2020-08-17 138 瀏覽
2020年8月13日 星期四見疫情放緩左唔少,所以今日專登出到去旺角行吓街,行咗一陣見個肚有啲肚餓,就諗住搵吓附近有咩好嘢食咁啱就比我見到呢一座大廈嘅2樓有呢一間舖頭,招牌寫住主打魚麵同魚烏冬,之前完全未食過,所以就直接入去睇吓係咩嚟嚟到嘅時候已經係下午茶時間,所以有下午茶餐嘅餐牌,同時間亦可以叫其他餐牌嘅嘢食,大部份食物都好吸引,而且因為我哋太肚餓嘅關係,所以決定每人叫一個正餐之外,再叫多個下午茶餐首先嚟嘅係我叫嘅凍朱古力,上面仲有一層忌廉添,飲落好幼滑,仲有好濃嘅朱古力味,完全飲唔到朱古力粉,代表已經融化晒之後就有主菜附送嘅特色前菜小食,有浸蘿蔔、蕃薯仔、同麻醬海帶,全部食完之後都好開胃,特別係浸蘿蔔,煮得好腍同入味呢個係我叫嘅魚之戀,全部都係要魚肉整成嘅食品,有魚蛋、魚皮餃、魚腐等等,當中我覺得最出色嘅係魚肉春卷,因為外皮炸得好脆,而裡面仲有好多魚肉。另外魚烏冬當然係舖頭既招牌,因為食落去真係好彈牙,而且有魚味,好快就已經食晒,好想再叫多一碗至於老婆就叫咗秘製脆烤雞扒魚烏冬,雞扒烤得好香脆,但係裏面嘅雞肉仲係好嫩滑。其中佢最欣賞嘅就係個湯底,花膠豚骨濃魚湯,因為湯底好鮮甜,充滿魚
2020年8月13日 星期四

至於老婆就叫咗秘製脆烤雞扒魚烏冬,雞扒烤得好香脆,但係裏面嘅雞肉仲係好嫩滑。其中佢最欣賞嘅就係個湯底,花膠豚骨濃魚湯,因為湯底好鮮甜,充滿魚味,佢用超快嘅速度飲晒碗湯添

至於另外一份下午茶套餐嘅主菜係fish nachos on the boat,其實即係炸魚皮上面加咗蕃茄粒同牛油果醬,仲鋪滿左芝士添,比起用粟米片更加脆口同惹味

最後仲有一杯芒果沙冰,啲冰打得好碎,每一啖都食到芒果嘅味道,而且融得唔太快,夏天食簡直係一流

冇諗過呢間餐廳咁有驚喜,最衰今次店員話魚麵已經賣晒,希望下次嚟嘅時候可以嘗試
2020-08-13