2021-10-23 148 瀏覽
前排心血來潮突然間想食韓國嘢,所以就book咗呢一間幾出名嘅真。韓國餐廳嚟試一試🙌🏻 入到去我哋被安排坐喺好得意嘅書枱位置,有盞書枱燈,前面黐住好多好得意、幾玩味嘅卡紙/人像圖,枱上面放咗啲公仔同埋一個迷你課室模型,第一次出街食飯坐呢啲咁得意嘅位,都幾特別,好似返咗去學生時代咁🙆🏻‍♀️聞說佢嘅炸雞都幾出名下,所以叫咗半份炸雞嚟試吓。炸雞外皮炸得非常香脆,唔會好多油,夠乾身👍🏻 上面加咗蜜糖粉末,甜甜地,加上雞肉極其嫩滑,又夠juicy,真係幾唔錯😳 不過佢啲雞件都幾大舊下,食起上嚟有少少唔方便🤭另外店員亦都推介咗韓國幾出名嘅Teppan,佢有好多款唔同嘅肉揀,由於我哋唔太食得辣嘅關係,我就揀咗呢一款秘製燉雞🐥 原來佢入面都有好多配菜,有煙煙韌韌嘅冬粉同埋少少韓式年糕,成個醬汁帶甜味,而雞肉好大舊,但稍嫌煮得太耐,唔夠嫩滑。但整體個味道都唔錯,特別係個年糕同冬粉,超入味😋之後我哋亦都問咗店員有冇其他特別嘅推介,佢就介紹咗呢一個勁道麵🤨 呢個麵好特別,未聽過,亦都未食過🤣 上到嚟,幾乎係同圖片嘅係一樣,中間嗰隻係勁大隻炸魷魚,上面有好多芝士覆蓋晒整隻魷魚😝 店員之後會喺你面前用鉸剪幫你剪開

蜂蜜黃油炸雞

鐵板秘製調味燉雞

炸魷魚勁道麵
之後我哋亦都問咗店員有冇其他特別嘅推介,佢就介紹咗呢一個勁道麵🤨 呢個麵好特別,未聽過,亦都未食過🤣 上到嚟,幾乎係同圖片嘅係一樣,中間嗰隻係勁大隻炸魷魚,上面有好多芝士覆蓋晒整隻魷魚😝 店員之後會喺你面前用鉸剪幫你剪開佢,再撈埋啲醬汁夾埋俾我哋食,服務唔錯💁🏻‍♀️ 而佢個汁對我嚟講又唔算好辣,配合埋芝士同炸魷魚一齊食,淡淡嘅辣味中和咗芝士嘅膩。個勁道麵好特別,口感煙煙韌韌咁,索哂啲辣汁,幾惹味🤤 而個魷魚又唔會好韌,用嚟送啤酒真係一流,幾值得推薦!

柚子鮮果米酒
米酒同柚子真係非常之夾,好似飲緊cocktail咁,飲落唔會好重酒精味,甜甜地咁,配合埋辣魷魚同埋炸雞一齊食真係一大享受🤤

水蜜桃碳酸水
呢個就普通少少,飲落唔太重水蜜桃味,梳打水味會多少少,而個水蜜桃糖漿都幾甜,要攪勻晒先好飲。但勝在夠哂大杯,飲極都飲唔哂🤣

總括而言,呢間餐不論嘢食同環境都幾唔錯,特別係佢啲超地道韓國嘢食,例如勁道麵,真係喺香港咁耐第一次食🙈 環境裝修得好靚,佢既二人位有唔同嘅主題,我哋今次就坐咗喺校園風嘅座位,感覺自己即刻young咗咁🤪
蜂蜜黃油炸雞
鐵板秘製調味燉雞