2012-12-07 1165 瀏覽
有親友由外地來港探訪,大肥老豆同姨丈一齊宴客款待,以示歡迎,XO仔係自己人,當然有份參與啦!姨丈話想帶我地試個新地方「浙江軒」食上海菜,仲話會負責安排訂座及食物。「浙江軒」只招待會員,要會員姨丈帶我地黎先有機會品嚐,入會費當時好似係港幣三千。喺openrice做定功課,print定地圖,所以完全唔難搵。小肥收工行去「浙江軒」需時大概15分鐘,唔行都可以搭電車,對我黎講好方便,不過其他客人就投訴話灣仔勁塞車,的士跳極錶都唔到,坐地鐡又行得遠,所以見仁見智啦。唔去過真係唔會知道灣仔夜巿居然會有間咁旺o既餐廳,而且仲要有兩層!二樓係散枱,三樓係房;我地當晚有成十六個人,所以坐房,滿座率係100%!上到三樓最震撼就係牆上個木製雕刻品,非常精細。入到房,覺得地方寬敞,光線充足,格調唔會俗套,地方都好乾淨企理,只係略嫌冷氣唔夠。其次,好欣賞浙江軒o既服務生,尤其係負責我地間房嗰位小姐同經理姐姐。佢地兩個態度友善熱情,而且好落力,換碟加酒全部自動波;知道我要影相,上每道餸之前都會先放喺我面前,加以介紹,感激感激!食物方面,姨丈一早打點好哂,餐單內有多款菜式更要預訂,真係非常周到: 金華豬手:豬手非常

!上到三樓最震撼就係牆上個木製雕刻品,非常精細。
精細雕刻品

金華豬手:豬手非常香口入味,完全唔覺得油膩,意外地好好食
金華豬手
 醬蘿蔔(HK$ 68):此乃最受在座賓客歡迎之餐前小食。醬蘿蔔爽脆無比,酸酸甜甜得黎有少少辣,送酒一流!
醬蘿蔔
我地人多,當晚姨丈其實叫左好多其他冷盤,只係揀飲擇食o既小肥怕骨怕酸,所以冇食到,不過同桌o既親友都話味道口感都唔錯:鹽水鴨,無錫脆脆鱔,長江燻魚,香醋雲耳。

清炒河蝦仁:有水準o既上海菜館炒蝦仁必定選用河蝦,貪佢細隻得黎有肉地。見到餐單上寫上「河蝦仁」其實已經係信心o既保證,正如XO仔所料,浙江軒個蝦仁爽口彈牙,鮮甜美味

蝦子蔥燒海參:海參本身冇味,所以用蝦子蔥燒煮製非常適合,令爽脆o既海參好野味,讚!
蝦子蔥燒海參
 野生浙江菌菇燉雞湯:雞湯味道清甜,竹生爽口,冬菇同鮑魚菇都夠腍,好簡潔。

龍鬚桂魚:所謂「龍鬚」,原來係指師傅先把桂魚起骨,再用桂魚肉切成魚絲,造成龍鬚狀。師傅真係好心機,做左咁多功夫後,上碟都要砌返條魚樣出黎
。桂魚絲肉質幼嫩,配上大頭菜口感變得爽脆,加上少油,所以食得好健康,正!
龍鬚桂魚
 蜜汁烤雙肪:菜式o既熟材分開上後,姐姐仔好細心地為客人包製,所以甜上加甜
。第一次連薄脆o既腐皮一齊食,口感唔同左,食落又冇咁油,妙呀!
蜜汁烤雙肪
 清蒸鰣魚:鰣魚出名多骨,而且啲骨仲要開哂叉,真係好誇張!雖則如此,小肥咁怕魚骨都捨得用成二十分鐘去細嚼一件鰣魚,可想而知魚質有幾鮮嫩,味道有幾香甜
清蒸鰣魚
見我地成條魚食哂,經理姐姐話其實碟上仲留有好多魚碎,提議叫師傅用魚碎及魚汁煮個麵比大家試下,一人一細碗。嘩,真係冇介紹錯,魚鮮味索哂入個麵度,帶軟腍o既麵條又唔會過熟,寫返都足以令小肥回味無窮
超正鰣魚汁湯麵
 煙燻子母雞:必先一早預訂之菜式。「子母雞」代表雞,即母,及蛋,即雞之子。其實XO仔對煙燻過o既食物頗為抗拒,不過此道菜個煙燻味唔會太濃,小弟尚可接受。親友們勁讚個蛋做得好,尤其係個蛋黃唔會太生或過熟
煙燻子母雞
 蟹粉獅子頭:「蟹粉獅子頭」比「清燉獅子頭」貴約一陪,每客有兩隻獅子頭,蟹粉份量亦唔算少。因為好入味,大肥爸爸極為欣賞。
蟹粉獅子頭
 灌湯小籠包:新鮮熱辣辣,睇相都可以見到籠發出黎啲煙
。小籠包皮薄餡靚又夠湯,好掂!
灌湯小籠包
 高力豆沙:個甜品做得好鬆軟,而且唔會過甜,好啱媽咪口味!
高力豆沙
兩個大人請客,所以價錢不詳,只係聽到句「唔算貴」。不過,整體黎講,「浙江軒」食物質素高尚,菜式有創意,師傅廚功細膩,加上地方坐得舒適,服務生細心體貼,眾親友都好滿意!
2012-11-16
精細雕刻品