【食評】雪山冰廳 哈囉大家好!這次終於嚟到60多年歷史的老字號冰廳!😊 之前經過時就已經將這家茶餐廳bookmark。冰廳以其獨特的菜單和風格而聞名,今次我哋食咗餐廳嘅招牌菜,包括生炸髀、原隻鮑魚福建炒飯,以及特餐的檳城喇沙摻摻拼日本櫻花蝦炒蛋牛油黑糖多士。1. 避風塘生炸髀 🦐🔥即叫即炸嘅生炸髀,上菜嘅時候非常香好重避風塘炸蒜味。金黃香脆雞皮包裹著滑嫩入味的雞肉。由於炸髀採用了避風塘風味的獨特調味,使得其味道帶有一絲微辣,更顯得格外美味。2. 原隻鮑魚福建炒飯 🍚🦑今次亦都試咗雪山冰廳嘅推介炒飯,不過作為炒飯就有啲失望喇,材料真材實料有鮑魚同埋鮮蝦,只不過鮑魚係細細粒嘅罐頭鮑魚冇乜味道,鮮蝦亦非常普通,炒飯底唔香,比較普通嘅福建炒飯3. 檳城喇沙摻摻拼日本櫻花蝦炒蛋牛油黑糖多士 🍞🦐🍳這特餐真的令整餐體驗更上一層樓!檳城喇沙參參湯底的濃郁風味,配上日本櫻花蝦炒蛋,層次豐富。意外之處在於,牛油黑糖多士的尾聲,竟然帶來一陣獨特的香甜。這真是美味的巧妙組合。總結:雪山冰廳以茶餐廳嘅價錢可以食到唔同風味嘅菜式,確實成為一個美味的用餐選擇。今次我們試了各種美味,每一道菜都給予我們驚喜。如果你都
【食評】
雪山冰廳

1. 避風塘生炸髀 🦐🔥

2. 原隻鮑魚福建炒飯 🍚🦑

3. 檳城喇沙摻摻拼日本櫻花蝦炒蛋牛油黑糖多士 🍞🦐🍳

總結:

雪山冰廳以茶餐廳嘅價錢可以食到唔同風味嘅菜式,確實成為一個美味的用餐選擇。今次我們試了各種美味,每一道菜都給予我們驚喜。如果你都想喺深水埗食到性價比高嘅茶餐廳,雪山冰廳絕對是一個不容錯過的好地方。

⭐評分:

味道 4/5

環境 4/5

服務 4.5/5

抵食 3/5

雪山冰廳

地址:(長沙灣青山道413)

想知更多搵食資訊,歡迎like,share同follow我哋馬騮仔🙈🙉🙊