餐廳: 大都烤鴨
資訊:

2021-05-29 7593 瀏覽
片皮鴨係我幾中意既菜式之一😁 bookmark左幾間,今次就試左呢間先 (反正今日要出油麻地,宜家做推廣禮拜六日烤鴨全日都有半價🤣)同男友最近都細食左🙈 所以淨係叫左半隻烤北京填鴨,二食加左兩位用既荷香包鴨飯~烤鴨等左大約十五分鐘,個飯大約廿分鐘 (兩樣野餐牌都標明需時大約二十分鐘👍)半隻比我預期既份量少左啲,不過呢間真係明副其實既“片皮鴨”😁 皮同肉係分開既,啲皮色澤好靚👍👍 食落有鴨既油脂香,但唔會太膩,烤得好香脆,鴨肉唔會好乾身,鴨黎講肉質都幾滑🤤配料有京蔥,哈蜜瓜,紫蘿蔔同青瓜,好豐富👍 (個人認為如果有埋山楂條解下油會更好,好彩呢度既烤鴨唔算太油😋)荷葉餅好薄透👍 上菜果個出晒煙👏👏不過凍得好快 (如果有個好似泰式明爐烏頭魚下面既爐仔幫啲荷葉餅保溫就好啦😂 因為一凍左就硬身無咁好食)荷香包鴨飯食落有淡淡荷葉香,配料有鴨肉,冬菇,雞蛋,蝦等等,幾香,蝦肉食落係脆既😂個汁似係中式炆鴨既汁,偏濃味左少少,但啲飯粒太濕太淋唔夠乾身~幾欣賞呢間餐廳加一都係按半價後嘅收費👏👏 北京烤鴨值得試!😋

烤北京填鴨

幾欣賞呢間餐廳加一都係按半價後嘅收費👏👏