2019-01-19 3192 瀏覽
今年我地兩個生日都係星期日,第二日要返工,唔想食完太夜返到屋企所以選擇左尖沙咀有陣時就係忽然間會想食某d類別嘅野,於是就黎食鐵板燒記得某年生日都係食鐵板燒,不過就喺山林道,都唔知嗰間野仲存唔存在呢度大廈入面有d隱蔽,不過樓下一堆招牌好易睇到,就算真係咁不幸發雞盲,亞士厘道咁短,行哂你總會搵到嘅呢度一人同二人餐其實計返總數差唔多,我地揀左二人餐我不嬲麻麻地海膽,但係呢度配上山芋食起黎比平時易入口沙律微酸,合桃增加不少口感食鐵板燒嘅好處係可以睇到哂廚師喺你面前準備同烹調食材,而且上枱嘅野絕對夠哂熱辣辣我揀左冬瓜湯,都係想試特別d嘅湯;另外兩款係龍蝦湯同磨菇湯春卷少少地每人兩條,個碟仔好精美~其實我都幾揀飲擇食,蠔係另一樣我麻麻地嘅野不過呢度煮熟左,同埋有櫻花蝦俾返d香脆口感隻蠔,咁就易接受好多鮑魚準備中值得一提嘅係餐廳幾乎全女班,食到呢度先見到有位男士走出黎不過佢只係幫我地面前嘅廚師姐姐備料,同以往去過嘅好多餐廳都好唔一樣其實只要有柚子汁我就乜都食得落咁滯,所以我覺得呢個鮑魚有加分八爪魚難免都係擦膠咁嘅質感,好在細細碟,否則食到嘴仔軟黎到主菜其實可以揀食牛定食豬,因為大人好鐘意食牛舌,所以
有陣時就係忽然間會想食某d類別嘅野,於是就黎食鐵板燒

呢度一人同二人餐其實計返總數差唔多,我地揀左二人餐
山芋海膽&杞子果仁沙律

我不嬲麻麻地海膽,但係呢度配上山芋食起黎比平時易入口
沙律微酸,合桃增加不少口感
蟹肉元貝冬瓜湯
我揀左冬瓜湯,都係想試特別d嘅湯;另外兩款係龍蝦湯同磨菇湯
芝士春卷
春卷少少地每人兩條,個碟仔好精美~
岩蠔配櫻花蝦
其實我都幾揀飲擇食,蠔係另一樣我麻麻地嘅野
鮑魚準備中
南非鮑魚配紫菜柚子汁
值得一提嘅係餐廳幾乎全女班,食到呢度先見到有位男士走出黎
八爪魚難免都係擦膠咁嘅質感,好在細細碟,否則食到嘴仔軟
黎到主菜其實可以揀食牛定食豬,因為大人好鐘意食牛舌,所以都冇考慮過要豬
廚師姐姐仲會問要幾成熟
左邊兩條係牛舌,好好味,唔識形容咁好味
右邊係和牛,有少少俾牛舌比下去~
炒飯準備中
個炒飯入面到底有d咩料我就唔知,不過成碗飯個味道好平衡,落左咁多種料入去都冇搶走各自嘅味道
雖然已經好飽但係我都有食哂碗飯
甜品我就覺得太甜,係和菓子嗰種甜,好似係紅豆湯?之後兩件生果都食唔出味
2018-12-02
生日