2018-08-29 298 瀏覽
今日入左沙田圍探個朋友,諗住話一齊食個飯敘下舊。朋友知我一向鐘意食蟹,連個名都改到成隻蟹咁,於是佢帶我去左附近博康邨個熟食市場,話呢度有個好地方,包我食蟹食到夠皮咁話。去到望到個名”鱻潮”,三條魚,唔係好識讀。好彩朋友係中文系出身,即刻上身咁講書話 鱻字 讀鮮,係鮮嘅異體字,就係字面咁解,新鮮呀。 我都即時應左句 : 梳突S呢!入到去坐低,原來都幾多選擇,有散叫又有套餐,套餐有兩款,一款係私房蒸鍋($198),主要係粥底+蒸海鮮。另一款係蟹宴手工私房鍋($288),有凍蟹、有炒蟹、仲有蟹鍋半自助打邊爐。今日黎得就係為左食蟹食到夠,所以都唔洗點諗,即刻叫左兩位蟹宴手工私房鍋!首先出場,一人一隻凍蟹。一隻凍蟹唔難整,好簡單嘅整法,清蒸再雪凍就係。但一隻好食嘅凍蟹就唔易有,原汁原味,唔加調味先最能夠食到蟹嘅鮮味,但新唔新鮮一食就知。 凍蟹黎到賣相唔錯,顏色都好鮮色,最難得嘅係,一聞落去仲有陣淡淡嘅海水咸鮮味,證明蟹係新鮮貨,唔係用雪蟹。單以用料計,已經足以比滿分。蟹食落肉質結實,一梳梳,而且薄殻厚肉,仲有少少蟹膏,非常鮮甜,一d腥味都無,非常有驚喜。之後就係第二道蟹,星洲黑胡椒炒蟹,呢隻係肉

凍蟹

星洲黑胡椒炒蟹

之後就係第二道蟹,星洲黑胡椒炒蟹,呢隻係肉蟹,老闆娘話有成斤重,個鉗都成個殼咁大。食落有別於一般坊間黑胡椒炒蟹,略帶甜味,係個汁仲見到微粒黑胡椒碎,唔係普通開粉嘅汁,唔會話食落只得黑胡椒,無晒蟹味。蟹肉亦非常鮮甜,而且肉都好多下,朋友果然無介紹錯。
花甲蟹鍋

跟住就第三道菜,花甲蟹鍋打邊爐!龍頭鍋好有氣勢,湯面鋪滿娃娃菜,而蟹同花甲都係生嘅,唔係整好先上枱,起碼唔會煲到老晒先,通常材料新鮮先會敢咁做,亦睇得出老闆對自己材料嘅信心。蟹鍋非常足料,用左2隻蟹做湯底,又有蟹食之餘,個湯亦好鮮味。
安格斯牛頸脊

套餐會跟一碟肉,我地揀左安格斯牛頸脊,雖然係有少少肥,但肉質唔錯,亦好重油香,可以一戰。

之後有幾款特色配料都幾有趣,食完問老闆娘先知原來係自家出品,出面食唔到架。
八寸皇帝蟹棒、招牌手工蟹子蟹肉珍寶珠同黑白墨魚磚

第一碟分別有八寸皇帝蟹棒、招牌手工蟹子蟹肉珍寶珠同黑白墨魚磚。八寸皇帝蟹棒咁長固然有特色,但比較值得一講嘅係招牌手工蟹子蟹肉珍寶珠同黑白墨魚𥖁。蟹子蟹肉珍寶珠係用蟹子、蟹肉碎同蝦膠打成,每日新鮮做,食落非常彈牙爽口,好似食緊新鮮蝦咁有口感,非常重蝦味,唔會好似出面個d溝左粉。 至於黑白墨魚𥖁就更有趣,底個塊食落似紅腸,問老闆娘先知原來係台式墨魚腸,面頭配搭自己打嘅墨魚膠,非常好味,一人一舊有d唔夠喉添。
手工魚皮

之後呢個手工魚皮又係出色,塊魚皮成隻手掌咁長,原條魚皮無切開。呢個魚皮食到中段先黎,原來魚皮係新鮮人手即叫即炸,比起出面一般加工個d碎魚皮,香口好多,而且粉無咁厚,好好食!

另外亦有幾十款火鍋配料任食,比張紙大家睇下。

總括來講,非常滿足嘅一晚,蟹非常新鮮,用料有質素,單單食蟹已經開心死。而且呢度有幾樣自家製火鍋配料,亦睇得出老闆娘用心經營,肯花時間去做d平常少見嘅好野食出黎。有機會會同朋友再黎試下個蒸鍋,睇下會唔會又有驚喜!
2018-08-22
凍蟹