2023-07-11 709 瀏覽
終於食到😍大圍呢間分店真係要早啲book定我地因為book星期六既關係所以都等咗一個月先有位。(上次食元朗個間分店反而唔洗等😆)佢分咗兩段時間,每段時間兩個鐘。我哋book咗6:00pm嗰日我哋大概早咗10分鐘到見到門口一路有啲Walk in問個姨姨有冇位但大部份都失望而回,真係好彩我哋有book咗先黎,原本真係有諗住直接踩過嚟。😂嗰日我哋有五個大人兩個小朋友。總共叫咗一個湯,六個小菜,一個炒飯。🥣杏汁白肺湯呢個湯落足料,飲落唔會好似似外面嘅味精湯。🐷勾魂叉放咗上枱之後,姨姨會掃上15年嘅陳皮醬料,然後再用火槍將叉燒燒到微微焦香,個姨姨一路燒一路話(你睇下!要燒濃啲先夠好食)上次喺元朗分店都有食過呢個菜式有咗上次元朗分店既經驗今次特登帶定把鉸剪😆因為叉燒太大舊,有鉸剪容易分配。一大舊半肥瘦嘅叉燒配埋陳皮醬汁,食落真係食唔到肥漏嘅感覺,一定要配埋佢嘅米通一齊食,好夾👍🏻🐄蜜汁薯仔牛柳粒我因為唔食牛肉嘅關係所以淨係食佢既薯仔🥔佢個薯仔炸得好好加埋個蜜糖黑椒汁,都唔會淋哂雖然我唔食牛肉但都覺得配菜都好好味👍🏻🍼大良炒鮮奶呢個炒鮮奶係陰差陽錯下叫咗原本係想叫炸鮮奶不過好彩食落都唔錯,面頭嗰啲係
終於食到😍
大圍呢間分店真係要早啲book定
我地因為book星期六既關係
所以都等咗一個月先有位。
(上次食元朗個間分店反而唔洗等😆)
佢分咗兩段時間,每段時間兩個鐘。
我哋book咗6:00pm
嗰日我哋大概早咗10分鐘到
見到門口一路有啲Walk in問個姨姨有冇位
嗰日我哋有五個大人兩個小朋友。
總共叫咗一個湯,六個小菜,一個炒飯。

🥣杏汁白肺湯
呢個湯落足料,飲落唔會好似似外面嘅味精湯。

🐷勾魂叉

放咗上枱之後,姨姨會掃上15年嘅陳皮醬
上次喺元朗分店都有食過呢個菜式
有咗上次元朗分店既經驗
今次特登帶定把鉸剪😆
因為叉燒太大舊,有鉸剪容易分配。

🐄蜜汁薯仔牛柳粒

我因為唔食牛肉嘅關係所以淨係食佢既薯仔🥔
佢個薯仔炸得好好
加埋個蜜糖黑椒汁,都唔會淋哂
雖然我唔食牛肉但都覺得配菜都好好味👍🏻

🍼大良炒鮮奶

呢個炒鮮奶係陰差陽錯下叫咗
原本係想叫炸鮮奶
不過好彩食落都唔錯,面頭嗰啲係松子仁
成碟炒鮮奶食到底都冇一滴水,個底仲有蝦仁同啲脆卜卜撈埋一齊。

🦐砂煲蝦頭膏炒飯

呢個炒飯一上碟嘅時候我哋都問個蝦頭呢?
一碟普通既炒飯,又食唔到蝦膏味
雖然炒到粒粒分明,但我覺得有少少乾

🐄鹹魚三鮮牛骨髓煲

我本身唔太食牛,但都食左少少
第一次食個感覺唔知點解有啲似食緊蠔肉
但我只係食咗一啖仔,覺得有啲鹹。

🥬翠塘豆腐

呢個豆腐正到好似BB塊面咁滑
送飯好得!

🍋柚蜜鹹檸骨

呢個鹹檸骨食落去酸酸甜甜,而且炸得岩岩好
完全食唔到粉漿,但又好脆!

食完飯之後姨姨仲送咗每人一碗嘅足料腐竹白果糖水,呢個好好味,唔太甜,平時唔食得太甜嘅老人家都食咗一碗👍🏻
姨姨仲送左每枱一份既糖蔥餅
唔知係咪因為星期六所以先有呢?

總括而言呢間都係推介嘅👍🏻👍🏻
有機會都會再過黎食😍

提提有泊車嘅朋友,餐廳係有代客泊車服務🤣好過亂泊俾人抄😆

2023-07-09
  • 勾魂叉