由台灣師大夜市開到嚟香港,呢間係佢地首家海外分店,就咁聽個來頭都已經好期待,特別係已經成年無得飛去台灣旅行。燈籠滷味嚟到香港選址登龍街,令人更加印象深刻,但估唔到已經開業超過半年,但門口仍然係長期都有人排隊😦一入門口就係見到有廚師處理緊滷味食材,見到一份份切好嘅滷味,感覺真係有少少似係台灣咁。餐廳採用台灣直送的滷味材料,保持台灣原有風味。餐廳有兩層,位置都夠大,下層盡頭見到大大個燈籠滷味霓虹燈招牌,仲擺放台灣特有飲品,增添台灣味😆餐單有30幾款滷味配料可以揀,仲有台灣地道飲品同小食,選擇夠多👍🏻🥢蘋果鹽酥雞 $38本來以為咁特別係蘋果味鹽酥雞,點知原來係蘋果片配鹽酥雞,但呢個配搭都幾有趣,重口味鹽酥雞配蘋果片令成個感覺唔會過膩。蘋果好甜,鹽酥雞都炸得香脆🤓🥢百頁豆腐白蘿蔔雞翼冬粉 $38整體滷味配料都滷得唔夠入味,雞翼更加係無咩味。反而係冬粉吸哂滷湯精華,係好濃郁嘅中藥味。🥢雞腎杏鮑菇豬耳冬粉 $39豬耳同雞腎味道好淡,杏鮑菇就切得比較薄好吸汁,同冬粉一樣好食。可能對佢本身期望好高,所以整體都有啲失望🙁雖然價錢唔貴,但如果要排隊,就未必會再食🤣

🥢蘋果鹽酥雞 $38
蘋果鹽酥雞