2021-12-04 481 瀏覽
好耐之前有睇過youtuber推介大圍既呢間好湯好麵,由前四季酒店主廚坐鎮,質素絕對有保證🤩雖然店鋪細細,但係日日都好多人排隊。呢度每一款湯底都係真材實料熬煮,各有特色,唔同既湯底配埋唔同既麵同配料,每一款都經過精神設計,絕對值得排隊值得一試!1⃣️海龍王湯($130) 呢款可以話係佢地既招牌!黎到必試😍湯底極度香濃,第一啖飲落已經有驚艷既感覺!真係好香既海鮮味,蝦味濃郁,而且唔會太油太鹹,飲曬成碗絕對冇問題!配上陽春麵,幾煙韌,細麵掛上濃郁海鮮湯底,啖啖鮮味,好滿足🥰黎到呢度真係唔可以錯過呢款!  配料方面亦多好豐富,除左基本既芽菜、蔥之外,仲有唔同既海鮮,有籃蟹肉、廣島蠔、海蝦尾🦐墨魚滑。蟹肉份量都幾多,同湯麵一齊食令鮮味更加升級!另外墨魚滑都令我幾驚喜,個樣望落去好似普通墨魚丸,但係食落墨魚味重好多!而且食到粒粒墨魚肉,口感亦都比普通墨丸紮實有彈性。唯一要挑剔既位係蝦係未剝殼既,雖然店家會比濕紙巾你方便食用,但係食食下麵又要剝殼食蝦,港女表示,有啲麻煩😮‍💨  2⃣️迷你佛跳牆($138)比起海龍王湯,呢款湯底係飲落相對清甜既雞湯,配上扁陽春麵,又係另一種美味👍雖然價錢相對貴,但係呢款既

1⃣️海龍王湯($130)

海龍王湯

2⃣️迷你佛跳牆($138)
迷你佛跳牆
比起海龍王湯,呢款湯底係飲落相對清甜既雞湯,配上扁陽春麵,又係另一種美味👍雖然價錢相對貴,但係呢款既配料完全係豪華版既配置🤩有鮑魚、海參、素翅、魚肚、雞肉、帶子、北菇同埋雲腿絲。冇諗過食碗麵都可以食得咁矜貴既感覺🙈所有用料都係用好野,好似帶子係用左刺身帶子,大大粒食落鮮味突出。雞肉係用左鹿兒島既雞,食落夠滑,仲有兩件添。最後又係飲曬成碗湯😌

3⃣️涼拌麻辣手工豆腐($32)
涼拌麻辣手工豆腐
等麵送到既時候,嗌住碟小食食住等就啱la。豆腐好滑,麻辣醬吊一吊味,唔會太辣,唔錯但係就冇乜特別驚喜。
涼拌麻辣手工豆腐