2024-01-09 1323 瀏覽
💁‍♀️💁‍♂️ 30/12/2023(Sat), Dinner🍽💁‍♀️為食妙妙同💁A先生呢一晚帶埋🧑👧兩個小朋友去葵廣行吓同掃街😋,到晚飯時間始終都係要食返啲正餐,之前食過湯。雞呢間主打雞湯嘅小店都唔錯,所以今晚又再嚟食。我哋大約7點前到達,好在當時唔係太多人,我哋排第三只係等咗一陣都安排到座位,之後再嚟嘅客人就比較多,要等耐少少⏱️。店舖唔係好大,係會坐得比較迫一點,但店員都好好咁安排到一個位置俾小朋友放袋,等佢哋可以食得舒服啲👍。而今晚我地order咗:🔆 麻辣墨魚🦑頭($49)麻、辣兼備,調味不錯但可惜墨魚🦑頭以觸鬚嘅部份比較多,略欠爽脆嘅口感。🔆 藥膳酒浸雞子($52)湯汁嘅藥材味濃,湯色偏深,飲落舒服順喉,唯一扣分就係雞子嘅表面有啲瘀黑🤔。🔆 醉三寶(雞中翼,牛舌,豬肚)($61)雞中翼中間切開兩半,每邊一支骨,食落方便又入味,雞皮都爽口。牛舌切得都幾厚,口感唔錯。豬肚切成幼條,食落爽口又入味。酒味清香,仲見到有杞子桂花增添香味。🔆 姬松茸蟲草花螺頭花菇🍄雞🐔湯($57)上枱時候湯嘅姬松茸同菇嘅香氣撲鼻,湯色深但清澈,原來單叫湯係無雞件嘅,不過成碗湯都好足料夠味。🔆 砂鍋桃膠雪梨

而今晚我地order咗:

🔆 麻辣墨魚🦑頭($49)

🔆 藥膳酒浸雞子($52)

🔆 醉三寶(雞中翼,牛舌,豬肚)($61)

🔆 姬松茸蟲草花螺頭花菇🍄雞🐔湯($57)

🔆 砂鍋桃膠雪梨椰子🥥雞🐔 配日版出前一丁($78)
雪梨椰子🥥雞🐔湯入口清甜滋潤,以椰子🥥味為主,雪梨味道無椰子🥥味咁突出。仲有粒粒桃膠,食落爽滑。雞肉煮得剛熟嫩滑,配合剛上枱時偏硬身嘅日版出前一丁,正是A先生喜愛的硬度,麵身慢慢會被砂鍋嘅熱度變得腍一點,所以上枱時偏硬是恰當的。

🔆 砂鍋花膠雞湯翅 配飯($83)
兩位小朋友就分吃了呢個砂鍋花膠雞湯翅同白飯,花膠雞湯翅滿滿的骨膠原感覺,入口有點黏咀,加上兩片都唔細嘅花膠同埋少少翅嘅邊位,飲落仲有啲金華火腿味道。

🔆 豆漿($8)
🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆
❤🙆‍♂️(A先生)整體食評:8.5/🔟
❤🙆‍♀️(為食妙妙)整體食評:9/🔟
👉🏻 對於鍾意飲雞湯嘅人,呢度有唔少選擇,價錢都好合理

A先生車友指數 🚗
🛣️ 交通容易指數:🚗🚗🚗🚗(4/5)
🅿️ 泊車容易指數:🚗🚗🚗🚗(4/5)
👉🏻 泊車可能要泊去新都會廣場🅿️,車位都有唔少,濶落易泊
👉🏻 葵芳站經行人天橋行過嚟都係幾分鐘左右路程,交通尚算方便
🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆
2023-12-30