冰室位於前Garden麵包廠隔離 係青山公路食物種類幾多 有別於傳統冰室👀基本上傳統炒粉麵飯都有 再額外有不少多國菜 絕對唔會悶!有burger🍔、喇沙湯麵🍜、東南亞粉麵飯都齊🫶🏻價錢都非常合理👍🏻 下午茶仲有套餐~我今次食既都係佢哋既招牌菜 果然無令我失望💛椒鹽豬排飯🐖 ($72) 個飯係炒飯底已經好加分 炒到粒粒分明 有少少椒鹽味 少少辣辣哋 好開胃👅 利申 - 我叫左少飯 驚食唔嗮 原本份量應該大d香茅豬排煎得好香 豬肉唔會好厚 都唔會鞋✌🏻芝士蛋牛肉漢堡🍔 ($40) 下午茶餐包飲品超級抵食💰第一下切開個包真係好震撼🫨 個煎蛋係流心的 d蛋汁即刻流嗮出黎 超級加分🍳漢堡排係自家制的 肉質好淋 裡面仲有少少洋蔥🧅醬汁我都覺得幾特別 有少少芝麻醬~避風塘生炸髀🍗 ($35) 呢個一上就要即刻食 熱辣辣😍原本已經炸到脆卜卜 仲要加埋避風塘脆脆 令到味道同埋口感都更加豐富🌈炸髀肉質好淋 同埋juicy 應該有醃過 唔會乾柴樽仔奶茶🧋 ($9)佢哋既奶茶係偏重奶味 茶味就反而無咁出 絕對唔甜❕奶醬西多士🍞 ($32) 嘻嘻 雖然超級邪惡 但係呢個係食冰室既必食😈麵包係用薄麵包 每一個角落
冰室位於前Garden麵包廠隔離 係青山公路
食物種類幾多 有別於傳統冰室👀
基本上傳統炒粉麵飯都有 再額外有不少多國菜 絕對唔會悶!
有burger🍔、喇沙湯麵🍜、東南亞粉麵飯都齊🫶🏻
價錢都非常合理👍🏻 下午茶仲有套餐~
我今次食既都係佢哋既招牌菜 果然無令我失望💛

椒鹽豬排飯🐖 ($72)
利申 - 我叫左少飯 驚食唔嗮 原本份量應該大d
香茅豬排煎得好香 豬肉唔會好厚 都唔會鞋✌🏻

芝士蛋牛肉漢堡🍔 ($40)
下午茶餐包飲品超級抵食💰
第一下切開個包真係好震撼🫨
個煎蛋係流心的 d蛋汁即刻流嗮出黎 超級加分🍳
漢堡排係自家制的 肉質好淋 裡面仲有少少洋蔥🧅
醬汁我都覺得幾特別 有少少芝麻醬~

避風塘生炸髀🍗 ($35)
呢個一上就要即刻食 熱辣辣😍
炸髀肉質好淋 同埋juicy 應該有醃過 唔會乾柴

樽仔奶茶🧋 ($9)
佢哋既奶茶係偏重奶味 茶味就反而無咁出 絕對唔甜❕

奶醬西多士🍞 ($32)
嘻嘻 雖然超級邪惡 但係呢個係食冰室既必食😈
麵包係用薄麵包 每一個角落都沾滿蛋漿🥚
炸到脆卜卜!重點係花生醬有粒粒花生🥜🌟
簡直就係肥仔既快樂🤰🏻

📍雪山冰廳 (深水埗)
地址:深水埗青山道62D號地舖
奶醬西多士
  • 樽仔奶茶
  • 經典芝蛋牛肉漢堡
2024-01-14 1536 瀏覽
今日同幾個朋友經過深水埗,帶咗佢哋嚟雪山冰廳,食過咁多次依然覺得好正~餐廳以白色磚牆配上一幅色彩繽紛的壁畫,裝潢簡約整潔,座位坐得舒適~一人Tea 拼盤雞翼炸得酥脆香口,食落鮮嫩多汁仲啖啖南乳味~辣味薯皇入口超級香脆~酥皮窩夫牛油味濃郁夠哂香而內裡綿密,配埋新鮮清爽嘅雜果沙律平衡返油膩感~呢個配搭真係好正,而且好少係其他餐廳嘅下午茶見到~經典芝蛋牛肉漢堡包漢堡包表面香脆微焦,食落肉味濃郁,肉質細膩柔軟又多汁,啖啖洋蔥香氣加埋流心蛋煎蛋及半溶芝士真係一絕~滋味可口~南洋咖喱牛筋腩撈公仔麵嚟到已經聞到好香咖喱味,濃厚的香料香味配埋公仔麵掛滿醬汁,牛筋綿滑柔韌而牛腩軟嫩滑爽,邪惡美味之選~招牌海南雞飯海南雞外表金黃油亮,油脂分佈平均,食落鮮嫩滑爽,油飯粒粒分明而光潤軟綿啖啖油香~加埋清爽醬汁真係好好味~招牌避風塘生炸髀呢度嘅人氣炸脾真係不得了~超大隻!外皮炸到香脆酥鬆,內裡肉質軟嫩爽滑又多汁,加埋避風塘口味真係冇得輸~港式茶走紅豆冰茶奶比例剛剛好,茶味十足,紅豆粒粒都咁大粒,真係啱哂下午茶~忌廉薄荷朱古力賣相好吸引~頂層有厚厚的白色忌廉配上彩色朱古力碎,加埋濃郁的朱古力仲有啖啖薄荷香氣,真係

一人Tea 拼盤

南洋咖喱牛筋腩撈公仔麵

招牌海南雞飯

招牌避風塘生炸髀

港式茶走紅豆冰

忌廉薄荷朱古力
賣相好吸引~頂層有厚厚的白色忌廉配上彩色朱古力碎,加埋濃郁的朱古力仲有啖啖薄荷香氣,真係好正~

整體食物味道不錯,環境適舒服務周到,食過咁多次依然咁有水準,性價高好高~真係好值得再來~
  • Tea 拼盤
  • 避風塘生炸脾
  • 港式茶走紅豆冰
2天前 0 瀏覽
\ 肉醬意粉配芝士漢堡 /肉醬意粉雖然係配菜,但係份量一啲都唔吝嗇,而且肉醬好多,撈勻咗之後每一啖都有肉醬!唔會太乾,唔會太濕🥳 芝士漢堡仲有半熟流心蛋,牛扒都好厚🥰\ 榛子醬西多士 /花生醬西多士就成日食辣,試吓榛子醬西多士,一上枱熱辣辣,配上牛油同糖漿切開,淡淡口感都好Rich \ 椒鹽豬扒炒飯底 /用心嘅位置係炒飯底,好多茶餐廳為咗提高效率都唔會用炒飯底,但係雪山冰室就用蛋炒飯作為飯底,當然係炒得夠乾粒粒分明,其次係配合返椒鹽豬扒,提升口感嘅層次。\ 鹹檸七 /其實越嚟越少茶餐廳可以叫鹹檸七,雪山冰室最近都翻新咗,除咗室內環境好舒服坐得好闊落之外,亦喺餐單度保留咗好多舊式嘅美食,選擇都幾多。
\ 肉醬意粉配芝士漢堡 /

\ 榛子醬西多士 /

\ 椒鹽豬扒炒飯底 /

\ 鹹檸七 /

2天前 8 瀏覽
呢晚唔想煮飯,又過開嚟深水埗,自然想喺呢度搵食啦!因為先生很喜歡夜晚可以飲啖靚湯同埋食吓家常小菜,所以最後都係嚟返呢間「雪山冰廳」。呢度環境細細但係唔算太逼,兩人或四人可選擇卡位坐。多過四人可選擇坐圓枱,悉隨尊便啦😁坐低點餐,就俾黑板上面寫住嘅是日精選吸引咗。今日有倉魚/盲槽$98+椰皇川貝燉雞腳赤肉湯。二人套餐再抵啲,每人有一盅燉湯,另外可選一款魚同埋一款四季小菜,都只不過$168, 如果揀撚手或招牌小菜,每款都係加$10咋,所以真係超級抵食!😋椰皇川貝燉雞腳赤肉湯湯清有椰香嘅味道,雞腳富含骨膠原。(雖然我見隔離枱有人不吃😅)但就咁飲啖湯,都已感受到滿滿的膠原蛋白,潤肺養顏喎😍😋川汁蝦球滑雞煲上枱嗰陣個石煲仲滋滋聲,夠曬滾熱辣🥵雞球走過油,皮脆但肉質嫰滑,而且腌得好入味,送飯一流😋😋豉汁蒸盲槽火候掌握妥當,魚肉新鮮嫩滑,好好味😋食剩條魚骨。我見每枱都幾乎點了一條魚。以呢個價錢嚟講,真係勁抵食啦👏🏻😋上湯香菇浸時蔬如果你唔講明要咩菜,店員就會自動送上雜菜,有西蘭花、菜心、白菜仔和芥蘭。啱曬鍾意食不同菜類嘅朋友仔喇!總括嚟講,呢度嘅食物款式種類相當多,有常餐,也有中式小菜菜可選擇,質素水

😋椰皇川貝燉雞腳赤肉湯

😋川汁蝦球滑雞煲

😋豉汁蒸盲槽

😋上湯香菇浸時蔬

總括嚟講,呢度嘅食物款式種類相當多,有常餐,也有中式小菜菜可選擇,質素水準不俗,而且價錢相宜,深水埗區嚟講屬於中上選擇!

2024-04-12
6天前 0 瀏覽
***🏡 雪山冰廳(深水埗店)📍 深水埗青山道62D號地舖💰 人均50-100位於深水埗的抵食懷舊冰室 開左好多年 味道依然不變地好食 好多舊街坊搬走左都會專登過來幫襯☺️重點係價錢唔貴‼️可以講係平民恩物 選擇都比較多 小炒或者普通常餐都有提供 今次同朋友試左以下幾款⬇️⭐️ 南乳雞翼 $33新鮮即點即製 超級香脆 一份有3隻 一上碟就聞到超級香噶南乳味咬落肉汁爆曬出來😈真係好邪惡!⭐️ 自家手打芝士煎蛋牛肉漢堡包+迷你意粉 $62依個漢堡果然係據地噶招牌 半流心蛋搭配一大塊肉汁滿滿噶牛肉加埋烘左噶漢堡包 食落口感豐富寫住係迷你意粉 點知份量原來甘足肉醬鋪滿成個碗🤩簡直係童年噶味道加$9跟餐有樽仔奶茶 茶味濃 奶味香 ⭐️ 咖喱吉列豬扒蛋包飯 $73炒飯底搭配秘製咖喱 令到豬扒香味大大提升兩大塊吉列豬扒 咬落香脆 份量十足加$15仲有足料燉湯 性價比超級高呀#香港美食 #eatwhatulike #九龍美食 #hkfoodie #hkig #hkblogger #香港探店 #雪山冰廳 #長沙灣美食 #香港茶餐廳 #香港冰室 #茶餐廳 #冰室 #炸雞髀 #紅豆冰 #椒鹽豬扒飯 #西多士 #樽仔奶茶
***
🏡 雪山冰廳(深水埗店)
📍 深水埗青山道62D號地舖

今次同朋友試左以下幾款⬇️

⭐️ 南乳雞翼 $33
新鮮即點即製 超級香脆 一份有3隻
一上碟就聞到超級香噶南乳味
咬落肉汁爆曬出來😈真係好邪惡!

⭐️ 自家手打芝士煎蛋牛肉漢堡包+迷你意粉 $62

⭐️ 咖喱吉列豬扒蛋包飯 $73
炒飯底搭配秘製咖喱 令到豬扒香味大大提升
兩大塊吉列豬扒 咬落香脆 份量十足

加$15仲有足料燉湯 性價比超級高呀

#香港美食 #eatwhatulike #九龍美食 #hkfoodie #hkig #hkblogger #香港探店 #雪山冰廳 #長沙灣美食 #香港茶餐廳 #香港冰室 #茶餐廳 #冰室 #炸雞髀 #紅豆冰 #椒鹽豬扒飯 #西多士 #樽仔奶茶 #香港餐廳介紹
2024-04-02
  • 樽仔奶茶
  • 燉湯
  • 迷你肉醬意粉
2024-04-05 0 瀏覽
今次叫咗榛子醬西多士同避風塘生炸雞脾,榛子醬西多士炸到脆卜卜,外脆內軟,裏面搽咗好多榛子醬,巳經有啲甜,唔需要再落糖漿!炸出嚟個塊西多士質地正常,夠哂軟熟同厚身,整體來講都不錯嘅!另外避風塘生炸雞脾,炸到隻雞脾好熱辣辣又脆卜卜,肉質鮮嫩,咬落去嘅時候肉汁咇出嚟 ,調味唔會好咸或太淡,所以都幾好食😋
【深水埗樽仔奶茶|招牌西多炸髀椒鹽豬🐖】差唔多成個社交平台洗版介紹哩間餐廳都係叫佢嘅榛子醬西多士、避風塘炸髀、椒鹽豬扒飯同埋樽仔奶茶,小編嗰日自己一個去就試唔晒啦,不過都試咗其中三款俾大家睇吓,一試究竟!!🤗.🐨始祖椒鹽豬扒飯(炒底) $72推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐️主角嘅椒鹽豬扒,係無炸皮半煎炸嗰款,所以絕對唔怕個皮好硬、好厚~炒飯底值得加分,就咁食已經食到微微嘅蛋香,而且炒得好乾身唔會黐立立👍🏻加上連埋紅青椒、紫洋蔥一齊炒,好香好惹味~不過整體偏辣,如果唔食得辣嘅朋友就要注意🚨辣辣地都幾醒胃㗎~.🐨榛子醬西多士 $32推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐️西多士熱辣辣送到,相信係即叫即整嘅!西多士唔會炸得好燶,反而有滿滿嘅金黃色,加埋中間嘅牛油,賣相已經引起食慾~入邊夾嘅就係榛子醬,雖然未做到流心嘅效果,不過榛子醬甜甜地咁,就比一般花生醬西多更加有層次啦!值得一試㗎😉佢每張枱枱面都有紙巾,落糖漿落到成手糖都唔駛擔心😆宜家啲餐廳唔收你$2包,已經買少見少....🐨樽仔奶茶 $15推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐️樽仔奶茶飲落奶嘅比例比茶味多,所以唔會有茶嘅苦澀味,入口都非常之順滑~最重要係用樽仔將奶茶雪凍,咁就唔怕因為冰令到奶茶味變

【深水埗樽仔奶茶|招牌西多炸髀椒鹽豬🐖】

🐨始祖椒鹽豬扒飯(炒底) $72

🐨榛子醬西多士 $32

🐨樽仔奶茶 $15
推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐️
樽仔奶茶飲落奶嘅比例比茶味多,所以唔會有茶嘅苦澀味,入口都非常之順滑~最重要係用樽仔將奶茶雪凍,咁就唔怕因為冰令到奶茶味變淡啦!

——☼——☼——☼——☼——☼——
📍地址:深水埗青山道62D號地舖
🐨推薦度:😋😋😋😋/5
💰人均價格:$100-150
🪸環境:👾👾👾👾
🗣️服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
📸食物打卡度:💡💡💡💡
2024-03-24 90 瀏覽
📍雪山冰廳放假最中意就係訓到自然醒再食個下午茶香港地茶記既下午茶真係又邪惡又好食😋🍗避風塘生炸雞髀 (單售$35)因為呢個炸髀係呢間餐廳下午茶既招牌所以嗌左一隻試試佢🧐雞髀真係生炸‼️熱辣辣火候十足🔥雞髀皮脆肉嫩切落去係真係有肉汁滴出黎上面避風塘味道既粒粒辣味十足感覺係你咬完一啖就feel到d熱氣爆曬上黎既雞髀🤣重口味人士必試✅🍔經典芝蛋牛肉漢堡包 (餐$40)漢堡包係有烘過👍🏻誠意十足💯入面係半熟煎蛋切開有蛋汁流出黎夾埋塊半融既芝士好吸引🧀牛肉漢堡係人手打出黎口感類似肉餅既感覺鬆軟而肉味足最有趣係港式漢堡食到塊肉有濃濃既生抽醃味幾好味😋係港式味道👍🏻值得一試✅🍞榛子醬西多士 (餐$39)通常西多都係花生醬餡榛子醬餡比較少見🌰呢個西多既麵包係厚身麵包切落去有口感🍴入面既榛子醬用料十足每啖都有濃濃既榛子味如果西多既麵包可以軟少少成個西多就有一種外脆內軟既感覺👍🏻🍞紅豆冰 (跟餐加$9)呢到既紅豆冰紅豆煮得岩岩好食到一粒粒既感覺但紅豆唔會好硬入口係食到紅豆既軟綿真心不錯👍🏻熱奶茶 (跟餐免費)呢間既熱奶茶有濃濃既紅茶味奶既份量亦好平均飲完口腔仲留有奶茶既香氣高質☕️雪山冰廳係偶然去深水埗發掘到
📍雪山冰廳

放假最中意就係訓到自然醒再食個下午茶
香港地茶記既下午茶真係又邪惡又好食😋

🍗避風塘生炸雞髀 (單售$35)
因為呢個炸髀係呢間餐廳下午茶既招牌
所以嗌左一隻試試佢🧐
雞髀真係生炸‼️熱辣辣火候十足🔥
雞髀皮脆肉嫩
切落去係真係有肉汁滴出黎
上面避風塘味道既粒粒辣味十足
感覺係你咬完一啖就feel到d熱氣爆曬上黎既雞髀🤣
重口味人士必試✅

🍔經典芝蛋牛肉漢堡包 (餐$40)
漢堡包係有烘過👍🏻
鬆軟而肉味足
最有趣係港式漢堡食到塊肉有濃濃既生抽醃味
幾好味😋係港式味道👍🏻
值得一試✅

🍞榛子醬西多士 (餐$39)
通常西多都係花生醬餡
榛子醬餡比較少見🌰
呢個西多既麵包係厚身麵包
切落去有口感🍴
入面既榛子醬用料十足
每啖都有濃濃既榛子味
如果西多既麵包可以軟少少
成個西多就有一種外脆內軟既感覺👍🏻🍞

紅豆冰 (跟餐加$9)
呢到既紅豆冰紅豆煮得岩岩好
食到一粒粒既感覺但紅豆唔會好硬
入口係食到紅豆既軟綿
真心不錯👍🏻

熱奶茶 (跟餐免費)
呢間既熱奶茶有濃濃既紅茶味

價錢正常味道創新
可以encore✅
2024-03-23
  • 避風塘生炸脾
我叫左沙薑雞飯,得幾舊有肉,份量超細,仲要鹹到死!賣相真係嚇親我!大家自己睇!我仔食招牌菜海南雞飯,啲飯唔係油飯又超硬,難食到冇朋友,仲話係招牌同埋限量發售🥴!我仔食左少少就唔想食喇...!呢間餐廳一定不會再來,睇open rice好評黎試下,實在失望到冇朋友!

2024-03-13
【食評】雪山冰廳 哈囉大家好!這次終於嚟到60多年歷史的老字號冰廳!😊 之前經過時就已經將這家茶餐廳bookmark。冰廳以其獨特的菜單和風格而聞名,今次我哋食咗餐廳嘅招牌菜,包括生炸髀、原隻鮑魚福建炒飯,以及特餐的檳城喇沙摻摻拼日本櫻花蝦炒蛋牛油黑糖多士。1. 避風塘生炸髀 🦐🔥即叫即炸嘅生炸髀,上菜嘅時候非常香好重避風塘炸蒜味。金黃香脆雞皮包裹著滑嫩入味的雞肉。由於炸髀採用了避風塘風味的獨特調味,使得其味道帶有一絲微辣,更顯得格外美味。2. 原隻鮑魚福建炒飯 🍚🦑今次亦都試咗雪山冰廳嘅推介炒飯,不過作為炒飯就有啲失望喇,材料真材實料有鮑魚同埋鮮蝦,只不過鮑魚係細細粒嘅罐頭鮑魚冇乜味道,鮮蝦亦非常普通,炒飯底唔香,比較普通嘅福建炒飯3. 檳城喇沙摻摻拼日本櫻花蝦炒蛋牛油黑糖多士 🍞🦐🍳這特餐真的令整餐體驗更上一層樓!檳城喇沙參參湯底的濃郁風味,配上日本櫻花蝦炒蛋,層次豐富。意外之處在於,牛油黑糖多士的尾聲,竟然帶來一陣獨特的香甜。這真是美味的巧妙組合。總結:雪山冰廳以茶餐廳嘅價錢可以食到唔同風味嘅菜式,確實成為一個美味的用餐選擇。今次我們試了各種美味,每一道菜都給予我們驚喜。如果你都
【食評】

1. 避風塘生炸髀 🦐🔥

2. 原隻鮑魚福建炒飯 🍚🦑

3. 檳城喇沙摻摻拼日本櫻花蝦炒蛋牛油黑糖多士 🍞🦐🍳

總結:

雪山冰廳以茶餐廳嘅價錢可以食到唔同風味嘅菜式,確實成為一個美味的用餐選擇。今次我們試了各種美味,每一道菜都給予我們驚喜。如果你都想喺深水埗食到性價比高嘅茶餐廳,雪山冰廳絕對是一個不容錯過的好地方。

⭐評分:

味道 4/5

環境 4/5

服務 4.5/5

抵食 3/5

雪山冰廳

地址:(長沙灣青山道413)

想知更多搵食資訊,歡迎like,share同follow我哋馬騮仔🙈🙉🙊

開業半世紀平民雪山冰廳,超惹味避風塘生炸雞脾🍗🔻避風塘生炸脾 💰35 🌟超級香脆嘅避風頭生炸脾,雞肉好入味,雖然唔算得上好滑,但係唔會油,仲有炸到金黃色嘅香蒜,再撒上麻辣粉,做下午茶一流😍🔻經典芝蛋牛肉漢堡包 💰35 🌟麵包搽上牛油烤得好香,芝士都呈半融化狀態,半熟蛋有麻油香味,一切開蛋黃流曬出黎😍牛肉好厚實,仲有小小肉汁😋🔻芝士焗波士頓龍蝦海鮮飯 💰128龍蝦飯超大份好足料🦞除左半隻龍蝦外,仲有魚柳、魷魚、蝦仁、青口、蟹柳、西蘭花同雜菌,飯底係蛋炒飯,落左好多芝士,仲有拉絲效果😋🔻榛子醬西多士 💰32超級邪惡嘅西多士,熱辣辣好鬆軟,切開有驚喜,有一層榛子醬, 不過已經有榛子醬,所以可以唔需要落咁多蜜糖,如果唔係會太甜🤔🔻紅豆冰 💰25紅豆冰有大半杯都係紅豆,仲保持到一粒粒,冇煮到紅豆蓉咁,唔錯😋
開業半世紀平民雪山冰廳,超惹味避風塘生炸雞脾🍗

🔻避風塘生炸脾 💰35 🌟

🔻經典芝蛋牛肉漢堡包 💰35 🌟

🔻芝士焗波士頓龍蝦海鮮飯 💰128

🔻榛子醬西多士 💰32

🔻紅豆冰 💰25
2024-03-11 43 瀏覽
我和小絲都喜歡試新的食物和食店,所以曾經吃過的食店再食的機會不多,這間雪山冰廳的炸脾就另外。這間雪山冰廳我和小絲在疫情時試過外賣,味道很不錯,尤其是小炒皇與避風塘生炸雞脾。今天想吃炸雞脾就專程來吃吃。避風塘生炸雞脾($56)一個$56的下午茶餐有點貴,雞脾都不是特別大隻,特別在於雞脾炸得非常脆,雞脾表面舖滿蒜頭酥,雞皮灑滿椒鹽,邪惡之極。雖說是生炸雞脾,但雞脾在油炸前都有調味,估計是傳統舊式快餐店方式處理,使肉質更嫩口,不用刀都可以切開。沙律就是平常茶記的雜果罐頭沙律+沙律醬,甜甜的,小朋友最愛。雖然炸雞脾不便宜,但高質,可堂食的炸雞脾真是買少見少,不知甚麼時候又不見了或大廚退休後食物味道走樣。阿偉食價:價格合乎預期,避風塘生炸雞脾邪惡之極推介指數:7/10

今天想吃炸雞脾就專程來吃吃。

避風塘生炸雞脾($56)

阿偉食價:價格合乎預期,避風塘生炸雞脾邪惡之極
推介指數:7/10
2024-03-11 36 瀏覽
貪係深水埗食小菜,唔使等位又好食,不過今次好趕冇飲到燉湯,燉湯絕對係限量,推薦大家飲,點了以下食物:1. 招牌海南雞飯:肉質嫩滑,夠味唔重味,油飯份量一大碗,食上黎啖啖肉唔使吐骨。2. 檳城叻沙摻摻 配日本櫻花蝦炒蛋 & 牛油黑糖多士:餐牌有解釋摻摻 = 油麵+米粉雙併,個人喜愛配米粉較好,因為可以更索湯,材料唔算豐富,2隻蝦加幾塊魚片+類似玉子的物體,口感都唔錯,匙羹會附有醬料附上,會更惹味。櫻花蝦炒蛋似奄例,滑滑嫩嫩好好食,黑糖多士加牛油都好正,好過一般白面包。場內服務唔錯,態度有禮親切,菜式即叫即制速度快,下次都想試下西多士。

2024-03-04
2024-02-23 132 瀏覽
叫得冰廳呢個名都有翻啲歷史,係香港傳統嘅茶餐廳。我嘅印象入邊,食親都係啲好多汁嘅難食碟頭飯+杯有個冰字嘅嘢飲😂不過呢間入邊嘅裝修又或者食物傳統得黎,又帶啲新鮮感!野食都唔錯,比較驚喜嘅係,佢嘅小菜竟然係我揀嘅野食入邊最好食嘅!✨ 經典芝蛋牛肉漢堡包 $35呢個漢堡雖然好平,但佢唔係快餐劣質包,出奇好食😋🤣佢個牛係手打牛咁嘅texture,都幾juicy!呢個價錢呢個質素唔錯!✨ 榛子醬西多士 $32對於一切嘅多士類別毫無抵抗能力!雖然佢未去到好流心,但係都ok!🤤✨ 避風塘生炸肶 $35炸肶表面比較乾,但佢唔係就咁用炸粉,保留佢雞脾中間啲肉比較嫩滑!😊✨ 花雕蛋白燴蝦球 $85要知道我平時都好少食飯,連我都覺得好食嘅小菜,都真心少。呢個真係好香好特別!朋友話以前成日見呢道菜,但近年來買少見少!好香花雕味,淡淡嘅酒味加埋個蛋白,正😋同埋佢嘅蝦球都超級有鮮味!佢算好抵食!+$9仲有一盅足料湯!小菜另外仲有道,朋友表示都係好抵食(佢最鍾意食中菜)有$88嘅乾撈蟹籽海皇粉絲煲、冰鎮咕嚕黑䐁肉。

✨ 經典芝蛋牛肉漢堡包 $35

✨ 榛子醬西多士 $32

✨ 避風塘生炸肶 $35

✨ 花雕蛋白燴蝦球 $85

到底我們是怎樣被侍應姐姐 說服點四個餐的😂我們才兩人耶 笑死😆算了~說到底 還是因為自己貪吃啦~咔咔避風塘生炸髀 配紅豆冰$45辣味薯皇 +$8配紅豆🫘冰的餐又怎能不點 重點是和雞脾一齊耶~不就是下午茶必點之選嗎?再加了個辣味薯皇 超粗身 就如原顆薯切出來的炸髀 由外部看來 還真以為都被炸乾 可事實是汁有嫩嫩有~他們的紅豆冰 紅豆🫘佔一半 肯定這不會蝕錢😂?榛子醬西多士 $39平時自己在家都會亂來點榛子🌰 怪料理但用來做成西多士 還真的沒想過 這種邪惡 又甜又油又澱粉又怎可能不好吃🥰 榛子的香甜 又不過份膩 喜歡💕經典芝蛋牛肉漢堡包 $40不要小看經典 基本款~ 簡單才最難做好吧~從他們的流心太陽🌞 蛋就知道了~再配上 他們的漢堡(冰室耶 也能吃到自家製般的漢堡 份量還不單薄的說呢~(他們所選的芝士也很搭 也真想知道他們是用哪牌的芝士呢 香而不膩🥰檳城叻沙摻摻配日本櫻花蝦炒蛋+牛油黑糖多士 $65到底背後的廚們是香港🇭🇰 師父 還是有馬來西亞的師父呢~他們的叻沙 比起連鎖的都好吃 😋不算辣 但大家會喜歡 💕 的那種~櫻花蝦量還滿多的而且是奄列吧 𥚃面還保留蛋汁呢(個人也很喜歡他們的黑糖
到底我們是怎樣被侍應姐姐 說服點四個餐的😂
我們才兩人耶 笑死😆算了~說到底 還是因為自己貪吃啦~咔咔
避風塘生炸髀 配紅豆冰
避風塘生炸髀 配紅豆冰$45
辣味薯皇 +$8
配紅豆🫘冰的餐又怎能不點 重點是和雞脾一齊耶~
炸髀 由外部看來 還真以為都被炸乾 可事實是汁有嫩嫩有~
他們的紅豆冰 紅豆🫘佔一半 肯定這不會蝕錢😂?
榛子醬西多士
榛子醬西多士 $39
平時自己在家都會亂來點榛子🌰 怪料理
但用來做成西多士 還真的沒想過 這種邪惡 又甜又油又澱粉
又怎可能不好吃🥰 榛子的香甜 又不過份膩 喜歡💕
經典芝蛋牛肉漢堡包 $40
不要小看經典 基本款~ 簡單才最難做好吧~
從他們的流心太陽🌞 蛋就知道了~
檳城叻沙摻摻配日本櫻花蝦炒蛋+牛油黑糖多士 $65
到底背後的廚們是香港🇭🇰 師父 還是有馬來西亞的師父呢~
櫻花蝦量還滿多的而且是奄列吧 𥚃面還保留蛋汁呢
(個人也很喜歡他們的黑糖多士 肚子沒位 也會想繼續吃下去 嘻~~

樽仔奶茶 +$9

大家有餐的話 一定要加點這杯~~不要少看「樽仔」
他們的奶茶 還保留著滿滿的港式奶茶香茶澀~💕

不要小看小店 明明街頭上沒什麼人 但人流沒曾停過 🤭