2023-09-28 398 瀏覽
H Centre呢幢其實好多嘢食,雖然位置唔係喺尖沙咀最熱鬧嘅位置之中,但係都好多食肆。今次揀咗喺7樓嘅呢一間餐廳食飯,一上到餐廳見到餐廳嘅裝修瑰麗高雅,係個好舒適嘅用餐環境。火鴨絲豆腐羹湯羹可以嗌一鍋/一碗,今日人少少,所以就冇叫咁多叫咗一碗嚟食,入口瑤柱味香濃,火鴨絲同豆腐個配搭好夾,羹羹都食到滿滿嘅火鴨絲肉同豆腐,好足料。釀焗鮮蟹蓋賣相好的骰,外皮香脆切開,裏面熱辣辣,滿滿嘅蟹肉同入味嘅洋蔥絲鋪滿晒喺蟹蓋裡面,每一啖都食到好足料嘅蟹肉,正呀!上湯焗花竹蝦時令游水花竹蝦,每隻大約2兩,今次揀咗用上湯焗嘅方式煮,花竹蝦肉質爽口彈牙,蝦肉食得出好鮮甜,連蝦殼都覺得好香脆。黃皮老虎斑球炒芥蘭度用五斤幾重嘅黃皮老虎魚起肉炒嘅班球,食起上嚟魚肉10分鮮甜,而且彈牙芥蘭度係芥蘭最幼嫩嘅部份,炒得爽脆,而且同班球真係好夾呀。呢一味食得好滿足。七福脆皮雞(半隻)家全七福皇牌推介,半隻七福脆皮雞幾個朋友一齊share啱啱夠食,脆皮雞如其名外皮係超香脆博博嘅脆皮入口香脆得來完全冇乜油膩感,雞肉加咗少少調味料去燒製,所以鹹香味出眾,肉質結實,可以點埋檸檬汁或者胡椒鹽一齊食更加惹味。上湯生麵上湯煮上海生麵

釀焗鮮蟹蓋
鋪滿晒喺蟹蓋裡面,每一啖都食到好足料嘅蟹肉,正呀!

黃皮老虎斑球炒芥蘭度

七福脆皮雞(半隻)
七福脆皮雞

上湯生麵

上湯煮上海生麵,上湯湯味濃郁,濃郁嘅湯底配上爽口彈牙嘅生麵,生日同長輩過嚟食呢個,作為長壽麵都唔錯。

燒BB乳鴿
燒 BB乳鴿

乳鴿燒得啱啱好,肉質柔嫩而外皮都幾脆下,同脆皮雞一樣都有跟檸檬汁,開頭我都怕酸,但係推薦之下點埋嚟食發現原來唔係想像中嗰個檸檬酸,而點埋檸檬汁食呢款食落平衡咗嗰份油膩感。好好食。

鳳凰千層糕

鳳凰千層糕即叫即蒸,上枱時候熱辣辣,賣相精緻,一啖入口係滿滿嘅鹹蛋黃椰絲鋪滿千層糕,好足料啊好食。

香芒凍布甸

呢款好懷舊嘅甜品呢度都有啊,好可愛凍布甸加埋花奶,真係兒時感覺出晒嚟,值得睇嘅係呢間嘅香芒當布甸淡淡都食到香甜嘅芒果肉,布甸仲好滑溜添。
生日
七福脆皮雞