2024-01-02 117 瀏覽
搵食嘅路上唔算易,但今次喺粉嶺發現咗間餃子鋪,題材餃子好普通,不過味道就絕對唔普通!一落座,招牌山東水餃(什錦)即刻吸引咗我😲!揀咗清湯底嚟個健康路線,個湯底鮮香得嚟又唔油膩。餃子種類繽紛,逐件品嚐都有新驚喜。冬菇餃味道最正,菇香撲鼻,令人一試難忘!每隻餃子皮滑餡足,咬落去皮Q彈、餡汁鮮美,簡直係要喊出嚟咁美味💯!蕃茄餮鲜肉餃配上清甜蕃茄,巧妙平衡咗豬肉嘅鮮味。京葱鮮肉餃同芹菜鮮肉餃都讓人眼前一亮,其中京葱嘅浓香完美咁融入豬肉之中,令到餃子嘅味道層次分明,一啖一啖嘅香辣真係叫人夾唔住嘴😋。而整體嘅麻辣味道就香辣得啱啱好,唔會過火刺激舌尖。見到店員親手包餃子,又係一種傳統手藝嘅堅持,真心覺得支持下有心人嘅生意係值得嘅👍!食完呢餐,內心暖笠笠嗰份滿足,真係用味蕾去感受到每一份用心同堅持。呢個發現絕對值得同大家分享!下次再嚟,一定要再試吓其他款式,咁好味嘅餃子真係要食遍晒先得!