2024-01-07 255 瀏覽
行完流水響後,乘搭小巴在聯和墟下車,順便在附近吃晚餐,逛了一圈後,最終決定吃餃子。📍位置:在雜貨店旁。🏠環境:紅色的門面,室內面積不大,呈長方形,右邊是廚房,左邊是卡座,後方是圓桌和收銀櫃,裝潢比平時的麵店更有中式風格,牆上掛有中國水墨畫,不過乾淨度一般。🤵🏻服務:人手下單,不收取加一。🍽️晚市:提供多款餃子、上海麵食等,價錢合理。招牌山東+碗他翅湯底 $44招牌山東是指隨機四款不同的餃子,我們特別要求其中一款是麻辣青椒,也是當中最好吃,青椒豬肉餡辣勁十足而多汁,想不到這樣的配搭很驚喜,十分出色。另外三款是韭菜豬肉、白菜豬肉和蕃茄豬肉,蕃茄和白菜清甜,而韭菜則是豬肉多於韭菜,不過也滿韭菜香,湯底較稀和淡味。招牌山東+刀削麵+豬骨湯底 $39X2朋友則吃了兩粒粟米豬肉餃,不過味道普通,而刀削麵質感一點也不有嚼口和煙韌,而是滑和爽,應該不是手打,而是超市都能買到的刀削麵。韭菜豬肉+刀削麵+豬骨湯底 $37一樣普通正常。

📍位置:在雜貨店旁。
🏠環境:紅色的門面,室內面積不大,呈長方形,右邊是廚房,
左邊是卡座,
🤵🏻服務:人手下單,不收取加一。
🍽️晚市:
提供多款餃子、上海麵食等,價錢合理。
招牌山東+碗他翅湯底 $44
招牌山東是指隨機四款不同的餃子,
蕃茄和
白菜清甜,
而韭菜則是豬肉多於韭菜,不過也滿韭菜香,湯底較稀和淡味。
招牌山東+刀削麵+豬骨湯底 $39X2
韭菜豬肉+刀削麵+豬骨湯底 $37
一樣普通正常。
2024-01-02
2024-05-10 12 瀏覽
聽朋友介紹,就來到了這家餃子店。對於我和老公都是餃子控來說,每家餃子店都想一試!點了個招牌,即是有四款不同的餃子,一份粟米鮮肉。選湯底的時候,店員卻沒有好好解釋一下,原來除了清湯,其他湯底都是另一個價錢的。也怪我沒有看清楚他們的餐牌是怎麼一回事。吃餃子來說,搭配碗仔翅湯底也是少見的,就試試吧。餃子餡料還算足夠,麵條也有口感。整體來說,不過不失吧。如果來這邊方便就腳,試試還可以的。以這個價錢來說,可能有更多選擇?!
招牌山東餃子配碗仔翅湯底
清湯粟米鮮肉餃
2024-01-02 127 瀏覽
搵食嘅路上唔算易,但今次喺粉嶺發現咗間餃子鋪,題材餃子好普通,不過味道就絕對唔普通!一落座,招牌山東水餃(什錦)即刻吸引咗我😲!揀咗清湯底嚟個健康路線,個湯底鮮香得嚟又唔油膩。餃子種類繽紛,逐件品嚐都有新驚喜。冬菇餃味道最正,菇香撲鼻,令人一試難忘!每隻餃子皮滑餡足,咬落去皮Q彈、餡汁鮮美,簡直係要喊出嚟咁美味💯!蕃茄餮鲜肉餃配上清甜蕃茄,巧妙平衡咗豬肉嘅鮮味。京葱鮮肉餃同芹菜鮮肉餃都讓人眼前一亮,其中京葱嘅浓香完美咁融入豬肉之中,令到餃子嘅味道層次分明,一啖一啖嘅香辣真係叫人夾唔住嘴😋。而整體嘅麻辣味道就香辣得啱啱好,唔會過火刺激舌尖。見到店員親手包餃子,又係一種傳統手藝嘅堅持,真心覺得支持下有心人嘅生意係值得嘅👍!食完呢餐,內心暖笠笠嗰份滿足,真係用味蕾去感受到每一份用心同堅持。呢個發現絕對值得同大家分享!下次再嚟,一定要再試吓其他款式,咁好味嘅餃子真係要食遍晒先得!

2023-12-16 104 瀏覽
粉嶺聯和墟手工製造新鮮包製手工餃😱😱今日初嘗試手工煎餃——韭菜鮮肉煎餃👍🏽👍🏽👍🏽👍🏽餃子外露出大量表面面積,令到外皮煎到金黃香脆,360度都可以食到香脆口感🤭因為人手手工包製,同出邊街買嘅包法是不同的。大膽一咬,即刻爆汁鮮肉味,韭菜汁味同煎油味瞬間融為一體‼️所以小心啲食,細細啖咬‼️仲嘗試咗粟米鮮肉水餃粟米嘅甜味再加上鮮肉嘅肉汁甜甜地,肉質感豐滿都是一個好選擇👍🏽👍🏽
粉嶺聯和墟手工製造
新鮮包製手工餃😱😱

今日初嘗試手工煎餃
——韭菜鮮肉煎餃👍🏽👍🏽👍🏽👍🏽
餃子外露出大量表面面積,
令到外皮煎到金黃香脆,
360度都可以食到香脆口感🤭

因為人手手工包製,同出邊街買嘅包法是不同的。

大膽一咬,即刻爆汁
鮮肉味,韭菜汁味同煎油味
瞬間融為一體
‼️所以小心啲食,細細啖咬‼️

仲嘗試咗粟米鮮肉水餃
粟米嘅甜味
再加上鮮肉嘅肉汁
甜甜地,肉質感豐滿
都是一個好選擇👍🏽👍🏽

超正!味蕾上的衝擊!餃子新鮮, 色香味俱全! 叫咗羊肉京葱餃刀削麵, 正宗山東餃, 同埋芝麻糊羊肉好新鮮配上京蔥啱啱好唔肥利正宗山東餃煎咗六隻唔同嘅餃子每隻味都可以試一嚿啱曬我哋呢啲三心兩意嘅姐姐仔職員服務態度好好 老闆娘都親自加水 老闆娘對食物好有要求專登行過嚟教我正宗嘅山東食法佢教我哋D餃子要蘸醋蒜同埋辣椒油

超正!味蕾上的衝擊!餃子新鮮, 色香味俱全!

叫咗羊肉京葱餃刀削麵, 正宗山東餃, 同埋芝麻糊

羊肉好新鮮

佢教我哋D餃子要蘸醋蒜同埋辣椒油

• 正宗山東餃
  • 京蔥羊肉餃
2022-11-09 649 瀏覽
202210月的週末-正宗山東餃子店地點位於粉嶺聯和墟聯盛街2-4號友興樓地下B號舖簡單來說在新漢記的斜對面。很久以前幫趁過此山東餃子店,印象中餃子大大隻,味道好。幾年後再來,退步不少店內有一排卡位,也有兩張圓枱點餐:煎羊肉餃$51等侯時間也約有十分鐘以上,餃子脆卜卜上枱,細細隻,以前大大隻的模樣不見了,不過外型也香脆吸引,滿心歡喜,一口咬下,餃皮頗脆,竟然有空洞感,第一口未有咬到餡料,要咬深一點才吃到羊肉餡,餡料不多打開第二隻看看,有羊肉、有蔥,可能吃過太子美味餃子店的飽滿餃子,再吃此店餃子,被比下去了羊肉味倒是不錯羊肉餃子配酸辣湯$53酸辣湯酸辣度適中,有豆腐、木耳有咬口,羊肉餃子,有羊羶味肉也鮮,幼麵軟身腍滑,唯麵份量實太少醬料埋單: $104店內環境衛生合格價錢不算便宜,餃子餡料和麵量,給人感覺用料不足不會再幫趁
202210月的週末-正宗山東餃子店

地點位於粉嶺聯和墟聯盛街2-4號友興樓地下B號舖
簡單來說在新漢記的斜對面。

店內有一排卡位,也有兩張圓枱
點餐:

煎羊肉餃$51

羊肉味倒是不錯
羊肉餃子配酸辣湯$53
羊肉餃子配酸辣湯

醬料
埋單: $104
店內環境衛生合格

價錢不算便宜,餃子餡料和麵量,給人感覺用料不足

不會再幫趁
2022-10-29
2021-10-01 896 瀏覽
📍正宗山東餃子📍💡聯和墟成日間唔中都會想食下餃子,近近地都會去呢間,個人認為d餃子都好好食最中意食佢個酸辣湯麵,佢個湯底夠酸辣就麻麻哋,不過佢枱面好多醬比你自己加如果唔夠辣嘅話. 今次叫咗韭菜餃,啲餃子真係酸辣湯入邊真係好好味,同埋好開胃,食完四隻都想繼續食落去。另外都叫咗六隻煎京都羊肉餃子食,煎餃子外面夠脆,入邊啲肉好Juicy ,再點埋辣椒醬食一流個人比較鍾意食酸辣湯餃子多過煎餃子,感覺上惹味啲😋😋
📍正宗山東餃子📍
💡聯和墟

個人比較鍾意食酸辣湯餃子多過煎餃子,感覺上惹味啲😋😋

2021-07-27 701 瀏覽
呢野野其實係好食架,我由佢好細間鋪食到而家~都有十幾年!但係個老闆娘就係格衰既~如果你對佢客客氣氣佢就對你態度好差既~次次去叫親外賣叫佢湯同面分開~佢都同我講唔得又話咩又話乜、總之佢意思話咁樣成碗野會好小,佢唔會特別比多d湯我咁啦…其實我純粹係因為屋企人未放工..冇咁快食唔想d餃子爛晒先叫佢湯分開...我都冇要求過佢叫比多d湯我😟無論現場買or 熊貓外賣~個老闆娘都好唔高興外賣單要分湯~其實而家叫外賣叫粉面都多數分湯架啦~有幾難咋?比多個外賣碗錢咋ma~真係次次去都r爆頭...
呢野野其實係好食架,
我由佢好細間鋪食到而家~
都有十幾年!
但係個老闆娘就係格衰既~
如果你對佢客客氣氣佢就對你態度好差既~
次次去叫親外賣叫佢湯同面分開~

我都冇要求過佢叫比多d湯我😟

無論現場買or 熊貓外賣~
個老闆娘都好唔高興外賣單要分湯~
其實而家叫外賣叫粉面都多數分湯架啦~
有幾難咋?比多個外賣碗錢咋ma~

真係次次去都r爆頭...
外賣自取
2021-03-13 802 瀏覽
粉嶺有間隱世山東餃子舖,餃子外皮係厚嘅,似北京餃子,餡料好多肉汁,有豬肉、雞肉同素。有時會專程坐一個鐘車去Fanling買幾打餃子打邊爐,或者放入冰箱可以煎餃,煮麵食。最鍾意西洋菜,麻辣青椒,京葱餃。用了新鮮,就算雪左入冰箱,一星期後煎,西洋菜都係嫩同脆的。嘗試過其他區嘅山東餃,發覺原來有所不同,只此這一間。Encore~
Encore~
早排試左呢間位於粉嶺唐樓地下既餃子,舖位唔大,座位唔多,仲有啲殘舊添🧐 試食原因係朋友話好食,叫我去試下😂 #又伏我 呢度既餃子都有好多款,今次就試左:.📌冬菇豬肉餃除咗冬菇之外,仲加左木耳!豬肉好散無鮮味!菇味都濃既,但係食落個陣已經覺得啲肉有啲酸味! 我就知又瀨嘢🤦🏻‍♀️果然翻到去又痾😞 .📌清湯蕃茄鮮肉餃配上海麵湯底可以簡清湯、酸辣湯或麻辣! 仲有秘製湯底有豬油渣。麵方面有上海麵、紅薯粉、米粉、河粉。今次就簡左清湯同上海麵,湯底好淡口,好似清水💦加鹽🧂咁。上海麵太淋無咬口!餃子茄味偏甜,食落好怪,完全唔夾😂呢隻餃其實點發明出嚟,而有好多人覺得好食😅 .整體黎講,雖然餃子係新鮮人手包,算大隻,皮偏厚,係北方餃子🥟既類型,但係味道真係麻麻地。以呢個價錢,係聯和墟絕對可以食到其他更高質既食物。而且食到痾真係搞唔掂!#粉嶺好多伏 😂
📌冬菇豬肉餃

📌清湯蕃茄鮮肉餃配上海麵

整體黎講,雖然餃子係新鮮人手包,
算大隻,皮偏厚,係北方餃子🥟既類型,
但係味道真係麻麻地。以呢個價錢,
係聯和墟絕對可以食到其他更高質既食物。
而且食到痾真係搞唔掂!#粉嶺好多伏 😂
2020-12-19 620 瀏覽
今日特登由香港島衝入粉嶺去聯和墟街市買海鮮,還有排長龍的肥牛。順便去這間山東餃子店買餃拎返屋企煎香佢黎食,又順便堂食下先,叫了碗仔翅+西洋菜鮮肉餃,好大食,好新鮮,好味👍🏻👍🏻,還試下新款式的麻辣青椒餃,好得,好食👍🏻。正。最後買左4打餃返屋企,哈哈😄
  • 麻辣青椒餃
2020-08-11 572 瀏覽
菜飯好食 成個盒滿晒但塊豬扒有點兒薄😶😶不是預期的炸豬扒自己諗多咗嘅吉列豬扒外賣+1 老闆娘送了杯涼茶為咗個菜飯叫這個外賣下次會問有冇得淨叫菜飯外賣$49 性價比唔高 吃過這間餃子 很好食可以一試
菜飯好食 成個盒滿晒

吃過這間餃子 很好食
可以一試
外賣自取
2019-07-04 1140 瀏覽
當日同我心愛的男朋友打完排球之後,心癢癢!好想同佢食仲好野,於是又搵左d經濟又實惠的野。雖然係北方菜,這個水餃刀削麵用料不簡單!這款水餃皮薄餡靚,男朋友食到嘴郁郁!個刀削麵係現磨,口感十分彈牙!當日覺得,場地跟地鐵站不遠都係走咗15分鐘。裏邊環境尚算清幽,而且唔太嘈。最主要佢哋好多小食都係非常好食而且野味。例如凍檸茶值得一讚。麻辣雲耳更加係辣到頂心頂肺。豬耳仔更加tight好好食。嫲嫲最開心今日。

麻辣雲耳更加係辣到頂心頂肺。
豬耳仔更加tight好好食。嫲嫲最開心今日。
2019-03-24 939 瀏覽
今天和朋友到這店吃飯,朋友說這裡的豬油渣麵好吃,可惜是辣然後看餐牌有擔擔麵吃於是我問侍應這裡的擔擔辣不辣然後她答我這裡的擔擔麵只有兩條,不會(辣得去邊)最後考慮到份量問題所以沒有緣吃到了😔
今天和朋友到這店吃飯,朋友說這裡的豬油渣麵好吃,可惜是辣
然後看餐牌有擔擔麵吃
於是我問侍應這裡的擔擔辣不辣
然後她答我這裡的擔擔麵只有兩條,不會(辣得去邊)
最後考慮到份量問題所以沒有緣吃到了😔
2019-01-17 968 瀏覽
粉嶺其實都幾多好野食 山東餃子店係其中一個推介豬油渣麵 $34我中意食米線或者薯粉 好似兩樣都要加$2佢啲豬油渣唔係好肥 唔同出面個啲炸到好鬆 佢好實但都好脆 冬茹索晒味 佢仲有辣菜脯 加蔥粒👍🏽👍🏽上海菜飯配豬扒 $50厚身豬扒 炸到岩岩 咬落去好鬆軟菜飯本身有少少咸味 佢再用豬油撈一撈個飯 包你一試難忘佢啲煎餃都好好食 值得一試
粉嶺其實都幾多好野食 山東餃子店係其中一個推介
豬油渣麵 $34