2020-11-22 1151 瀏覽
黎到大圍好出名既好湯好麵🍜 次次想食都大排長龍,今日weekday 3pm去終於唔洗排好耐就食到🥳點解呢間小店會咁出名呢?除左係前四季酒店既米芝蓮法國餐廳副廚主理👨🏻‍🍳每個湯底係日日新鮮熬製,真材實料🤣「棉花雞」🐓 將一籠點心變成湯麵呢個idea好得意~ 個湯真係好驚艷‼️一飲果下即刻同男朋友對望,忍唔住話真係好好味😂 個湯非常濃郁,呈現濃厚既奶白色,有啲似日本雞湯拉麵,但無咁肥膩,可以見到個湯一啲油都無,所以飲落好清淳舒服,湯加左少少咸香既金華火腿落去吊味,令個鮮味度再提升。湯麵材料有鹿兒島既地雞肉🐔肉質結實,帶有微微既鮮雞味。魚肚,吸哂雞湯既精華,仲有少少爽口😛 陽春麵亦比想像中彈牙,掛湯能力唔錯。最後我地飲哂成碗湯,無口乾,果然係主打無味精💯「好頭好尾」🐄牛骨湯照樣係十分濃厚,飲得出用左唔少時間同心思熬煮🥺 最欣賞係川味和牛面頰肉🐮和牛軟腍幼嫩,少少入口即溶😍 法式燉牛尾,口感比較扎實,亦有好濃烈既牛味😝雖然每碗麵價錢比較貴($100+碗)但我絕對覺得物有所值🤩

「棉花雞」🐓
棉花雞