3月28日, 久聞瑞記大名, 今日終於抽到空來一嘗老字號, 見到佢牆上嘅餐牌, 就知道有幾懷舊, 而原來有d食物喺餐牌上見唔到, 包括最受歡迎內含蔥花嘅蛋牛包~::: 蔥花蛋牛包 ::: $9黎食嘅最主要原因都係佢, 冇理由唔試~ 果然蛋牛餡料內加咗蔥花香咗好多, 因為屋企煮餸成日會加蔥, 所以蛋牛同蔥花一齊煎好有住家菜嘅味道~ 蛋又唔會煎得好乾, 有d似炒蛋, 一咬落去仲會有蛋汁標出黎~ 而麵包係用熱狗包, 微微煎過所以表皮脆, 內裏軟熟~ 整體味道十分好, 唯一彈嘅係可能鑊冇乜點清洗, 以致煎出黎嘅蔥花蛋牛黐咗d鑊屎…::: 油占多 ::: $6牛油搽得略欠唔夠均勻, 仲有一pat pat喺多士上面… 但係果占就幾惹味, 多士亦烘得唔夠脆, 呢件多士只係中規中矩~::: 凍奶茶 ::: $11凍奶茶係用玉泉忌廉樽裝住, 非常特別呀! 由於樽身都幾殘同埋樽口有d鐵鏽漬, 有d人會嫌污糟而接受唔到, 不過我地就覺得幾懷舊同有創意~ 而佢地都係用雪櫃冰住, 所以凍奶茶唔駛加冰, 唔會溝稀, 奶味非常濃郁! 有d蓋過咗茶味, 不過都幾好飲~以前就喺大排檔食到又平又好味嘅野, 而家只有喺熟食

::: 蔥花蛋牛包 ::: $9

::: 油占多 ::: $6

::: 凍奶茶 ::: $11

以前就喺大排檔食到又平又好味嘅野, 而家只有喺熟食街市搵番呢d味道. 大街大巷嘅茶餐廳雖然創新, 但係喺成本限制之下只能夠令質素下降, 售價又提升. 一杯凍奶茶一份蔥花蛋牛包都只係$20, 總好過去高級茶餐廳$30食個特餐…
油占多
凍奶茶