星期日去咗銅鑼灣行街,我同朋友心血來潮想食越南河粉🇻🇳,但又唔想幫襯連續店。上網一搵之下就彈咗「Fûhn」出嚟,我之前已經想幫襯㗎喇,今日終於有機會!餐廳位於銅鑼灣其中一幢食肆雲集嘅大廈,地理位置方便,但樓層面積唔大,所以點半鐘去到嗰陣坐滿晒人要等位⏳。呢度裝修風格簡約,燈罩用上越南帽子作點綴。餐牌上寫住餐廳係北美風味越南菜🤔,老實講唔係好察覺到菜式上有乜特別,但份量就確係出眾,好似美國菜咁大大份🇺🇸。我哋好在只係嗌咗一碗粉咋,否則一定食唔晒。火車牛魔粉($128),🚆火車頭好大碗,係二人份。麵底得兩款揀,分別係河粉同金邊粉,我揀咗後者,麵條幼身,麵質軟硬適中。🍜湯底比其他餐廳食到嘅清澈,無咁油之餘,亦肯定無落味精,當中並滲出微微牛骨香。餐牌設有食Fuhn四步曲教學,北美食法就係建議加入是拉差辣椒醬同海鮮醬,落咗之後味道又真係即刻唔同晒,幾有特色!另外,亦可選擇落魚露🐟。話明火車頭,即係有多款牛肉🐮,食材包括安格斯牛、牛坑腩、手打牛丸、牛筋片、牛腩邊以及牛柏葉。每款牛各有千秋,我自己就最鍾意安格斯牛同牛柏葉,前者肉質軟稔,而後者就煙煙韌韌,同時又切得夠細。特上小食拼盤($198),拼盤
火車牛魔粉
火車牛魔粉
話明火車頭,即係有多款牛肉🐮,食材包括安格斯牛牛坑腩手打牛丸牛筋片牛腩邊以及牛柏葉。每款牛各有千秋,我自己就最鍾意安格斯牛同牛柏葉,前者肉質軟稔,而後者就煙煙韌韌,同時又切得夠細。
特上小食拼盤
特上小食拼盤($198),拼盤有大小可選,大嗰款繽紛好多,六款食物,每款兩件,兩個人食啱啱好✌🏿。蒜蓉牛油雞翼味道濃郁,越南風味十足。豬肉串燒扎肉粒都係大大啖肉,而春卷就正常。
椒鹽軟殼蟹
椒鹽軟殼蟹🦀,軟殼蟹足成隻,外皮炸至金黃酥脆,蟹肉飽滿鮮甜,兼且無乜咬唔開嘅衣。
手打炸蝦餅
手打炸蝦餅🍤,炸蝦餅係必點推介,手打蝦膠質感超級彈牙,勁正啊!拼盤其他食物都OK,但蝦餅完勝,鍾意食海鮮嘅不妨直接嗌三色蝦餅。
XO醬蝦頭油炒通菜
XO醬蝦頭油炒通菜($78),💚炒通菜貫徹大份量,開頭預期蝦頭油炒會重口味,但出到嚟算係恰到好處,惹味嘅!但我略嫌通菜有啲大棵,唔夠嫩。
椰青之寶
椰青之寶($98),呢個甜品無得輸,造型澎湃,啱晒打卡📸。椰青作為器皿,將椰水倒入小酒杯內,而中間就裝住椰子沙冰🥥,仲堆到成座山咁高。沙冰椰香顯著,口感清涼綿密,甜度剛好,再加埋椰肉一齊食,還原度高。
總括嚟講,呢間越南菜館富有自家特色,平凡菜式之中卻能散發出與別不同嘅感覺😛。同時,份量多亦係餐廳嘅賣點,所以定價偏貴都尚可接受啊。
2022-07-03
椒鹽軟殼蟹