斕咖啡,同樣地都係用咗斑斕糖漿,所以糖漿嘅味道比較濃。

2020-09-25