2024-03-27 192 瀏覽
真係好想去台灣呀!為了滿足一下自己的台灣癮,一於就去食返碗台式滷味止下渴先🤭🤣燈籠滷味都開左係銅鑼灣燈籠街一段時間,但係我真係第一次去食,一去到餐廳門口已經聞到非常香的台式滷水味道😋真係口水都流出來🤭🤣今晚同家姐一齊食飯,就選了2人餐,2人餐價錢抵食,有2款小食、1碗招牌燈籠滷水,有2杯飲品,仲有甜品添👍🏻我仲以為會唔夠飽仲叫多左1個小食🤣美食推介:💛招牌燈籠滷味:一大碗滷味有6款固定滷味+1款菜+1款自選粉麵,包括有:蜂巢牛肚、豬耳朵、百頁豆腐、麻吉燒、白蘿蔔、黑木耳,選了通心菜,因為會非常掛汁🤭而粉麵就選了冬粉,冬粉質地煙靭,配上濃濃的滷水汁又是非常掛汁,整碗滿滿食材,滷水甜甜香香的,非常滿足🫶🏻💛師大秘傳滷水雞翅膀:雞翅膀有4隻,滷水很入味,咬到雞翅的中間也很嫩滑🤭好好食呀!💛 Shake shake海苔鹽酥雞:食法非常新穎,隨炸雞附上一碟仔紫菜海苔粉及一個紙袋,將鹽酥雞及海苔粉倒進紙袋內拌勻即可🤭兩者配搭出色👍🏻😋😋💛香炸貢丸:貢丸非常彈牙,以炸的方式烹調勁香口👍🏻💛九份經典芋圓:雙色芋圓軟軟糯糯的質感,加上紅豆、珍珠、仙草等等,不太甜👍🏻💛茉香綠茶:濃濃的綠茶每喝一口都清新又
真係好想去台灣呀!

美食推介:

💛香炸貢丸:貢丸非常彈牙,以炸的方式烹調勁香口👍🏻

💛茉香綠茶:濃濃的綠茶每喝一口都清新又解膩。

💛蜂蜜荔枝紅茶:荔枝味香濃,再加配煙煙韌韌的珍珠,不太甜非常好飲👍🏻
2024-03-14
2024-02-06 555 瀏覽
同朋友去完台灣意猶未盡,再相約去食台灣地道野!銅鑼灣就最方便我地,最後揀咗位於登龍街嘅燈籠滷味!佢每間分店都有台式嘅霓虹燈牌裝修,幾有feel。山原來銅鑼灣呢間有兩層,今次我地就坐喺二樓。懶得諗,就快快用手機落單《燈籠飽飽2人套餐》$208 不收加一,幾抵食。《台式滷味》基本包咗6款配料,有百頁豆腐、菜、豬耳、雲耳、蘿白、麻吉燒、牛肚。另可加$ 點其他配料: +$15 鴨血 及 +$25 牛腱肉配料都入味,兩個人真係夠食,仲有麵底選擇,我地揀咗王子麵,原來係台灣嘅福麵,都幾吸湯入味。《師大秘傳滷雞翅膀(4隻)》幾入味~大隻多肉~小食四選一,我地揀咗《Shake Shake海苔鹽酥雞》,有埋紙袋同海苔粉比我地Shake,均勻惹味,鹽酥雞又幾香脆可口~最後有《九份綜合芋圓(冷)》比預期好味,唔會似泥膠咁~仲有紅豆同珍珠~個餐仲包熱飲,凍飲都係+$3,我地揀咗《(熱)蜂蜜荔枝紅茶》同《(熱)茉香綠茶》原來個set都幾飽,仲要唔使加一都幾抵食。
佢每間分店都有台式嘅霓虹燈牌裝修,幾有feel。

原來銅鑼灣呢間有兩層,今次我地就坐喺二樓。

《師大秘傳滷雞翅膀(4隻)》幾入味~大隻多肉~

最後有《九份綜合芋圓(冷)》
比預期好味,唔會似泥膠咁~仲有紅豆同珍珠~

個餐仲包熱飲,凍飲都係+$3,我地揀咗
《(熱)蜂蜜荔枝紅茶》同《(熱)茉香綠茶》

原來個set都幾飽,仲要唔使加一都幾抵食。
2024-02-05
2023-10-30 1374 瀏覽
招牌燈籠滷味2人餐🔹6款精選滷味:滷味包括:蜂巢牛肚、•豬耳朵、百頁豆腐、麻吉燒、白蘿蔔、黑木耳花椰菜 加冬粉🔹地道夜市小吃師大秘傳滷雞翅膀(4雙)🔹人氣台式小吃Shake Shake 海苔鹽酥雞🔹台式特色飲料蜂蜜茘枝紅茶茉香奶綠🔹九份經典芋圓這家店真的是太棒了!我來到這家店品嘗了他們的6款精選滷味,每一款都非常美味。首先是他們的蜂巢牛肚,口感嫩滑,入口即化。接著是豬耳朵和百頁豆腐,都很有嚼勁,很好吃。還有他們的麻吉燒和黑木耳,調味恰到好處,讓人回味無窮。最後還有花椰菜加冬粉,清爽可口,冬粉吸收哂所以滷水汁,超入味🤗🤗除了滷味之外,還有他們家的人氣台式小吃Shake Shake海苔鹽酥雞,簡直是一絕!外脆內嫩,每一口都讓人欲罷不能。搭配上他們特製的海苔鹽酥粉,更加美味可口。當然不能忘記他們家的台式特色飲料蜂蜜茘枝紅茶,喝起來非常清爽解渴。茘枝和蜂蜜的組合非常搭配,口感豐富。茉香奶綠,都是好好飲最後一個推薦給大家的是九份經典芋圓。這個甜品真的太好吃了!芋圓Q彈有嚼勁,在嘴裡一砸就化開了,釋放出濃烈的芋頭香味。無論是冬天還是夏天都適合享用。 總之,這家店提供了多種美味,服務也非常好,店員熱
招牌燈籠滷味2人餐

🔹6款精選滷味:滷味包括:蜂巢牛肚、
•豬耳朵、百頁豆腐、麻吉燒、白蘿蔔、黑木耳
花椰菜 加冬粉

🔹地道夜市小吃
師大秘傳滷雞翅膀(4雙)

🔹人氣台式小吃
Shake Shake 海苔鹽酥雞

🔹台式特色飲料

蜂蜜茘枝紅茶
茉香奶綠
🔹九份經典芋圓

最後一個推薦給大家的是九份經典芋圓。這個甜品真的太好吃了!芋圓Q彈有嚼勁,在嘴裡一砸就化開了,釋放出濃烈的芋頭香味。無論是冬天還是夏天都適合享用。 總之,這家店提供了多種美味,服務也非常好,店員熱情友好。

• 招牌燈籠滷味
  • Shake Shake 海苔鹽酥雞
  • 二人餐
  • 綜合芋圓(冷)
2024-03-28 42 瀏覽
🏮燈籠滷味💛係銅鑼灣愛店~貪佢啲麵好食有時兩個人嚟想食下小食,叫二人餐都唔錯1️⃣ 大大碗滷味~🥰有牛肚(🥹超好味!)、豬耳、百頁豆腐、麻吉燒、白蘿蔔同黑木耳,包一款菜(揀左空心菜=嫩通菜)!麵底推介加$3嘅手工烏龍麵(烏冬),非常索汁!2️⃣ 夜市小食=雞翼4隻🤭夠厚肉大隻3️⃣ 台式小食,喺鹽酥雞同地瓜條之中,揀咗地瓜條😌 夠脆同厚身!調味都幾好!4️⃣ 九份芋圓~💛 從來冇試過喺度食甜品,估唔到幾好食,芋圓正宗台灣風味👍5️⃣ 台式飲品兩杯🍻揀咗蜂蜜荔枝紅茶✨如果走冰嘅話半糖啱啱好!餐廳播嘅台灣歌,幾乎每一首都識唱(暴露年齡😂)又係簡簡單單又豐富嘅一餐🧡🧡🥰📍 燈籠滷味 (登龍街) (銅鑼灣)銅鑼灣登龍街39號地舖
🏮燈籠滷味💛係銅鑼灣愛店~貪佢啲麵好食
有時兩個人嚟想食下小食,叫二人餐都唔錯

2️⃣ 夜市小食=雞翼4隻🤭夠厚肉大隻

餐廳播嘅台灣歌,幾乎每一首都識唱(暴露年齡😂)
又係簡簡單單又豐富嘅一餐🧡🧡🥰

📍 燈籠滷味 (登龍街) (銅鑼灣)
銅鑼灣登龍街39號地舖
2024-02-29 88 瀏覽
來到銅鑼灣搵食,在登龍街有一間台灣過江龍-燈籠滷味!剛好接近lunch time尾聲人流剛散去,不用排隊直接入座。餐廳裝飾豐有台灣特色,貼了很多不同的海報,每一個角落也是打卡位!隨手一拍,也是美美的相片。午市時間設有午市套餐,包主食,也可以優惠價錢加購小食和特色飲品,連飲品和小食價錢約$100。而我就揀咗E餐可以自由配搭自選滷味,當然是台灣特色的鴨血、甜不辣、牛腱肉、空心菜,每款味道不錯,麵食就揀了王子麵,完全索晒滷味湯汁的精華!小食就揀了海苔鹽酥雞,熱辣辣新鮮炸起所以比較燙口,我最喜歡是鹽酥雞的size,剛好一啖放入口咀嚼。飲品方面,叫了一杯冬瓜仙草檸檬,喝起來味道清爽解渴!

飲品方面,叫了一杯冬瓜仙草檸檬,喝起來味道清爽解渴!
2024-02-23 74 瀏覽
下班後又來吃這特色台灣餐廳。環境坐得還算舒服😌 他們的自選粉麵選擇多樣,我點了冬粉,白蘿蔔,金針菇,蜂巢牛肚,蹄膀,雞翅膀多蔥。其中冬粉和白蘿蔔是我最喜歡的選項。冬粉十分吸湯,搭配著鮮嫩的白蘿蔔,帶來了清爽的口感😍蜂巢牛肚和蹄膀是我推薦點的。蜂巢牛肚爽口鮮嫩多汁,蹄膀則肉質鮮美好入味。他們的台式香蒜腸也是一道不錯的小食。香腸帶著煙燻的香氣,搭配一口一粒生蒜,濃郁的蒜香味,口感十分出色😋😋最後有黑糖珍珠奶茶。奶茶濃郁香醇,黑糖的甜度剛剛好,珍珠的Q彈口感好喜歡😍。而且好大杯!男朋友選了這些
下班後又來吃這特色台灣餐廳。環境坐得還算舒服😌

男朋友選了這些
位於銅鑼灣分店 有上下兩層 裝修格局充滿台灣地道風味 滷味款式選擇頗多 價格相宜 提供二人餐分享 因為唔想諗嘅關係就揀咗二人套餐😂 🍴燈龍飽飽2人套餐 配兩杯飲品 $208⭐️六款精選滷味 包括 蜂巢牛肚、豬耳、百葉豆腐、麻吉燒、白蘿蔔、黑木耳、通心菜配稻庭烏龍麵 (+$3)滷水湯汁香濃惹味 配菜好入味 牛肚大片口感不錯 豬耳滷得好淋 白蘿蔔同通心菜吸滿湯汁 烏龍麵煙靭 鍾意啲酸菜!⭐️師大秘傅滷雞翅膀(4隻)雞翼滷得入味 八角味突出 肉質嫩滑⭐️Shake Shake海苔鹽酥雞炸得香脆 加上shake shake粉都唔會好鹹 惹味不油膩⭐️九份綜合芋圓(冷)芋圓地瓜圓嚼勁十足 珍珠Q彈 仙草嫩滑 整體不會過甜 公雞碗很懷舊啊!⭐️茉香奶綠 (凍) (黑糖珍珠+$5)可選擇甜度冰度 奶綠幾滑 珍珠q彈 淡淡黑糖香⭐️蜂蜜荔枝紅茶(凍)香甜荔枝 茶味幾出 解渴之選🍴 燈籠滷味 (登龍街) #銅鑼灣sis📍 銅鑼灣登龍街39號地舖🚆 銅鑼灣B出口,步行約3分鐘

🍴燈龍飽飽2人套餐 配兩杯飲品 $208

⭐️六款精選滷味

⭐️師大秘傅滷雞翅膀(4隻)
雞翼滷得入味 八角味突出 肉質嫩滑

⭐️Shake Shake海苔鹽酥雞

⭐️九份綜合芋圓(冷)

⭐️茉香奶綠 (凍) (黑糖珍珠+$5)
可選擇甜度冰度 奶綠幾滑 珍珠q彈 淡淡黑糖香

⭐️蜂蜜荔枝紅茶(凍)
香甜荔枝 茶味幾出 解渴之選

🍴 燈籠滷味 (登龍街) #銅鑼灣sis
📍 銅鑼灣登龍街39號地舖
🚆 銅鑼灣B出口,步行約3分鐘
2024-02-03 73 瀏覽
帶朋友去台灣過江龍「燈籠滷味」旺角店,裝飾以台灣特色燈牌和復古懷舊風格為主。主要賣台式滷味和夜市小吃,包括滷肉飯、蛋餅、鹽酥雞、花枝丸和地瓜條等。也有午市套餐、二人套餐和下午茶餐等多種選擇。推薦給朋友自選招牌燈籠滷味,類似於港式車仔麵,可以選擇喜歡的配料和麵底。配料包括大腸、蹄膀、雞翼、豬耳、花椰菜、香菇等,而麵類則有王子麵、冬粉和米線等。湯底使用台灣總店傳承的秘方滷湯,由台灣直送,以20多種藥材和肉類熬煮而成。特別推薦的是大腸、牛筋肉和蹄膀,滷得軟嫩入味。冬粉作為麵底,能夠吸收滷湯的味道,非常美味。另外還有脊村懷舊排骨滷肉飯,配上滷蛋、高麗菜、玉米、自家秘製酸菜和香蔥,賣相吸引豐富。排骨炸得鬆脆香口,肉味濃郁而不會太乾。小食追加海苔鹽酥雞,香酥脆口的雞塊,還可以放入袋子中,與海苔一起搖晃,增添味道的層次感。

位於銅鑼灣分店 有上下兩層 裝修格局充滿台灣地道風味 滷味款式選擇頗多 價格相宜 提供二人餐分享 因為唔想諗嘅關係就揀咗二人套餐😂 🍴燈龍飽飽2人套餐 配兩杯飲品 $208⭐️六款精選滷味 包括 蜂巢牛肚、豬耳、百葉豆腐、麻吉燒、白蘿蔔、黑木耳、通心菜配稻庭烏龍麵 (+$3)滷水湯汁香濃惹味 配菜好入味 牛肚大片口感不錯 豬耳滷得好淋 白蘿蔔同通心菜吸滿湯汁 烏龍麵煙靭 鍾意啲酸菜!⭐️師大秘傅滷雞翅膀(4隻)雞翼滷得入味 八角味突出 肉質嫩滑⭐️Shake Shake海苔鹽酥雞 炸得香脆 加上shake shake粉都唔會好鹹 惹味不油膩⭐️九份綜合芋圓(冷)芋圓地瓜圓嚼勁十足 珍珠Q彈 仙草嫩滑 整體不會過甜 公雞碗很懷舊啊!⭐️茉香奶綠 (凍) (黑糖珍珠+$5)可選擇甜度冰度 奶綠幾滑 珍珠q彈 淡淡黑糖香⭐️蜂蜜荔枝紅茶(凍)香甜荔枝 茶味幾出 解渴之選🍴 燈籠滷味 (登龍街) #銅鑼灣sis📍 銅鑼灣登龍街39號地舖🚆 銅鑼灣B出口,步行約3分鐘

🍴燈龍飽飽2人套餐 配兩杯飲品 $208

⭐️六款精選滷味

⭐️師大秘傅滷雞翅膀(4隻)
雞翼滷得入味 八角味突出 肉質嫩滑

⭐️Shake Shake海苔鹽酥雞
⭐️九份綜合芋圓(冷)

⭐️茉香奶綠 (凍) (黑糖珍珠+$5)
可選擇甜度冰度 奶綠幾滑 珍珠q彈 淡淡黑糖香

⭐️蜂蜜荔枝紅茶(凍)
香甜荔枝 茶味幾出 解渴之選

🍴 燈籠滷味 (登龍街) #銅鑼灣sis
📍 銅鑼灣登龍街39號地舖
🚆 銅鑼灣B出口,步行約3分鐘
2024-01-09 81 瀏覽
收工同老公行銅鑼灣。經過登龍街,見到一間裝修好台灣風既餐廳,就決定入去試下,叫左一個$208二人餐,包括招牌燈籠滷味(6款滷味+菜+麵),一款小食,一個小碗古早滷肉飯,一個甜品,兩杯台式飲品,好滿足
2023-12-29 57 瀏覽
一排無飛台灣,又心思思掛住台灣啲街頭滷味。為左一解思鄉愁緒,上網左搵右搵,終於搵到評語幾好嘅燈籠滷味約埋老友一齊去試下。  餐廳裝修好有台灣風格。食物方面,呢間餐廳主打台灣地道滷味小食,可以散叫,亦都可以叫套餐。唔想令有選擇困難症嘅朋友傷老筋,今次就點個二人餐慢慢品嚐。 燈籠飽飽2人餐 ($208) 套餐包左一份招牌燈籠滷味,一份地道夜市小吃,一份人氣台式小吃,一份餐後甜點同埋兩杯台式特色飲料。 招牌燈籠滷味 滷味包左六款滷味,一款菜同一款麵。牛肚同豬耳滷得好入味,好好食。百頁豆腐吸晒湯汁,每一啖都食到滷水汁。蘿蔔同空心菜都好新鮮,全部都係台灣嘅味道。麵食我地揀左王子麵,勁有台灣特色。 地道夜市小吃 - 師大秘傳滷雞翅膀(4隻) 滷水雞翼好入味,但又唔會煮到好鞋,火喉控制得岩岩好,不錯。 人氣台式小吃 - shake shake海苔鹽酥雞 參考快餐店做法,用shake shake粉為鹽酥雞上味,鹽酥雞同雞翼一樣雞肉好滑身,應該係用雞脾肉做成,海苔嘅味道又唔會搶左鹽酥,比例岩岩好。 餐後甜點 - 九份經典芋圓 甜品除左有芋圓之外,仲有紅豆,珍珠做襯托。唔會好甜,同其他甜品鋪相比真係有過之

燈籠飽飽2人餐 ($208)

招牌燈籠滷味

地道夜市小吃 - 師大秘傳滷雞翅膀(4隻)
滷水雞翼好入味,但又唔會煮到好鞋,火喉控制得岩岩好,不錯。

人氣台式小吃 - shake shake海苔鹽酥雞

餐後甜點 - 九份經典芋圓
甜品除左有芋圓之外,仲有紅豆,珍珠做襯托。唔會好甜,同其他甜品鋪相比真係有過之而無不及。

台式特色飲料 - 台味奶茶,峰蜜荔枝紅茶
飲品正正常常,都係出面飲到嘅台式飲品味道。話晒佢呢到主打都係台式滷味,飲品就唔好有太大寄望。

總括而言,食物質素出色,仲唔駛加一,值得再去。
2023-11-30
  • 燈籠飽飽2人餐
2023-12-04 69 瀏覽
我同朋友去食飯,樓下無位,要行樓梯上去上層,我大肚,不過都唔緊要,照行上去。落單要等店員上嚟,等咗一段時間先有人理,點完餐都等咗一陣間先上到菜,我叫咗鹽酥雞,但雞肉唔熟,無奈地我哋上層真係冇員工喺度,我又冇理由大住個肚落樓叫人上嚟,而且我又趕時間要走,所以最後落樓埋單嘅時候,就用電話展示出唔熟嘅雞肉照片,同收銀個阿姨講啲雞肉唔熟,我唔係要啲咩着數,手上已經拎定錢照埋單,只不過係同收銀講一聲叫佢哋注意吓。不過最嬲嘅嘢係阿姨冇望過我一眼,我攞住個電話show俾佢睇成個傻婆咁,然後佢冇望過我一眼就話雞肉粉紅色係正常,你平時唔煮嘢食嘅人梗係唔知道啦。我真係呆咗喺度,我心諗雖然我真係冇乜煮嘢食,但係我知道舊雞肉唔係粉紅色咁簡單,係透嘅根本就係唔熟。然後我就話如果係咁我就擺上網㗎啦,講完呢句佢終於望我個電話,然後佢就話真係唔熟喎。我真係覺得完全被不禮貌對待,就算我真係冇煮嘢食都唔需要咁樣講嘢另外我想講我係大肚婆食咗啲唔熟嘅雞肉已經好不安,仲要咁樣對待我!我到而家仲係好嬲,同埋覺得好傷心!我同朋友介紹呢間嘢去食,竟然食到咁唔開心收場。我阿姨嘅嘴臉,今時今日都仲記得。我非常後悔冇拎食物去食環投訴!

我到而家仲係好嬲,同埋覺得好傷心!
我同朋友介紹呢間嘢去食,竟然食到咁唔開心收場。

我阿姨嘅嘴臉,今時今日都仲記得。
我非常後悔冇拎食物去食環投訴!
2023-12-01 73 瀏覽
🇹🇼台式 🚹1-4人 💛滷味 🐻🐻‍❄️#麻糬控 🐻#芝士控——————香港台式餐廳好多,但滷味就少見啲,於是🐻🐻‍❄️就去試吓~小食:黃金甜不辣 拼 流心起司麻糬餅$52甜不辣(左)煙韌有咬口,面頭有少少辣粉,但無其他醬汁🐻‍❄️:印象中嘅甜不辣會有醬,呢個無所以食落有啲乾流心起司麻糬餅,偏軟冧🐻:食落有少少似麻吉燒,都係外表包住入面有餡🐻‍❄️:鍾意呢個軟冧冧😆有少少芝士味,你呢?🐻:入面嘅麻糬可以煙韌有咬口返啲就更好啲😬自由選主餐x2🐻叫佢做台式車仔麵🤣都係揀麵再揀餸🐻之選王子麵+豬耳+花干+蹄膀+牛腱肉+大豆皮咩係王子麵❓王子🤴麵其實無王子病,係一隻台灣公仔麵品牌。食落軟冧,有啲似「福字麵」,仲吸滷水汁吸得幾勁花干(圖上類似豆卜)又係吸汁吸得好勁;牛腱肉同蹄膀都滷得好冧🤩🐻‍❄️之選冬粉+蜂巢牛肚+香菇+百頁豆腐蜂巢牛肚好入味!百葉豆腐唔算好吸味,但可以俾到唔同口感個麵,唔會淨得冧/煙靭嘅口感呢度嘅冬粉係用粉絲,又係吸滷水汁吸得好驚👍🏽🐻‍❄️:不過食慣濃味嘅會鍾意多啲,最好叫飲品🧋一齊食結論:有時間都會再嚟,平食豪食都得👍🏽🐻‍❄️:箍牙自選推薦:牛腱肉、蹄膀、花干、百頁豆腐🐻:日常推薦:
——————
香港台式餐廳好多,但滷味就少見啲,於是🐻🐻‍❄️就去試吓~

小食:
黃金甜不辣 拼 流心起司麻糬餅

甜不辣(左)煙韌有咬口,面頭有少少辣粉,但無其他醬汁
🐻‍❄️:印象中嘅甜不辣會有醬,呢個無所以食落有啲乾
流心起司麻糬餅

流心起司麻糬餅,偏軟冧
🐻:食落有少少似麻吉燒,都係外表包住入面有餡
🐻‍❄️:鍾意呢個軟冧冧😆有少少芝士味,你呢?
🐻:入面嘅麻糬可以煙韌有咬口返啲就更好啲😬

自由選主餐x2
🐻叫佢做台式車仔麵🤣都係揀麵再揀餸

🐻之選

王子麵+豬耳+花干+蹄膀+牛腱肉+大豆皮

咩係王子麵❓

🐻‍❄️之選

冬粉+蜂巢牛肚+香菇+百頁豆腐

呢度嘅冬粉係用粉絲,又係吸滷水汁吸得好驚👍🏽
🐻‍❄️:不過食慣濃味嘅會鍾意多啲,最好叫飲品🧋一齊食

結論:有時間都會再嚟,平食豪食都得👍🏽

🐻‍❄️:箍牙自選推薦:牛腱肉、蹄膀、花干、百頁豆腐
🐻:日常推薦:蜂巢牛肚、牛腱肉/蹄膀(二揀一)、花干、可以加菜
2023-11-21
流心起司麻糬餅
2023-11-23 68 瀏覽
呢間台灣過江龍滷味店~燈籠滷味🇹🇼成日聽到呢個名,但一直都未去試,最近終於去左銅鑼灣分店食!我有朋友每次去親台灣,都必食滷味,所以滷味都真系台灣美食之一!滷味配料很多,有好多仲系台式配料,例如甜不辣,水蓮,米血糕等等⋯黎得台式餐廳,點可以吾嗌滷肉飯嫁呢😋系我最愛啊,肥肉比例適中,味道足夠👍🏻 而且價錢都好親民,一碗只系$32咋!小食都有好多款式啊~我就揀左個流心芝士麻薯餅x 黃金甜不辣 $52 麻薯餅一咬落去真系超級超級軟綿綿,仲有濃濃嘅芝士味!甜不辣就加左D辣粉,好香口!飯後點少得糖水呢,燈籠雙芋(銅鑼灣限定)$38 小小的碗內都是滿滿的料,十分足料😍入面有芋頭、芋圓、地瓜圓、仙草、紅豆、珍珠,同埋都灑左D燕麥,好特別,有一種與眾不同嘅香味!

2023-11-22 75 瀏覽
今日放假,和媽咪在銅鑼灣行街街,行到登龍街順道吃個午餐,揀了在燈籠滷味食台灣滷水。原來這裡有多款午市套餐選擇,我們叫了午餐A及B,可以優惠價$15 加配炸花枝丸,及炸百頁豆腐。另外,飲品就半價可以加配,我們叫了桂圓紅棗蜜,及蜂蜜荔枝紅茶。~ 午餐A:牛腱肉、花枝丸、甜不辣、白蘿蔔、高麗菜米線,湯底濃郁,滷水餸包羅萬有,有肉有菜。牛腱肉入味有咬口,花枝丸、甜不辣彈牙,白蘿蔔、高麗菜健康。~ 午餐B:雞翅膀、鴨胗、麻吉燒、黑木耳、花椰菜米線,滷水入味,雞翅膀大大隻,鴨胗爽口,麻吉燒煙靱鮮甜,黑木耳、花椰菜有益。確是美味之餘,亦養生有益。~ 炸花枝丸:上枱時熱辣辣,脆香有口感。~ 炸百頁豆腐:一點都不油,炸得香口,素食之選。~ 飲品:叫了桂圓紅棗蜜,及蜂蜜荔枝紅茶,純台灣口味,集健康養生於一身。整體來說,燈籠滷味是台灣美食,午市套餐不單有多款選擇,更可以特價加配台灣小食,及台式飲品,加上坐得又舒服,招呼亦親切,下次會再來試試其他款式的。

~ 炸花枝丸:上枱時熱辣辣,脆香有口感。
~ 炸百頁豆腐:一點都不油,炸得香口,素食之選。

2023-11-16