今日約左舊同事係銅鑼灣到食下飯聚下舊,呢間位於銅鑼灣商業區高層的餐廳,未講野食個Feel已經贏左!行型格的Fushion菜路線,食的係中西合璧的創意菜。咁的氣氛當然要摸住杯底邊傾邊等食啦⋯ 餐廳有多款特色的Cocktail選擇,不過我近排聲帶發炎,所以揀左Mocktail。個樣貌似Mojito的係Fizzy Sweet,用了荔枝、薄荷及檸檬汁黎調配,係有氣的飲品,味道甜甜地加埋薄荷就好Fresh。朋友仔就叫左杯Passionate Dance,加了熱情果、橙及Rum酒的Cocktail,味道甜容易入口,相信好多女仔都會好鍾意。海膽牛油果藜麥蟹肉沙律真心無敵!入口先食到牛油果的Creamy口感,蟹肉的鮮甜味就慢慢滲出黎,之後會食到藜麥的顆粒感,當然唔少得經炙燒過的海膽味啦。沙津的味道好有層次,所以當我想再食多少少的時候,我就發覺朋友已經整碟Clear了 (笑)本身以為呢碟咁深色的係我叫的龍蝦湯,點知原來係朋友點的金箔阿拉斯加蟹肉南瓜羹。南瓜羹口感Creamy,而且加了大量的蟹肉(唔係蟹絲)。對於大愛龍蝦濃湯的我,呢客花膠螺頭片波士頓龍蝦湯味道剛剛好,夠香但又唔會過咸。可能係加了花膠的關係

Fizzy Sweet、Passionate Dance

Passionate Dance

金箔阿拉斯加蟹肉南瓜羹

對於大愛龍蝦濃湯的我,呢客花膠螺頭片波士頓龍蝦湯味道剛剛好,夠香但又唔會過咸。可能係加了花膠的關係,個湯的口感有微微的膠質,無論係口感還是味道都非常夾。
花膠螺頭片波士頓龍蝦湯

餐廳咁多的Fushion菜中,有好多人都叫呢份黑珍珠海膽炖燒賣。同樣有誘人的海膽,但我覺得有D浪費左,因為燒賣的蝦非常大隻,而且好新鮮,所以其彈牙的口感及鮮味已經蓋過一切。
黑珍珠海膽炖燒賣

冬天流流叫返個臘味飯先⋯ 餐廳用了西班牙炒飯的制法,炒個臘味飯出黎。好鍾意餐廳的菜色一律都好夠熱,炒出黎的飯粒粒分明,重點係D飯充滿油香。

另外,臘腸、潤腸及臘肉都唔會太肥,但夠香。加上煮得淋身,配埋個飯認真唔錯。

平時鮑汁炒飯已經夠香,如果用黎煮更吸汁的意粉更會令整體更上一層樓。我係第一次食米型意粉,其顆粒感似飯,但口感就似淋身的意粉。

每粒米形粉都吸滿鮮香,食落非常香口,加埋蝦仁粒,食落都幾滿足。

鍾意我分享的,我邀請你訂閲我的食評,我會繼續與大家繼續吃掉世界,甚至吃掉整個宇宙!(哈哈)
金箔阿拉斯加蟹肉南瓜羹
花膠螺頭片波士頓龍蝦湯