2019-11-11 1193 瀏覽
位於石蔭呢間小窩米線,係我同朋友嘅童年回憶,由中學食到大學食到出嚟做嘢,由廿幾蚊碗食到四十幾蚊,由一間鋪食到兩間鋪,一眨眼已經食咗十幾年。配料十年如一日,係近幾年多咗少少款式,特別係螺旋藻,既健康又索汁,係唔錯嘅選擇。另外以前只有豆漿、紙包或者罐裝飲品,而家就多咗幾款茶餐廳飲品,例如檸茶、檸水同咸檸七之類,仲多咗好多小食👍🏻食足咁多年都係鍾情於兩個配搭,第一係雞絲螺旋藻小辣,第二係腩肉雞絲小辣,今晚揀咗前者,老實講唔知係回憶總是好,抑或質素真係下降咗,我覺得味道大不如前,配料除咗份量少咗之外分別唔大,雞絲依然係好鬆好幼細👍🏻但湯底差別都幾大,非常鹹同酸,而且冇以前咁香,雖然依然算好食,但就有對比有失望🙁可能因為夜咗去,朋友本來想叫嘅腩肉已經賣晒,所以揀咗雞絲同豬軟骨,豬軟骨幾稔幾入味,但朋友都呻話湯底太鹹太酸,食完非常口乾😢唔知係咪因為開咗新鋪應接不暇,導致質素下降,希望鋪頭越做越好,保住我哋回憶中嘅味道💪🏻

雞絲螺旋藻小窩米線

雞絲豬軟骨小窩米線