2021-07-29 38 瀏覽
朝早同朋友游完水返到荃灣,啱啱好到下午茶時間。就黎咗路德圍呢邊醫肚。呢頭小食/輕食店林立,真係幾花多眼亂。偏偏就俾呢度嘅爆餡吐司吸引眼球,一於打個卡醫醫肚。我不是薯條- Supper Mix (地瓜條+甜不辣)。甜不辣揀咗5分脆度,配上原味椒鹽香口又惹味。顧名思義用咗地瓜代替薯仔,酥脆口感食落更香甜。雖然係油炸食物但蕃薯本身高纖又高營養,食多啲都無咁大罪惡感。肉鬆芋泥吐司。呢度嘅打卡名物,勁多芋泥餡同肉鬆。芋泥口感滑順軟綿,味道微甜所以食落唔會覺得太漏,香口肉鬆令到層次更豐富。如果方包可以再烤乾身啲會仲好。爆餡芋泥同肉鬆由頭食到尾都KEEP住有,真係好滿足。下次一定再ENCORE。午餐A+B+C揀咗乾伴麵,配一口鹽酥雞併澎湖花枝丸及古早冬瓜茶。乾伴麵份量都幾多,粗麵質地軟硬適中。肉燥味道偏甜啱晒夏天熱到口淡淡,食返啲濃味嘢提下神。鹽酥雞同花枝丸剛剛炸起熱辣辣,香脆雞粒夠晒乾身,腌得唔會過咸。而花枝丸就夠彈牙,兩款小食質素都唔錯。兩杯冬瓜茶及桂圓紅棗茶夠晒冰凍消暑。玩完水再食個地道台式輕食,簡簡單單就當去咗個台灣短TRIP,回味一下地道台灣味道。
SUPER MIX (我不是薯條)
肉鬆芋泥吐司
午餐A+B+C (乾伴麵)
一口鹽酥雞
澎湖花枝丸
古早冬瓜茶
兩杯冬瓜茶及桂圓紅棗茶夠晒冰凍消暑。
2021-07-11
SUPER MIX (我不是薯條)
肉鬆芋泥吐司
午餐A+B+C (乾伴麵)
一口鹽酥雞
澎湖花枝丸